Sokakban felmerül a kérdés, hogy mit tehetnek a nyaralás alatt az alakjuk és a diétájuk megőrzése érdekében. A szakértő úgy véli, hogy a nyaralás a tudatos kilengés ideje. „A nyaralás alatt elsősorban pihenjünk, érezzük jól magunkat, de néhány egyszerű szabályt tartsunk szem előtt – emeli ki dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa.
– Együnk háromszor egy nap, amelyből a legbőségesebb az ebéd legyen, két étkezés között pedig teljen el 4-6 óra. Mozogjunk minden nap, akár úgy is, hogy ez csak egy rövid séta étkezések előtt és után. És ne feledjük, hogy a napi 3 liter kalóriamentes folyadék alap, kánikulában pedig legyen több is!”
De vajon ezeknek a kritériumoknak megfelel a fagyizás? Dr. Farkas Kitti örömhírrel szolgál a jégkrém szerelmeseinek is. „Természetesen nincs nyaralás fagyi nélkül, és akkor sem kell lemondani a hűsítő édességről, amikor diétázunk. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit mikor és miért eszünk, nem kell megijedni a nyaralás után sem, amikor újra farmerbe próbálunk bújni. Az alábbi néhány tanácsot érdemes szem előtt tartani.”
5 fontos tanács házi fagyizáshoz diétával
1. Egy átlagos gombóc fagyi körülbelül 50-70 kalóriát tartalmaz. Ha az adagunk szénhidráttartalma 10 gramm alatt van, azt bármikor fogyaszthatjuk. Azonban, ha felette, érdemes ebéd utáni desszertnek választani. Ilyenkor a főételnél célszerű kerülni a szénhidrátdús köreteket, és helyette salátát, zöldségeket választanunk.
2. A fagylaltok közül a tejszínalapúak elhúzódóbb vércukor-emelkedést okoznak, a magasabb zsírtartalmuk miatt lassabb a felszívódásuk.
3. Érdemes pohárba vagy kehelybe kérni a gombócokat, hiszen a tölcsér elhagyásával felesleges kalóriáktól óvjuk meg magunkat. Ugyanígy kerüljük a cukorszórást és az önteteket is, és nem javasolt alkalmanként két gombócnál többet fogyasztani.
4. Ha aktívan pihenünk és sokat mozgunk a nyaralás alatt, bátran választhatjuk akár a magasabb zsírtartalommal rendelkező étcsokiból vagy dióból készült fagylaltokat is.
5. Ha biztosra akarunk menni, készítsük el saját, természetes jeges desszertünket. Dr. Farkas Kitti összegyűjtött néhány könnyed receptet, melyeket lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk.
Erdei gyümölcsös jégkrém
- 180 g erdei gyümölcs
- kb. 1 dl (növényi) tej
- 100 g 0,1%-os natúr joghurt
- ízlés szerint kis kevés eritrit (elhagyható)
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és tegyük a mélyhűtőbe az így kapott krémet. Néhány órán belül már fogyasztható is!
Epres jégkása
- 10-12 szem eper
- ¼ citrom leve
- 1 dl víz
- 4-5 db jégkocka
- ízlés szerint friss menta vagy bazsalikom
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, díszítsük mentalevéllel és eperrel a poharat, majd élvezzük a hűsítő frissítőt.
Őszibarackos sorbet
- 3-4 érett őszibarack
- 1 tk citromlé
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 evőkanál méz
- 1 dl víz
Hámozzuk meg és kockázzuk fel a barackokat, tegyük éjszakára a fagyasztóba. Másnap a fagyott barackokat turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. Néhány órára tegyük vissza a mélyhűtőbe. Tálaljuk friss mentalevéllel.
Citromos semifreddo
- 3 tojás
- 3 tojássárgája
- 3 dl habtejszín
- 2 egész citrom
- 2-3 evőkanál méz
- 1 kávéskanál porzselatin
A 6 tojássárgáját keverjük habosra a mézzel, a 2 citrom levével és lereszelt héjával. Ehhez használhatunk robotgépet is. Az így kapott krémet óvatosan melegítsük fel vízgőz felett, ügyelve, hogy ne forrjon fel. Adjuk hozzá a zselatint – érdemes előtte kevés vízzel simára keverni – és további 1 percig kevergessük. Ezután tegyük félre a tálat. Verjük kemény habbá a 3 tojásfehérjét és óvatosan forgassuk bele a krémbe. Ezután a felvert habtejszínt is keverjük hozzá. Öntsük a habos krémet fóliával bélelt őzgerincformába, majd legalább 5 órára tegyük a fagyasztóba. Tálalás előtt díszítsük mentával, bogyós gyümölcsökkel.
Fotó: Unsplash.com