Ideje elkezdeni odafigyelni a beauty waste-re!

2021. július 10.
Az elmúlt években a divatipar könyezetszennyezése került a figyelem fókuszába, de épp itt az idő, hogy a szépségiparból származó hulladékkal is foglalkozzunk.

Egyszer használatos maszkok, műanyag szemhéjfesték-paletták, beszáradt rúzsok és millió mini arckrémminta tölti meg a legtöbb nő fürdőszobai szemetesládáját. A globális kozmetikai ipar évente több mint 120 milliárd egységnyi csomagolást gyárt le – ezek nagy része nem újrahasznosítható, vagyis mind a bolygónkat szennyezi. Miközben a divatipart az elmúlt években számos kritika érte a környezetszennyező gyakorlataiért, amelyre mellesleg rengetegen előremutató, környezettudatos lépésekkel válaszoltak, a szépségipari hulladékkal, vagyis a beauty waste-tel egészen eddig alig foglalkozott a világ.

szepseg-beauty-waste-kornyezetszennyezes

Természetesen a beuaty világában is láthatunk zöld törekvéseket: több márka készít újratölthető sminktermékeket, környezetbarát tubusokat. A L’Oréal Csoport például azt ígéri, 2025-re a műanyag csomagolásaik 50 százaléka vagy újrahasznosított lesz, vagy természetes alapanyagból készül majd (2030-ra már 100 százalékos arányt akarnak elérni).

Ez mind szép és jó persze, de a valódi változáshoz a fogyasztói tudatosság is elengedhetetlen. Kerüljük például a kifejezetten „retikülbe rejthető” krémeket és sminkeket, amiket az otthoni, normál méretű termékeink mellé vásárolunk. Válasszunk tudatos, környezetbarát márkákat, amiknél van lehetőség a csomagolás visszavitelére, vagy a kiürült tubusok újratöltésére. A szakértők szerint hamarosan a szépségiparban is elterjedté válnak majd a zero waste termékek, de addig is muszáj odafigyelnünk rá, hogy szépségrutinunkkal mennyire terheljük a környezetet.

Forrás: Marie Claire Australia Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!