1. Cukkinihajók
A cukkini az egyik legjobb diétás alapanyag, lúgosító hatású, így segít az elsavasodás ellen, emellett nagyon kevés kalória és szénhidrát van benne – és ami a legjobb: szinte bármivel megtölthető! Étrendtől és a kedvünktől függően töltsük meg fűszeres, darált pulykahússal, esetleg csicseriborsóval, quinoával, vegyes zöldségkörettel vagy mindezek keverékével, a tetejére pedig tegyünk sajtot vagy sörélesztőpelyhet. Sütés után leönthetünk zöldfűszeres joghurttal, túróval vagy kefírrel is.
2. Karfiolsült
A karfiolban rengeteg fontos ásványi anyag található, ráadásul szénhidráttartalma is igen alacsony. Ezt az ezerarcú alapanyagot nemcsak rántani vagy rakottashoz érdemes felhasználni, de akár egybesült verzióban, akár fűszeresen, rózsáira szedve is érdemes tepsiben megsütni – előpárolást követően. Ne bánjuk csínján a fűszerekkel, nagyon jól állnak a karfiolnak a keleti, currys, paprikás, zöldfűszeres fűszerkeverékek, és némi olívaolajat, sót, illetve borsot is elbír sütés előtt ez a zöldség! Készítsünk hozzá mártogatóst vagy öntetet is, aminek az alapja lehet tahini, paradicsom, tofu, feta vagy joghurt is.
3. Káposztavariációk
A borzasztóan egészségtelen káposztadiétának annyi haszna talán volt, hogy egy életre megtanította az embereknek, hogy a káposzta egy fontos alapanyag, amit mindenképpen érdemes a savanyú káposztán és a székelykáposztán túl is beépíteni az étrendünkbe. Ott van például a TikTok diétás trendje, a „káposztasteak”, ami nem jelent mást, mint 1-2 ujjnyi vastagon felszeletelt, sózott-borsozott, beolajozott káposztaszeleteket, amit sütőben kívül ropogósra, belül szaftosra és puhára sütnek. A tetejére kerülhet bármi, ami belefér a diétánkba, mi a fűszeres joghurt-mozzarella kombinációra szavazunk, de a húsfélék vagy a fetás krém is istenien áll neki!
Fotó: Getty Images