Van legjobb módja a kávé tárolásának?

2021. június 30.
A kávé minden aspektusával kapcsolatban általában sarkos véleménnyel rendelkeznek a rajongói, így arról is, hogyan a legjobb tárolni. De mit mondanak a szakemberek?

Az amerikai Nemzeti Kávé Szövetség ajánlása szerint a legjobb mód a kávé tárolására a légmentesen záródó edény. Az őrölt kávé gyorsabban veszít az ízéből, mint a szemes, mert nagyobb felületen érintkezik oxigénnel. Az egész szemek szintén veszítenek frissességükből, amint megpörkölik, így a megfelelő tárolás ebben a fázisban is fontos.

kave-tarolas-fagyaszto

Nemcsak a megfelelő záródás a lényeges, hanem az is, hogy ne legyen átlátszó a tárolóedény, mivel így megvédhetjük a fénytől. Keressünk egy hűvös helyet a konyhában, minél távolabb a tűzhelytől, de a konyhaszekrény sem feltétlenül jó, ha odasüt a nap, és nagyon felmelegszik. Az őrölt kávét gyakran olyan dobozban árusítják, melyet nem hosszú távú tárolásra terveztek, így amikor hazavisszük a boltból, mindig érdemes egy légmentesen záródó edénybe áttölteni. 

Ha zacskóban van akár a szemes, akár az őrölt kávé, és nincs kéznél tárolódoboz, gumizzuk be a zacskó száját, vagy tegyük egy másik, visszazárható tetejű zacskóba. 

A kávé fagyasztóban való tárolása több szempontból is kockázatos lehet. Egyrészt, ha nem zár rendesen a zacskó vagy edény, amiben a fagyasztóba tesszük, fagyási sérüléseket szenved a kávénk. Emellett nagy ellensége a nedvesség, így ha kivesszük, majd újra betesszük a fagyasztóba minden reggel, előbb utóbb a lecsapódott pára miatt jégkristályok keletkeznek benne.

Akkor van létjogosultsága a fagyasztásnak, ha hónapokig szeretnénk megőrizni a kávé frissességét, ám ennek is megvan a helyes technikája. Osszuk el egyforma méretű adagokba a kávét, külön-külön zacskózzuk be ezeket, hogy csak annyit kelljen kivennünk a fagyasztóból, amennyit fel akarunk használni. Amikor lezárjuk, legyen annyira légmentes, amennyire csak lehet.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!