Ezek a maszturbálás egészségügyi előnyei

2021. augusztus 22.
A legtöbb szakértő ma már felhívja a figyelmet a maszturbáció árnyoldalaira is, de mi most nem ezekre koncentrálunk: ugyanis a testünkben számos pozitív folyamat indul el az önkényeztetés hatására. 

Fókuszban az orgazmus

Nicole Prause idegtudós szerint a legtöbb pozitív hatást nem kifejezetten a szexuális együttlétnek vagy az önkielégítésnek, hanem az orgazmusnak tudják be a kutatások. Orgazmuskor endorfin, oxitocin, szerotonin szabadul fel a szervezetben, ezek miatt érezhetjük orgazmus után kiegyensúlyozottan magunkat, és ezek azok a hormonok, melyeknek köszönhetően akár még a fájdalmaink is elmúlhatnak egy kis időre. Kutatások szerint a maszturbáció, mely orgazmussal végződik, csökkenti a stressz- és szorongásszintünket, elősegíti a jobb alvást, megszüntetheti a fejfájást és a szexuális életünkre is jó hatással van. 

maszturbacio-elonyok

Teljes felengedés

Az önkielégítés során ráadásul maximálisan önmagunkkal vagyunk elfoglalva és nem a másikkal, így a saját testünk ismeretében és a szabad, biztonságos felfedezésben is hatalmas szerepe van. Susan Milstein professzor szerint a szóló szex esetében sokszor bejön a képbe a relaxációs funkció is: „Sokkal relaxáltabb az ember, ha nincs mellette valaki, akinek úgy érzi, meg kell felelnie, meg kell játszania magát” – mondja. Sok nő szexuális életére a teherbeeséstől való félelem is rányomja a bélyegét, maszturbálás esetén ez a félelem is felszabadul.

A nők 66%-ának, a férfiak 95%-ának van orgazmusa szexuális együttlét közben. Egy, az International Journal of Impotence Researchben megjelent kutatás szerint azonban a rendszeresen maszturbáló nők nagyobb valószínűséggel érnek el a csúcsra a partnerükkel is. 

Segít a fájdalmas menstruáción

Vannak, akiknek menstruáció alatt nagyobb a libidójuk, és vannak, akiknek sokkal kisebb: maszturbálni – néhány szabály betartásával – ilyenkor is lehet, sőt, még a menstruációs fájdalmakon is segít! Az orgazmus felpezsdíti a véráramlást, illetve endorfin felszabadulásának köszönhetően az alhasi görcsök csökkentésében is segít. Az extrém menstruációs fájdalmak nem természetesek, olyankor mindenképpen keressük fel szakembert, gyengébb, általános görcsök esetén viszont sokkal hatásosabb az orgazmus, mint a fájdalomcsillapítók!

Forrás: Insider, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!