4 dolog, amiről nem gondolnád, de sárgítja a fogaidat

2020. augusztus 12.
Azon, hogy a testes, finom vörös bor, na és persze a napi többszöri kávé foltot hagy a fogainkon, többnyire nem lepődünk meg. A fogakat sárgító italok és ételek listája azonban messze nem merül ki itt...

Veszélyes víz

Az, hogy úszol néhány kört a medencében, csodás edzéslehetőség a nyaralás alatt, de ennek rendszeres gyakorlása káros lehet a fogzománcodra. A klór – amit tempózás közben óhatatlanul is beveszel a szádba úgy, hogy nem is veszed észre – felborítja a pH-egyensúlyt a szájban, ami hosszú távon a fogak kopásához, törékenységéhez, érzékenységéhez vezet, hajlamosítva azokat a szuvasodásra.

Mosolymentés: „Válaszd a sós vizet, amikor csak lehetséges” – javasolja Irwin Smigel, híres amerikai kozmetikai fogorvos. Az Amerikai Esztétikai Társaság elnöke szerint: „A sós víz valóban jót tesz a fogaknak, és javítja a nyál természetes antibakteriális és gyógyító hatását.”

Láttad már?

Citrusos italok

Az olyan frissítő italok, mint a limonádé, a jeges tea és a citrus ízesítésű sportitalok tele vannak zománcgyengítő savval. Ha ezeket gyakran fogyasztod, előfordulhat, hogy érzékennyé válnak a fogaid, és beindul az erózió folyamata. Ennek köszönhetően aztán a fogak sebezhetőbbé válnak, és lassan el is színeződhetnek. „A fogak lyukacsosak, és így kis idő múlva a folyadék beszivárog a zománclemezek közé – a mikroszkopikus üreges csatornákat alkotó zománcrétegek közé – elsötétítve a fogakat” – mondja a kozmetikai fogorvos, Marc Lowenberg.

Mosolymentés: A legjobban úgy tudsz ez ellen védekezni, ha vizet iszol, amikor csak lehetséges. De ha ez nem megy, akkor legalább kortyolgass vizet, miután megittál egy-egy pohárral ezekből a savas üdítőkből – tanácsolja dr. Smigel.

Nem csak a vörös…

Az köztudott, hogy a vörös bor elősegíti a lepedékképződést a fogakon, de az már kevésbé ismert, hogy a fehér bor is halványíthatja a mosolyod. „A fehér bor magas savtartalma pusztítja a zománcot, durva foltokat és barázdákat létrehozva a fog felszínén. Így a fogak érzékennyé válnak, és az olyan színes ételek és italok, mint a tea, a kávé és a bogyós gyümölcsök szép lassan kikezdik.

Mosolymentés: Egyél kenyeret és igyál vizet a bor kortyolgatása közben, ezzel csökkented a száj savasságát és véded a fogzománcot.

Kattints tovább!

A rossz hírű erdei gyümölcs

Esszük a bogyós gyümölcsöket számos egészségügyi javaslatra – ugyanakkor arra nem is gondolunk, hogy van egy nagy hátránya is: gyümölcsléként vagy bogyós smoothie-ként kortyolgatva lassan elszínezik a fogakat. A bogyós gyümölcsök ugyanazon színezékei, amelyek „jótékony hatású antioxidánsokat tartalmaznak, ha nem vigyázol, könnyedén lehervaszthatják a mosolyt az arcodról”.

Mosolymentés: „Igyál szívószállal, így a folyadék a fogakat elkerülve jut át a szádon” – mondja dr. Lowenberg, aki hozzáteszi, hogy azzal is ellensúlyozhatjuk az elszíneződést, ha más gyümölcsöket és zöldségeket eszünk, mint amilyen az alma, a sárgarépa és a zeller. Hiszen ezek természetes úton dörzsölik le a fogakat és távolítják el a felületi szennyeződéseket. Szintén segít a fehérség megőrzésében, ha szilícium-dioxidot tartalmazó fogkrémmel mosod a fogaid – ez ugyanis olyan összetevő, amely hozzájárul a foltok természetes hámlasztásához.

Kíváncsi vagy arra is, hogy milyen sminkszokásokkal sárgíthatod a fogad? A válaszért kattints IDE!

 

Fotó: Unsplash