Természetes tűzhely- és sütőtisztító tippek otthonra fillérekből

2021. május 07.
A tűzhelytisztítás és a sütőtisztítás az egyik legutálatosabb konyhai feladat, pedig egy kis odafigyeléssel könnyen rendben lehet tartani mindkettőt, és örökre el lehet felejteni az odaégett zsírt és egyéb szennyeződéseket.

Nem kell mindig erőteljes zsíroldók és speciális tisztítószerek után nyúlni, ha azt szeretnéd, hogy tiszta és ragyogó legyen a tűzhely és a sütő. Természetes anyagokkal, vegyszermentesen is elérheted ugyanezt a hatást, jóval kevesebb anyagi ráfordítással, környezetkárosítás nélkül.

Tűzhelytisztítás sütőtisztítás vegyszermentesen természetesen

Tűzhelytisztítás szódabikarbónával és öko mosogatószerrel

Szórj szódabikarbónát a tűzhelyre, majd egy meleg vízbe mártott szivacsra csepegtess környezetbarát mosogatószert. Csavard ki a szivacsot a tűzhely felett, és kezdd el körkörösen tisztítani a benedvesített felületet. Így a szódabikarbóna és a mosogatószeres víz elegyéből klassz tisztítópasztát kapsz, amivel áttörölheted az egész tűzhelyet. Ha alaposan letakarítottad, egy tiszta vízbe mártott ronggyal törölgesd át – és kész is.

A tűzhelytisztítás egyik legnagyobb kihívást jelentő mozzanata a rácsok tisztítása, főleg akkor, ha makacsabb, ráégett szennyeződésekkel van dolgod. A küldetés persze ekkor sem lehetetlen, és különleges tisztítószerekre sincs szükség: elég, ha a tűzhelyen lévő rácsokat környezetbarát mosogatószerrel elkevert meleg vízbe áztatod 1 órára, majd egy dörzsszivaccsal áttörlöd. Ha ez megvan, csepegtesd le róla a vizet, és törölgesd át alaposan egy puha ronggyal.

Sütőtisztítás szódabikarbónával, sóval és vízzel

Egy tálban keverj össze 1 bögre vizet, 1 bögre sót és 1 bögre szódabikarbónát. Az így kapott tisztítószert vidd fel a sütő falára egy szivaccsal. Hagyd hatni 1 órán át, majd langyos vízbe mártott ronggyal távolítsd el. A sütő nemcsak ragyogóan tiszta lesz, hanem a szódabikarbónának köszönhetően szagtalan is!

Sütőtisztítás sóval és ecettel

Keverj el 4 evőkanál sót 1 pohár ecetben, majd töltsd szórófejes flakonba. Fújd be vele a sütőt és a sütőrácsot, hagyd állni 30 percig, majd nedves szivaccsal töröld át.

Tűzhelytisztítás sütőtisztítás vegyszermentesen természetesen

Sütőtisztítás vízzel és citrommal

Önts egy kis tűzálló edénybe fél pohár vizet, és add hozzá 3 citrom frissen facsart levét. Tedd a sütő aljába, majd kapcsold a sütőt 150 fokra, és hagyd, hogy a frissen készült tisztítószer tegye a dolgát 40-45 percen keresztül. Ha letelt az idő, nyisd résnyire a sütő ajtaját, és várd meg, hogy kihűljön. Ezután egy langyos vízbe mártott ronggyal töröld át a sütőt, meglátod, nemcsak tiszta lesz, hanem illatos is!

Sütőtisztítás ecettel és sóval

Ez a remek páros nemcsak a zsíros szennyeződésektől szabadítja meg a sütőt, hanem a kellemetlen szagokat is kitessékeli. Keverj el 1 pohár ecetben 1/2 pohár sót, öntsd egy szórófejes flakonba, és fújd be vele a sütőt. Hagyd hatni 35-40 percig, majd egy puha ronggyal töröld át a sütőt.

Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?