Rejtőzködő diabétesz: tünetek, amiket nem veszünk észre

2021. május 01.
Egy friss kutatás döbbenetes adatot tárt fel a kettes típusú diabétesszel kapcsolatban: több mint két év is eltelhet, mire az első tünetek megjelenése után felállítja a diagnózist az orvost. Nagyon fontos tehát, hogy tisztában legyünk a legapróbb jelekkel, mert a betegség addig időzített bombaként ketyeg szervezetünkben.

Szomorú tény: a fejlett világ országaiban a negyven év feletti korosztályban tízből egy ember szenved kettes típusú diabéteszben. A betegek valójában ennél sokkal többen lehetnek, mivel a diagnózist gyakran késlelteti, hogy nem figyelnek fel a tünetekre. Ezt a helyzetet még tovább súlyosbította, hogy a járvány miatt lassan több mint egy éve akadozik az egészségügyi ellátás, ami sokak egészségére nézve jelent komoly veszélyt, hiszen ha a betegség korai fázisában fordulunk orvoshoz, sokkal kisebb kárt okoz a szervezetben a cukorbetegség. 

diabesz-diagnozis-tunet

Az Exeter Egyetem tudósai végezték azt a vizsgálatot, melyből kirajzolódott, hogy a kettes típusú diabétesz diagnózisa átlagosan 2,3 év után születik meg. A tudósok olyan extrém esetekről is beszámoltak, amikor több mint öt év kellett ahhoz, hogy felismerjék a betegséget. A több mint 200 ezer embertől származó adatok elemzése után kapott eredmények azt mutatják, hogy nagyon fontos lenne 40 év felett a rendszeres szűrővizsgálat, ami jelentősen csökkenteni a betegség kifejlődésének kockázatát. A diagnózis elmaradása késlelteti a kezelést, ami komoly szövődmények kialakulásához vezethet a kettes típusú diabétesz esetében, szívbetegségtől a stroke-on át a szemproblémákig. 

Miért bonyolult a diagnózis? 

Persze nem lehet mindent a járvány számlájára írni. Ahogy Dan Howarth, az angliai Diabetes UK jótékonysági szervezet vezetője is rámutatott, a kettes típusú diabétesz tüneteit nehéz felismerni. Általában nagyon lassan fejlődik a betegség, így könnyű más egészségügyi problémákkal összetéveszteni a korai tüneteket. A normális vércukorszint 3,5 mmol/L és 6,9 mmol/L között mozog, így gyakran csak 7 mmol/L-nél kezdenek aggódni és diagnosztizálni a betegséget. „A sokat emlegetett és jellegzetes tünetek, mint amilyen például a gyakori vizelés, csak 11 mmol/L feletti vércukorszintnél jelentkeznek. Ám sokan még ekkor sem észlelik a tüneteket, vagy másra fogják, például a stresszre vagy az öregedésre” – mutatott rá Howarth. 

Sokan azt sem tudják, hogy a férfiak esetében nagyobb a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázata. Ugyanakkor a vizsgálatból az is kiderült, mégis a nőknél gyakoribb, hogy később derül fény a betegségre. „Vannak különböző teóriák, ám ennek valószínűleg az az oka, hogy a nőknél gyakrabban írják a tüneteket a hormonok, stressz vagy a napi tevékenységek számlájára” – magyarázta Howarth. Azoknál, akik nem számítanak elhízottnak vagy a vércukorszintjük a diabétesz alsó határát súrolja csupán, szintén valószínűbb volt, hogy később kaptak csak diagnózist. 

A lezárások tovább rontották a helyzetet

A koronavírus-járvány miatti lezárások tovább növelték az elmaradt diagnózis számát. A szakemberek nem véletlenül kongatják a vészharangot emiatt. Az elhízás az egyik legerősebb rizikófaktor a kettes típusú diabétesz esetén, a karantén alatt pedig sokakra jelentős súlyfelesleg kúszott fel, ráadásul a fizikai aktivitás is csökkent. A megkésett diagnózis tehát jelentősen növeli annak is az esélyét, hogy komolyabb szövődmények alakuljanak ki a kezelés nélkül maradt betegeknél.

