Sajtok és diéta: ezekben a fajtákban van a legkevesebb zsír!

2021. augusztus 02.
Ma már nem tartja magát az a nézet, miszerint csak zsírszegény diétával lehetne fogyni, ha azonban kicsit faragnánk a zsírbevitelünkből – akár egészségügyi, akár fogyási célból, akkor a húsok és a készételek mellett a sajtok zsírtartalmára is érdemes vetni egy hosszabb pillantást. 

A sajtok nagyszerű állati eredetű proteinforrások, azonban a fehérjetartalmuk mellé legtöbbször magas zsírtartalom is párosul, így pillanatok alatt túl tudunk fogyasztani belőlük. Ha nem szeretnénk lemondani a sajtok jótékony hatásairól – na meg persze a semmivel sem utánozható állagukról, ízükről, akkor itt az ideje, hogy megismerkedjünk azokkal a sajtfajtákkal, melyekben a legjobb a fehérje-zsír arány.

Persze a light sajtokkal is érdemes próbálkozni, de vannak olyan sajtok is, melyeknek természetes módon alacsonyabb a zsírtartalmuk, így abszolút beilleszthetőek szinte bármely diétába. Szénhidrátszegény vacsorához gyümölcsökkel, zöldségekkel felvágva, esetleg sült zöldségek tetejére sütve, krémlevesek levesbetétjeként, teljes kiőrlésű pékáruk mellé tökéletes a következő három sajtfajta.

1. Mozzarella

Ez az olasz sajtfajta eredetileg bivalytejből készül, ma viszont már legtöbbször tehéntejből készült változatával találkozunk a boltok polcain. A diétázók, izomépítők egyik legjobb barátja a sajtok közül, mert kevés kalória van benne, magas proteintartalmához pedig alacsony zsírtartalom párosul. Ráadásul sokféle jótékony probiotikum megtalálható benne, mint például a Lactobacillus casei és a Lactobacillus fermentum. 

sajt-dieta-alacsony-zsirtartalom

2. Cheddar

Az angol eredetű, természetes módon nagyon kevés laktózt tartalmazó cheddar félkemény és viszonylag magas zsírtartalmú sajt, de erős aromája miatt kevés is elég belőle, így egyszerre valószínűleg kevesebb kalóriát és zsírt viszünk be vele, mint más sajtfajtákkal tennénk. Minden sajt esetében igaz, hogy érdemes frissen reszelni, mert így még intenzívebb az ízük és illatuk, azaz kevesebbet fogunk fogyasztani. A cheddar sajtoknak nagyon magas a K-vitamin-tartalmuk is, így segítik a csontok és az artériák egészségét.

3. Ricotta

A szintén olasz ricotta más sajtok készítésekor visszamaradt savó visszamelegítésével készül, semleges íze, lágy textúrája miatt sokféle irányba elvihető. Más sajtfajtákhoz képest sokkal alacsonyabb a só-, kalória- és zsírtartalma is, ezért érdemes beépíteni a diétás étrendbe. Kenyérre kenve, tésztával összeforgatva, különböző zöldségekkel kikeverve tökéletes proteinforrás! Ráadásul egy 2014-es tanulmány szerint a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszhat rendszeres fogyasztás esetén.

Fotó: Unsplash

Próbáld ki receptben valamelyik alacsony zsírtartalmú sajtot!