9 ok, amiért érdemes rendszeresen maszturbálni – akkor is, ha nem vagy szingli

2021. július 11.
Az önkielégítés nemcsak pillanatnyi örömet okoz a beteljesüléssel, hanem számos jótékony hatást gyakorol a testre, a lélekre, sőt még a párkapcsolatra is!

Volt idő, amikor a maszturbálást kifejezetten károsnak tartották, az a hír járta az önkielégítéssel kapcsolatban, hogy aki gyakran műveli, akár meg is vakulhat. Ma már tudjuk, hogy ilyesmiről szó sincs, a saját magunknak okozott orgazmus ugyanis számtalan áldásos hatással rendelkezik, és azoknak sem kell lelkifurdalást érezni miatta, akik kapcsolatban élnek. Ha mindketten kellő rugalmassággal álltok a kérdéshez, még fel is pezsdítheti a szexuális életeteket, így nem bűntudatot vagy szégyent kell miatta érezni, hanem boldogságot!

9 ok, amiért érdemes rendszeresen maszturbálni - akkor is, ha nem vagy szingli

1) Kivételes stresszoldó és hangulatjavító

Amikor saját magadat kényezteted, a testedben igazi hormonbombák robbannak: rengeteg dopamin és oxitocin szabadul fel, ami köztudottan csökkenti a felgyülemlett feszültséget és kedvezően hat a hangulatra. Ha tehát stresszes időszakon mész keresztül, vagy gyakran vagy lehangolt, tudd, hogy segíthetsz magadon!

2) Remek gyógyír alvásproblémákra

Akárcsak a partnerrel gyakorolt szex, az önkielégítés is hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben jöjjön álom a szemedre és jobban aludj. Ezt a hatást leginkább az orgazmusnak köszönheted, ami endorfint szabadít fel a szervezetben.

3) Jó szolgálatot tesz fájdalmas menstruáció esetén

A piros betűs napokon a nőgyógyászok jelentős többsége nem ajánlja az együttlétet, és a párok többsége is jobbnak látja szüneteltetni a szexet a havi vérzés ideje alatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az orgazmusról is le kell mondani, hiszen a maszturbáció ellen senkinek nem lehet kifogása még a menstruáció alatt sem! Sőt, akinek fájdalmas görcsökkel jár együtt a vérzése, kifejezetten jól jár a maszturbálással: a prosztaglandin nevű hormon szintje csökken a szervezetben az önkielégítés hatására, emiatt pedig a kínzó hasi görcsök is alábbhagynak!

4) Edzésben tartja az intim izmokat

Az orgazmus tréningezi az intim izmokat, ami mind a nőknek, mind a férfiaknak jót tesz, és cseppet sem megerőltető. A gyönyörérzettel együtt járó izom-összehúzódások nemcsak mozgásba hozzák a nemi szervek közelében található izmokat, hanem a keringést is fokozzák, így jelentősen javul a szóban forgó terület vérellátása. Szuper hír, hogy minél edzettebbek ezek az izmok, annál könnyebben és annál intenzívebben élhetsz át orgazmust, vagyis érdemes kitartóan formában tartani ezt a területet is!

5) Támogatja a szív munkáját

Mind a férfiak, mind a nők szívének jót tesz a rendszeres maszturbálás: több kutatás is alátámasztotta, hogy az orgazmus támogatja a szív munkáját, vagyis csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának vagy súlyosbodásának esélyét.  

6) Távol tartja a felfázást és a húgyúti fertőzéseket

Mivel a felfokozott izgalmi állapot és az orgazmus elősegíti a testnedvek termelődését, a maszturbálásnak köszönhetően kitessékelhetők az intim részeken felgyülemlett baktériumok, amik túlszaporodva sok kellemetlenséget okozhatnak felfázás vagy egyéb húgyúti fertőzés formájában.  

9 ok, amiért érdemes rendszeresen maszturbálni - akkor is, ha nem vagy szingli

7) Csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát

A Harvard Egyetem munkatársai a közelmúltban arra jutottak, hogy azok a férfiak, akik hetente legalább 5 alkalommal ejakuálnak, 33%-kal csökkentik a rosszindulatú prosztatadaganatok kialakulásának esélyét. (Ennek legfőbb oka, hogy a rendszeres spermaürítésnek köszönhetően kisebb a fertőzések és gyulladások kialakulásának esélye, ami krónikus esetben fokozhatja a rák kockázatát.)

8) Segít, hogy jobban megismerd a tested

Minél többször maszturbálsz, annál jobban megismered a saját tested igényeit, amikből nem csak a szexualitással barátkozó tinik profitálhatnak: az évek múlásával folyamatosan változik a testünk, így ez a tanulási folyamat sem ér véget azzal, hogy kinőjük a kamaszkort! A gyakori önkielégítéssel feltérképezheted, milyen ingerlés segít hozzá az orgazmushoz, és az így szerzett tapasztalatokba jelenlegi vagy leendő párodat is beavathatod! 

9) Izgalmassá teszi a páros szexet

Azzal, hogy felkutatod a saját erogénzónáidat, és azokat meg is mutatod a partnerednek, nagyban hozzájárulhatsz ahhoz, hogy felejthetetlen szexuális élményekben legyen részed. A közös maszturbáció is színesebbé teheti a páros szexet, például az előjáték részeként. Az önkielégítés arra is remek lehetőséget kínál, hogy megismerd egy-egy szexuális játékszer működését, s ha elnyeri a tetszésedet, kettesben is bevethetitek!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?