Az 5 leggyakoribb álom az iskoláról, és amit a szakértő szerint jelent

2023. szeptember 10.
A pszichológus szerint sokkal gyakoribbak az iskolával kapcsolatos álmok a tanév kezdetén, ami nem is csoda. Az viszont már meglepőbb, hogy nemcsak a diákoknál, hanem szüleiknél is. A szakember azt is elárulta, mit jelentenek a leggyakoribb iskolával kapcsolatos álmok.
Iskola álom jelentés
  • Az emberek minden éjszaka 3-9 alkalommal álmodnak, csak a legtöbb álmunkra nem emlékszünk.
  • Az iskolával kapcsolatos álmainkra van magyarázat, ám nem feltétlenül azt jelentik ezek az álmok, ami a legkézenfekvőbb lenne.
  • Álmodtuk már azt, hogy nem találjuk az osztálytermünket?

Az álmaink segítenek az érzelmek feldolgozásában, pszichológiai mentőövként szolgálnak, hogy napközben ne terheljenek meg a fölénk tornyosuló erős érzelmek. A pszichológus-hipnoterapeuta elmondta: 25 éves praxisa során több ezer alkalommal fordultak hozzá – nemcsak diákok, hanem szüleik is – iskolával kapcsolatos álmokkal. 

Jó hír, hogy az iskolával kapcsolatos álmaink gyakran arra utalnak, hogy átgondolt, motivált, sikeres emberek vagyunk, akik már jó irányba haladnak a céljaik elérésével. A szakember elárulta, mit jelentenek a leggyakoribb olyan álmaink, amik az iskolával kapcsolatosak.

Amikor azt álmodjuk, hogy nem találjuk az osztálytermünket

Ha azt álmodjuk, hogy nem találjuk az osztálytermünket, gyakran arra utal, hogy a belső iránytűnk nem működik, nem találjuk a kiutat egy átmeneti élethelyzetből. Arra is utalhat, hogy a múltbeli énünk egy nehéz változáson megy keresztül, és még nem azonosulunk azzal, akivé lettünk. Amikor ilyen átmeneti élethelyzetben vagyunk, gyakori, hogy elveszettnek érezzük magunkat. Amikor rátalálunk az új irányra és célunkra, azok az álmok is elmúlnak, amikor nem találtuk az iskolában az osztályunkat.

A tanárunkkal álmodunk, akár jót, akár rosszat

Ha az álmainkban tanárok szerepelnek, az a felettes személyekkel kapcsolatos érzéseinkről árulkodhat. Gondoljuk végig, van-e olyan ember (egy főnök, barát vagy szülő), akit magunk fölé helyezünk, tőle várjuk a válaszokat vagy jóváhagyást? Ha igen, jusson eszünkbe, hogy minden és mindenki, ami/aki az álmunkban szerepel, a mi gondolataink, érzéseink kivetülése. Ez az álom arra utal, hogy nem saját magunkban keressük a válaszokat és a bölcsességet.

Elbukunk álmunkban egy vizsgán vagy dolgozaton

Nem biztos, hogy bajt jelent, ha azt álmodtuk, megbuktunk egy vizsgán az iskolában

Nem biztos, hogy bajt jelent, ha azt álmodtuk, megbuktunk egy vizsgán az iskolában

Amikor álmunkban rossz jegyet kapunk, általában azt jelenti, hogy túl kritikusak vagyunk önmagunkkal az életünkben. Ez az iskolával kapcsolatos álom utalhat a munkánkra vagy magánéletünkre egyaránt, attól függően, hol vannak olyan élethelyzetek, amikor azt érezzük, vizsgáztatnak minket. Az álmunk ezt tükrözi le. 

Ha azt álmodtuk, hogy jó jegyet kaptunk vagy sikeresen vizsgáztunk, lehet, hogy ideje megünnepelnünk a sikereinket, szerénytelenség nélkül. Nem szégyen, ha büszkék vagyunk arra, amit elérünk!

Álmunkban leérettségiztünk vagy lediplomáztunk

Azt mutatja, ha álmunkban sikeresen befejeztük a gimnáziumot vagy egyetemet, hogy életünk egy ciklus növekedési ciklus végére ért, készen állunk arra, hogy feljebb lépjünk. Lehet, hogy azt mutatja, sikerült lazítanunk a szorító családi kötelékeken és most már szabadon szárnyalhatunk. 

Álmunkban újra iskolások lettünk

Ha már rég elmúlt az az idő, hogy az iskolapadban ültünk, ám most azt álmodtuk, hogy újra iskolások vagyunk, de mi vagyunk az egyetlen felnőttek a gyerekek között, arra utalhat, hogy egy olyan életszakaszba léptünk, amikor sebezhetőbbnek érezzük magunkat. Az is lehet, hogy ismét átéljük a munkában, milyen kezdőnek lenni, muszáj új képességeket elsajátítanunk, és nem vagyunk magabiztosak ebben a szerepben.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash, Getty Images