Sajttal és zöldekkel töltött csicserilepény

2021. február 18.
A sós palacsinták tökéletesek hétvégi villás reggelikhez, de akár könnyedebb ebéd és vacsora is lehet belőlük. Az alábbi receptben a tészta egy egészséges csavarral csicseriborsólisztből készül, a töltelék pedig telis-tele van vitamindús zöldekkel!

Ha az itt következő, pofonegyszerű tésztát megtanuljuk, igazi csodafegyver kerül a kezünkbe! Ugyanis ezt a két összetevős, csicseriborsólisztes tésztát tényleg 1-2 perc alatt összedobjuk, ráadásul tej- és tojásmentes, egészséges palacsintatésztát készíthetünk belőle. Az így elkészült palacsintákat aztán hangulatunk szerint bármivel megtölthetjük – mi most roppanós, egészséges zöldeket és jó adag krémes, nyúlós cheddar sajtot ajánlunk hozzá.

De kerülhet bele spárga és sonka, vagy akár édes töltelék is! Szuper ötlet lehet villantós brunchra, könnyű vacsorának, vagy akkor, ha a gyerekeket szeretnénk meglepni (átverni?) valami egészségessel!

recept-csicseriborso-palacsinta-brokkoli-kelbimbo

Hozzávalók:
(két palacsintához)

  • 1/2 csésze csicseriborsóliszt
  • 3 ek. plusz 4 tk. olívaolaj
  • 1/2 lilahagyma, vékony szeletekre vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 csésze kelbimbó, vékony szeletekre vágva
  • 3-4 rózsa brokkoli, apróra vágva
  • 1 kisebb marék bébispenót
  • 2 tk. csípős szósz (elhagyható)
  • 120 gramm reszelt cheddar (vagy más testesebb sajt)
  • joghurt a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. A csicserilisztet keverjük el 1/2 csésze plusz 2 evőkanál hideg vízzel egy kisebb tálban, majd adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat és egy kevés sót. Hagyjuk állni legalább 10 percig, vagy maximum 1 óráig.
  3. Amíg a tészta pihen, hevítsünk 2 evőkanál olívaolajat egy nagyobb serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, a fokhagymát, a kelbimbót és a brokkolit, majd amikor kicsit megpuhultak és megbarnultak, dobjuk rá a bébispenótot is, és várjuk meg, míg szépen megfonnyad. Ízlés szerint ízesítsük egy kevés csípős szósszal és sóval, alaposan forgassuk át. A keveréket öntsük át egy tálba.
  4. Egy serpenyőben hevítsünk 1 tk. olívaolajat közepes lángon. A csicserilisztes tésztát süssük ki úgy, mintha hagyományos palacsintát készítenénk. Kettő nagyobb, vaskosabb palacsintánk lesz belőle.
  5. A palacsintákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Halmozzuk rájuk a sült zöldségeket, és osszuk el a reszelt sajtot a két palacsinta között. Hajtsuk őket félbe, és süssük sütőben, míg a sajt megolvad – nagyjából 6-8 perc alatt. Joghurttal és csípős szósszal tálaljuk!

Forrás: BonAppetit Fotó: GettyImages

Olvass tovább!