Így terjednek a veszélyes szexmítoszok a közösségi oldalakon

2021. szeptember 08.
Egyre kisebb teret kap a szexuális felvilágosítás az oktatásban, a fiatalok helyette a TikTok-on és más közösségi oldalakon gyűjtik be az információkat. Sok önjelölt szakértő azonban több árt, mint amennyit segít.

A @beaupinto nevű influenszer érdekes videót posztolt TikTok oldalán. Azt fejtegette, hogy a pornó a legelterjedtebb drog a világon, mert “amikor egy vonzó nőt lát valaki, az agya a dopamin nevű hormont termeli” – magyarázta a videóban. Az ő logikája szerint ha körülnézünk egy pornóoldalon, ahol rengeteg különböző nőt látni, az alfahím fele az agyunknak még több dopamin termelésére serkenti az agyat, ami egyenes út a pornófüggőséghez. A probléma ezzel csupán az, hogy a tudomány és az orvoslás egyelőre nem ismer olyan kategóriát, hogy szex- vagy pornófüggőség, mint mentális betegség. Ám ha ennek tudatában csupán szatíraként tekintünk a megosztott videóra, és megnézzük a kommenteket, megdöbbenhetünk, mennyien értenek egyet vagy kérdeznek kezelési lehetőségek után egy olyan embernél, akinek semmi köze az orvosi hivatáshoz. (Ő maga is azt írja a profilján, hogy influenszer, professszionális közösségi oldal tartalomgyártó és coach.)

tiktok-szexualis-felvilagositas-alhir

Ha ezek után rákeresünk, milyen tartalmak találhatók a szexuális egészséggel kapcsolatban a közösségi oldalakon, mintha egy párhuzamos univerzum tárulna fel a #sexualhealth tag nyomán. Számos influenszer és önjelölt szakértő osztja meg követőivel gondolatait, így remek táptalajt jelentve a fél- és téves információknak. 

Az álhírek nagy pillanata

Eddig is sejtettük, hogy az álhírek egyre jobban elharapództak a közösségi oldalakon, ám a legfrissebb jelentés szerint, mely szerint a Facebookon sokkal többen olvassák el az álhíreket, mint a valódi, tényszerű információkat, már nem lehet semmi kétségünk. Nincs ez másként a szexuális egészséggel és felvilágosítássa kapcsolatban sem. Ami a boomer-generációnak a koronavírus-vakcina, az a Z-generációnak a TikTok-on a szexuális egészség. Különösen igaz ez a TikTok-ra, ahol az emberek gyakran azt osztják meg egymással, amit valaki mástól hallottak, aki olvasta valahol. Így terjednek vírusszerűen nem csak a szórakoztató tartalmak, de a veszélyes butaságok is. 

Az álhírek egy része bizarr, ám veszélytelen. Ilyen például a Laurie Mintz pszichológus, szexterapeuta által tett kinyilatkoztatás, miszerint a kávé erősebbé teszi az orgazmust. Vagy a nőgyógyász Jennifer Lincoln által közzétett videó, amiben arról értekezik, hogy a nemi szervekkel érezni lehet az ízeket. 

Vannak azonban azok a videók, melyek veszélyes következményekhez vezethetnek, például a saját készítésű óvszer, amit használva nem csak nemi betegséget kaphatunk el vagy teherbe eshetünk, de könnyen a sürgősségire is juthatunk a szakember szerint.

Használható felvilágosításra a TikTok?

Ez különösen az információhiányban szenvedő fiatalok számára kulcsfontosságú kérdés. A New Hamphsire Egytem által készített tanulmány szerint a 13-18 év közötti fiatalok 46-81 százaléka keresett már szexuális egészséggel kapcsolatos információkat az interneten. A kutatók szerint ez az arány még magasabb az LMBTQ+ fiatalok körében, főként azért, mert nincs kit kérdezniük.

A szexuális felvilágosítás hiánya az oktatási intézményekben és otthon gyakran társul bűntudattal és szégyennel a fiatalok körében, ami számos következménnyel járhat. Ez vihet rá egy tinit arra, hogy az interneten keres válaszokat, és megbízik valaki olyannak a szavában a közösségi oldalon, aki hasonlít saját magához. “A gyerekek azért vannak a TikTok-on, mert információkat akarnak és szexuális felvilágosítást” – mutatott rá a pszichológus.

Hogyan győzhetők le az álhírek?

Számos tanulmány rámutatott, hogy a sérülékeny társadalmi rétegek sokkal fogékonyabbak az összeesküvés elméletekre, mint a tényeken alapuló információkra, így könnyű célpontot jelentenek az álhírek számára. Az is kiderült, hogy csak rendszerszinten lehet visszaszorítani valóban hatékonyan az álinformációkat, ám elengedhetetlen az is, hogy valaki tudatosan fogyassza a tartalmakat. 

Ebbe tartozik az egyén felelőssége azzal kapcsolatban, hogy jelentse az oldalakon, ha ilyen álhírekbe fut bele. Nagyon fontos az is, hogy a gyerekek minél hamarabb megtanuljanak különbséget tenni a valódi információk és álhírek között, ám ez nehéz úgy, hogy ez nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek problémája is, őket is gyakran összezavarják a megtévesztő információk. “A felnőtteknek és gyerekeknek nincs hatékony eszközük a kiszűrésükre, ugyanakkor minél többet tudunk erről, annál nagyobb eséllyel változik ez, a szexuális felvilágosítással kapcsolatban is.”

Forrás: Allure Fotó: Unsplash

Olvass tovább!