Mire figyeljünk oda nyaralás közben, hogy minél kisebb legyen az ökolábnyomunk?

2021. július 09.
A környezettudatos nyaralás természetesen a közlekedési eszköz és a szálláshely megválasztásánál kezdődik, de ha már foglaltunk nyaralást – akár repülővel, akár vonattal vagy busszal jutunk oda, tudunk faragni néhány aprósággal az utunk környezeti terhéből!

1. Repülés – okosabban

Minél nagyobb a súlya a csomagoknak, annál több üzemanyagot fogyasztanak a repülők, ezért mindenképpen próbáljuk leszorítani a bőröndök számát és nagyságát, ha repülős nyaralásra megyünk! Illetve úgy kalkuláljuk a költségeket, hogy a repülős út foglalásakor be tudjuk fizetni a kompenzációs jegyet is: a repülésünkkor kibocsájtott szén-dioxid kompenzálására befizetett összeget faültetésre, környezetvédelmi célokra használja fel az adott légitársaság, így enyhíthetünk a környezeti terheken.

2. E-jegyek

Bérletek, jegyek, belépők, számlák: rengeteg papírt és festékanyagot spórolhatunk akkor, ha előre felkészülünk, és a fizikai jegyek helyett appokon keresztül vásárolunk. A legtöbb helyen így spórolhatunk is, mert sok cég kedvezményekkel ösztönzi a környezetbarát e-jegy használatát, de koronavírusos időszakban egyébként is jobb, ha nem kell pénzérméket jegyautomatákba dobálnunk ahhoz, hogy jegyhez jussunk, ráadásul a sorban állást is megspórolhatjuk ilyen módon.

oko-nyaralas

3. Készüljünk fel!

Ne induljunk útnak kulacs, hordozható kávéspohár, textilszatyor, zöldséges zsák, 1-2 biztonságosan zárható műanyag doboz nélkül, így biztosan elkerülhetjük az egyszer használatos műanyagokat! Azonban ha olyan országba utazunk, ahol nem iható a csapvíz, semmiképpen ne spóroljunk a palackozott vizeken, de a szelektív gyűjtésre persze figyeljünk ilyenkor is. Ha csak lehet, ne a hotelben kitett minikozmetikumokat használjuk, amik sok hulladékot termelnek, hanem vigyük a saját termékeinket, illetve készüljünk élővilágbarát naptejjel, ne a nyaralóhelyen vásároljuk meg az első szembejövő márkát!

+1. Óvatosan a csecsebecsékkel

Gondoljuk át, hogy kell-e a nyolcvanadik nipp a bazárból, kell-e mindenkinek porfogó csecsebecsét hozni a nyaralásról ajándékba, és hogy tényleg szükséges-e mindenfélével megajándékozni magunkat csak azért, mert külföldön vagyunk. Mindezek helyett jó választás lehet a helyi kézművesek, tervezők támogatása, melyek hosszabb ideig és funkcionálisan lehetnek részei az életünknek. Sőt, akár jó program lehet a helyi csomagolásmentes bolt meglátogatása is. Szokjunk le a vízpartok kizsákmányolásáról is: ne hozzunk haza nagy csomagnyi kagylót, tengericsillagot és egyéb egzotikus dolgot a partról, hiszen azok oda valók, és felgyűjtésükkel megboríthatjuk a természet rendjét.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!