Az egyes típusú diabétesz esetén, ami egy autoimmun kórkép, a test megtámadja a hasnyálmirigy sejtjeit, így az nem termel tovább inzulint. A kettes típusú diabétesz esetén szintén nem termel elegendő inzulint a hasnyálmirigy, vagy hatástalanná válik a glükóz szállítása, amit inzulinrezisztenciaként ismerünk. „A kettes típusú diabétesz egy folyamat” – mondta dr. Prash Vas diabetológus szakorvos. Korai fázisa a prediabétesz, amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál, de még nem olyan magas, hogy kettes típusú diabéteszként diagnosztizálják. 

„A prediabétesznek nincsenek tünetei. Ahogy egyre magasabb vércukorszint állandósul, úgy produkál tüneteket a test. Ám a prediabétesz esetén is lehetnek szövődmények, háromszor akkora a szemproblémák kialakulásának, például a diabéteszes retinopátiának az esélye. Emelett a veseproblémák és idegkárosodás esélye is magasabb” – mondta a diabetológus. 

Az életmód még segíthet

A jó hír, hogy a prediabétesz fázisában még visszafordíthatják a folyamatot az életmódbeli változtatások, az egészséges étrend és több fizikai aktivitás. „Ám ha nem tudunk arról, hogy nálunk is ebben a fázisban van a betegség, elveszítjük az esélyt arra, hogy még ebben a korai szakaszban az életmódunkkal javítsunk a vércukorszintünkön” – mutatott rá dr. Vas, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a magas vércukorszint gyakran más anyagcserebetegségekkel, például magas vérnyomással, elhízással és magas koleszterinszinttel társul, melyek mind kiváltói a test gyulladásos folyamatainak. Ez mind meghatározza, milyen súlyos szövődményeket tapasztalhatunk a betegség előre haladtával. 

Tünetek, amikre nem figyelünk

A szakemberek is komolyan aggódnak a rejtve maradó kettes típusú diabéteszes esetek miatt, melyek száma akár több millió is lehet a fejlett világ országaiban összesen az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján. 

A két leggyakoribb tünet, melyre gyakran nem figyelnek fel a betegek sem, a polidipszia és a poliuria. Előbbi a folyamatos és fokozott szomjúságérzet, utóbbi pedig a gyakori vizelési inger. „Úgy érzi a beteg, hogy folyamatosan valami édes italt kell innia, mert a teste szomjazik a cukorra. Mivel többet iszik, gyakrabban kell vécére mennie” – vezette le a diabetológus. 

A harmadik intő jel a megmagyarázhatatlan fogyás. „Ha a test nem tudja felhasználni a szervezetbe kerülő glükózt, alternatív energiaforrás után kell néznie, ami a zsír – mondta az orvos. – Mivel az izmoknak és a szerveknek nem jut elegendő energia, nem tudják felhasználni a vérben lévő cukrot, mindig fáradtnak érzik magukat.”

A szájpenész megjelenése a testen egy kevéssé ismert tünete a kettes típusú diabétesznek. Általában a nemi szervek környékén alakul ki, de megjelenhet a szájban, hónaljban és az ujjak között is. „Mivel a szervezet folyadékot veszít – vizet, sót és glükózt –, felborul a vizelet összetételének egyensúlya, ami kedvez a candida gomba elszaparodásának.”

A bőr változására is oda kell figyelnünk. „A glükóz és az inzulin szabályozzák a sebgyógyulást is, így ez a folyamat is megváltozik kettes típusú diabétesz esetén – mondta Dr. Vas. –Mivel tovább tarthat a sebgyógyulás, ez kedvez a sebek elfertőződésének. Ez okozza súlyos diabéteszes esetekben a végtag amputációjának szükségességét is.”

Egy korábbi tanulmány arra is rámutatott, hogy az inszomnia szintén összefüggésbe hozható a kettes típusú diabétesszel. A svéd Karolinska Institutet tudósai azt figyelték meg, hogy az alvászavarban és álmatlanságban szenvedőknél 17 százalékkal nagyobb a betegség kialakulásának esélye, mint ilyen problémák nélkül. 

Mivel ilyen szerteágazó és sokféle tünete lehet, nagyon fontos a kockázati tényezők ismerete és megértése. A túlsúly, etnikai hovatartozás, a családi kórtörténet, dohányzás mind növelheti a kettes típusú diabétesz esélyét, így a rendszeres szűrővizsgálat elengedhetetlen. „Ha szűrünk és időben felfedezzük a betegséget, azzal éveket nyerhetünk a kezelésben, és nagyobb eséllyel kerülhetjük el a komoly szövődmények kialakulását” – mondta a diabetológus. 

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images

Olvass tovább!