Vega lakoma: sült feta fodroskellel és csicseriborsóval

2021. február 11. |

Aki járt már Görögországban, és kóstolt igazi sült fetát, annak nem kell magyaráznunk, miért érdemes elkészíteni az alábbi receptet. Ha pedig még sosem próbáltad, ezzel a fogással mindjárt kedvet csinálunk hozzá!

Magyarországon leginkább a görög salátánkban szoktunk találkozni feta sajttal, de ha Görögországban járunk, láthatjuk, mennyire sokoldalúan használják fel ezt a helyi jellegzetességet: legtöbbször például paradicsomos vagy mézes szószokban sütik fantasztikusan krémesre. A sült fetában az a legjobb, hogy borzasztóan egyszerű, arra viszont érdemes figyelni, hogy nem minden feta, ami annak tűnik – az igazi feta juhtejből, esetleg juh- és kecsketej keverékéből készül, nekünk is ilyet érdemes választanunk. A fodros kel és a csicseriborsó laktatóvá és vitamindússá teszik ezt a fogást, de ízlés szerint turbózhatjuk még kedvenc leveles zöldjeinkkel, zöldségeinkkel vagy akár olajos magvakkal is!

recept-sult-feta-fodroskel-csicseriborso-vega

Hozzávalók:

  • extraszűz olívaolaj
  • 1 közepes mogyoróhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 2 nagy csokor fodroskel
  • 3 gerezd fokhagyma, meghámozva, összezúzva
  • só és bors
  • 1 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve, átmosva
  • 300 gramm feta, kockákra vágva
  • 1 citrom leve
  • pita a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy közepes öntöttvas serpenyőben hevítsünk olívaolajat közepes lángon, dobjuk rá a mogyoróhagymát, és pirítsuk üvegesre.
  2. Dobjuk a fodroskelt a hagymára, ízesítsük sóval és borssal, hagyjuk kicsit megfonnyadni. Adjuk hozzá a fokhagymát, és dobjuk rá a csicseriborsót, majd rendezzük rá a fetaszeleteket.
  3. A serpenyőt tegyük a sütőbe és süssük 10-15 percig, míg a feta megolvad kicsit. Locsoljuk meg citromlével, ízlés szerint még egy kevés olívaolajjal, friss pitával tálaljuk.

Forrás: PureWow

Olvass tovább!

Ropogós fetás padlizsánkrokett

Ropogós fetás padlizsánkrokett

Csapj le a szezon utolsó padlizsánjaira, és készíts belőlük isteni kroketteket az angol sztárséf, Yotam Ottolenghi nyomán.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró