Végre előállították a természetesen kék fagyit!

2021. május 04.
Végre nem kell szégyenkezniük a Hupikék Törpikék-fagyi rajongóinak bűnös szenvedélyük miatt. Senki sem foghatja rájuk többé, hogy csupa mestereséges színezéket és adalékanyagot nyalogatnak a tölcsérjükből. A tudósok ugyanis lilakáposztából előállították a természetes kék festékanyagot, ami tökéletes a kék fagyi elkészítéséhez is.

Egyre inkább azt szeretnénk, hogy természetes anyagok kerüljenek a tányérunkra, így van ez az ételfestékek esetében is. Egyetlen szín volt eddig, amit nem sikerült előállítani természetes úton: a kék. A UC Davis Innovációs Intézet kutatói nyerték a versenyfutást, és egy egyszerű zöldségfélében találták meg a megoldás kulcsát. A lilakáposzta rejtette a választ arra, hogyan lehet a ciánkék színű ételfestéket létrehozni természetes módon. 

„A lilakáposztát már korábban is használták a piros és a lila ételfesték előállításához – mondta Pamela Denish, a kutatás egyik munkatársa. – Ezeket a festékeket antocianinoknak is nevezik a tudósok, és régóta dolgoztak azon, hogy a kék antocianint izolálni tudják a káposztából. A probléma az volt, hogy az anyag csupán nagyon kis mennyiségben nyerhető ki természetes módon. A kék nagyon ritka a természetben, nagy része annak, amit kéknek látunk, valójában piros vagy lila” – magyarázta Denish. 

Ám a kutató talált egy enzimet, mely segített megnövelni a káposzta kék festékanyag-termelését. Így a mennyiség többé már nem volt probléma, és kezdődhetett a móka.

A ciánkék ellenőrzéséhez fagyalaltot színeztek, kipróbálták fánkmázhoz és lencsét is bevontak kék cukorral. A kívánt kék árnyalat pedig több mint 30 napig tartotta a színét, ami fontos kérdés az élelmiszeripar számára. „A kéke színt sokkal több terméknél használják, mint azt az emberek gondolnák – mondta Rebecca Robbins, a Mars Wrigley élelmiszergyártó kutatási vezetője, akit szintén bevontak a munkába. – Például ha megfelelő zöld árnyalatot szeretnénk, az eredmény a kéktől függ. Sok természetes zöld festéknek erős lila melléktónusa van. A lila és a sárga barnát ad, így nem igazán érhető el vibráló zöld szín” – magyarázta Robbins.

Az új kék színt persze még tesztelni kell, mielőtt azt állíthatják a tudósok, hogy száz százalékosan biztonságos az emberi fogyasztásra. Ám már így is végre a célegyenesbe kerültünk, hogy ne a mesterséges szikrázó kék E133 színezze kékre a fagyinkat, hanem a lilakáposzta.

Forrás: My Modern Met Fotó: Twitter

Olvass tovább!