Alaposan megváltozott a szexuális életünk a járvány miatt

2021. július 05.
A járvány nagy hatással volt a nemi életünkre: virágzik a szexjáték-piac, egyesek a lakótársaikkal bújtak össze, vannak, akiknek jóval visszafogottabb lett a szexuális élete, másoknak pedig elmélyült a párkapcsolata, és úgy virágzott a libidója, mint még soha. Egy biztos: a Covid sokaknak megfertőzte az intim együttléteit.

Szomorú adatok

A lezárások elején még nem sejtettük, hogy mi vár ránk, ezért gyakrabban szexeltünk, mint valaha. Rhonda Balzarini, a Texas Állami Egyetem szociálpszichológusa ezt az időszakot nászútszakasz néven írta le: az emberek nyitottabbak volt az együttműködésre, de az idő múlásával, ahogy az erőforrások egyre szűkösebbek lettek, az emberek stresszesebbé váltak, és elhasználták energiatartalékaikat, ami kiábrándultságot és depressziót vont maga után.

A folyamatos együttlét sok párnak adott lehetőséget arra, hogy a két fél úgy kapcsolódjon egymáshoz, ahogy korábban csak a nyaralásokon tudott. Az amerikai The Kinsey Institute tavaly felmérést végzett Törökországban, Olaszországban, Indiában és az Egyesült Államokban, amelyből az derült ki, hogy az embereknek mind a partnerükkel közös, mind az önálló szexuális aktivitása csökkent. „A szexuálterapeuták gyakran mondják, hogy két zebra nem párosodik egy oroszlán előtt” – fogalmaz Emily Jamea texasi szexterapeuta. Ha veszélyt érzünk, azt a testünk érzékeli, és emiatt kevésbé kívánjuk az intim együttléteket.

Justin Lehmiller, az intézmény szociálpszichológusa azt mondja, hogy a libidócsökkenés oka az lehet, hogy az emberek túlságosan leterheltek a jelenlévő stresszfaktorok miatt, a járvány okozta lezárások pedig félelmet keltettek a társadalomban. Sokan soha nem látott szorongást, pénzügyi bizonytalanságot és egyéb jelentős, élethelyzetüket érintő változásokat tapasztaltak. Erre pedig még az is rátett egy lapáttal, hogy túl sok időt töltöttünk együtt egy másik személlyel szűk, zárt térben.

A Kinsey kutatása szerint az egyedülálló és egyedül élő emberek a járvány közepette nagyobb arányban érezték magukat magányosnak, és nagyobb valószínűséggel fedezték fel szexuális fantáziáikat: a tanulmány kimutatta, hogy a résztvevők 17% -a legalább egy újdonságot kipróbált a karantén alatt. Népszerűbbé vált a szexting, a meztelen képek küldése és a vágyaink megosztása partnereinkkel.

Elmúlt az intimitás

A pandémia kezdetén a párok gyakran jártak közösen zuhanyozni és szerveztek közös programokat, de ezek a szexi kis együttlétek végül elvesztették vonzerejüket, és előtérbe kerültek a hétköznapi igények. Apró szokásaink egyre inkább kikezdték partnerünk idegeit, ráadásul a szexuális vágy fenntartásához szükséges kis „rejtélyes távolság” sem volt tartható, hiszen folyamatosan a másik szeme előtt voltunk.

Mindent bevittünk magunkkal a hálószobába, így hamar úgy érezhettük, hogy egyszerűen már nem tudunk újdonsággal szolgálni. Különösen a nőknek volt nehéz ez az időszak, hiszen a karrierjüket is menedzselték, miközben a házimunkával, a gyermekgondozással és az online oktatással járó nehézségek is főleg őket érintették.

Ezt olvastad már?

Azokban a párkapcsolatokban, ahol a szexuális együttlétek száma már a pandémia előtt csökkenni kezdett és azóta sem javult, tartós károk is keletkezhettek. A kutatás azt is kimutatta, hogy sokan a járvány alatt csalták meg először partnerüket, míg mások továbbra is szenvedhetnek a járvány következtében elvesztett munkahelyek és a pénzügyi problémák miatt. Ha azonban normalizálódnak, elcsendesülnek ezek a stresszfaktorok, akkor a helyzet is javulhat.

Házinyúlra nem lövünk

A Match által végzett Singles in America névre keresztelt felmérés megerősíti, hogy szexuális szokásaink drámai módon megváltoztak a világjárvány kezdete óta. A jelentés egyedülálló résztvevőinek 71%-a nem élt nemi életet, míg mások a szobatársaikhoz fordultak egy kis intimitásért. A pandémia alatt szexuálisan aktív szinglik 24%-a számolt be arról, hogy olyan szoba- és lakótársával feküdt le, akit korábban soha nem tekintett vonzónak. A szobatárssal való szex aránya magasabb volt a fiatalabb generációk képviselői között: a Z generáció 46%-ának és a milleniálok 33%-ának volt része hasonló élményben.

Amerikában több helyi önkormányzat is ösztönözte a szobatárssal, lakótárssal való szexuális együttléteket. New York City önkormányzata például azt üzente a városlakóknak, hogy „te vagy a legbiztonságosabb szexpartnered, a következő legbiztonságosabb pedig az, akivel együtt élsz”. Bár a hasonló kalandok minimalizálhatják a vírussal való találkozásokat, úgy tűnik, hogy nem járnak buktatók nélkül: azokhoz a szituációkhoz hasonlítanak, amelyekben képtelenek vagyunk kifejezni a szexualitás szokásos általunk preferált mintáit. Hasonló viselkedés jellemző például a fogvatartottakra és más zárt intézményekben lévőkre, a háborús körülmények között élőkre és az ismeretlen helyeken utazókra.

Új szokásaink is lettek

A szexjátékok értékesítése is magasabbra rúgott a járvány idején. Áprilisban, közvetlenül a leállás után a Wow Tech Group szexuális segédeszközöket forgalmazó vállalat arról számolt be, hogy az online értékesítések meghaladták a 200%-ot az előző évi forgalomhoz képest. Azon a napon, amikor a WHO pandémiának nyilvánította a Covid–19-et, a Toy Megastore értékesítése háromszorosára nőtt Új-Zélandon, Ausztráliában és Nagy-Britanniában. Ez a jelenség valószínűleg az önmagunk örömére fektetett nagyobb hangsúllyal is összefügg, hiszen az elmúlt időszakban az egészségre és a wellnessre több figyelmet fordítottunk, mint korábban.

A Match felméréséből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 20%-a végig maszkot viselt a járvány alatti randik során. A beszámoló szerint az egyedülállók 68%-a videós társkereső segítségével állapította meg, hogy fizikailag is meg akarnak-e ismerkedni valakivel, a romantikus együttlétek előtt pedig már nem HIV-teszteket mutattak fel a szexuális energiáktól túlfűtött szinglik, hanem a legfrissebb PCR-teszt eredményét.

A Melbourne-i Egyetem felmérése arra világított rá, hogy egyre több ember szextingel telefonon és  online a személyes találkozás helyett. A marylandi szerző és szexológus, Donna Oriowo úgy gondolja, hogy a virtuális együttlét pozitív hatással lehet nemi életünkre, ugyanis az egyértelmű kommunikációt és beleegyezést magába foglaló szexting lehetőséget adhat arra, hogy kibővítsük szexuális repertoárunkat azáltal, hogy végiggondoljuk, mire vágyunk. Fejleszthetjük kreativitásunkat és megtanulhatjuk megfogalmazni, mire van szükségünk.

A pandémia egyik legpozitívabb hatása mindemellett kétségtelenül az, hogy az emberek látványosan nagyobb hangsúlyt fektetnek a nők egészségére és a szexuális szokások egészségre gyakorolt ​​hatására. Az öröm és az élvezet egyre kevésbé számít tabutémának a társadalomban, a nyitottság pedig remélhetőleg jobb egészségügyi eredményekhez és nagyobb élvezethez vezet majd a jövőben.

Forrás: BBC, Forbes, Elemental, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!