Neveljünk szexuálisan tudatos felnőtteket

2020. november 01.
Beszélgetni a szexualitásról? Még felnőttek között sem olyan egyszerűen megy ez, nem véletlenül buzdított erre a népszerű sláger a ’90-es években. Egyáltalán nem csoda hát, ha szülőként, tanárként gondban vagyunk, pontosan miről és hogyan beszéljünk kamaszodó gyermekeinkkel, tanítványainkkal. Viszont mind sürgetőbbé válik a fiatalok mihamarabbi, részletes edukálása e témában. Ugyanis a hazai és nemzetközi felmérések is arra mutatnak rá, hogy a serdülők egyre fiatalabb korban, 13-14 évesen már túl vannak az első tapasztalatokon. A tudatos családtervezés fontosságát hirdető Ragaszkodj hozzá! program mostantól dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász közreműködésével abban is segít, hogyan lássuk el megfelelő ismeretekkel a fiatalokat.

Segítség, kamaszok!

Tegnap még lefoglalta őket a társasozás, ma pedig kézenfogva sétálnak szerelmükkel. Gyermekeink bizony hamar felnőnek, de vajon pszichés fejlődésük párhuzamban áll testi fejlettségükkel? Ez korántsem biztos, hogy így van, a statisztikák szerint hazánkban a fiatalok rendkívül kevéssé tájékozottak a szexualitást érintő kérdések kapcsán. Az iskolai oktatás európai online felületeként működő School Education Gateway tavaly szülők, tanárok és kutatók véleményére volt kíváncsi a fiatalok szexuális oktatásával kapcsolatban. A felmérés során 10 válaszadóból 9 vélte úgy, hogy már 15 éves kor előtt el kellene kezdeni a felvilágosítást a gyerekek körében.  

Védőháló több oldalról

A fiatalkori szexualitás és az azzal kapcsolatos nemkívánatos következmények, mint például a terhesség vagy a különböző nemi betegségek megelőzése szinte mindenütt probléma a világon, amelynek megoldásában az egészségügy, az oktatás és a családok összehangolt együttműködésére, egyfajta párbeszédre volna szükség. Ezért rendkívül fontos tehát, hogy szülőként és tanárként képben legyünk azzal, hogyan segíthetjük gyermekeinket tiszteletteljes és biztonságos érzelmi, illetve szexuális kapcsolatok kialakításában, hogy minden téren egészséges és tudatos felnőttekké válhassanak. 

Hogyan is kezdjük?!

Egy 42 ország iskolásait, köztük magyar gyerekeket is érintő vizsgálat során kiderült, hogy a 15 éves tanulók 21 százalékának már volt szexuális tapasztalata, a magyar gyerekek közül pedig a szexuálisan aktív fiúk 48,8 százaléka és a lányok 40,6 százaléka 14 évesen vagy annál fiatalabban kezdte a nemi életet. Ugyanakkor a szexuális ismeretekre vonatkozó hazai vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a serdülők tudása e téren igen hiányos. De mégis, hogyan segíthetnénk a fiatalokat testük és nemiségük megismerésében? A hosszú távú párkapcsolatok pozitívumait, illetve a tudatos családtervezés fontosságát hangsúlyozó Ragaszkodj hozzá! program a fiatalok szexuális edukációja kapcsán is igyekszik útmutatással szolgálni.

A szakember tanácsai

Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyászt számos fiatal páciens keresi fel, így tudja, mire kell leginkább odafigyelni az ő esetükben. „Nőgyógyászként elmondhatom, hogy mindig örülök, ha egy tudatos fiatal lány ül velem szemben, aki komolyan veszi a saját egészségét, és szeretne érdeklődni, hogy milyen lehetőségek vannak a fogamzásgátlásra, a nemi betegségek és a méhnyakrák megelőzésére. Azonban ennek a hozzáállásnak a kialakításához szükség van az adott fiatalt körülvevő felnőttek bátorítására is. Ezért azt javaslom a szülőknek, tanároknak, hogy le a tabukkal! Biztassuk a fiatalokat arra, hogy bármiről lehet beszélgetni: nagyon fontos a bizalmas légkör kialakítása és a felvilágosítást végző személy megfelelő testtudata, szexualitáshoz történő nyugodt, elfogadó hozzáállása is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az őszinte és nyílt kommunikáció szerepét ezen a téren sem” – emeli ki a szakember. 

„Hogy valóban célt érjenek a szexualitással kapcsolatos edukációs törekvéseink, az elméleti és gyakorlati teendőkre, pszichológiai körülményekre is fel kell készítenünk a gyerekeket. A gyakorlati teendők elsajátításához az ellenőrzött keretek között zajló, nőgyógyásszal történő egyeztetés remek megoldás az aktív nemi élet megkezdése előtt. Azonban fontos tudnunk, hogy a szexuális felvilágosítás nem csak ennyiből áll” – teszi hozzá dr. Babay Lilla. 

A szexuális felvilágosítás 8 kulcsfontosságú kérdése

Dr. Babay Lilla szerint a szexuális felvilágosítás számos kulcsfontosságú lépése gyakran kimarad a gyermekek tájékoztatásából. A WHO (World Health Organisation) által kiadott útmutató alapján a felvilágosítás során ezekre a pontokra szükséges kitérnünk: 

 

  • Emberi kapcsolatok: család fogalma, hosszú és rövid távú romantikus kapcsolatok, tolerancia, egymás tisztelete, elköteleződés és a gyermekvállalás felelőssége.
  • Emberi jogok, értékek, kultúra és szexualitás: kulturális különbségek ismertetése a szexualitás témakörében.
  • A nem fogalmának értelmezése: a nemi identitás, normák, sztereotípiák és új fogalmak.
  • Szexuális biztonság, erőszak: a nemi erőszak fogalma, a beleegyezés fogalma, információk és kommunikációs technikák ismertetése.
  • Egészségtudatosság: testtudat, a testről és nemiségről történő kommunikáció elsajátítása, segítségkérés fontossága.
  • Az emberi test és annak fejlődése: reproduktív anatómia és élettan, pubertás, testkép.
  • Szexuális viselkedés: a szexuális életciklus és életszakaszok, ezek jellegzetességei.
  • Szexuális és reproduktív egészség: terhesség, fogamzásgátlás, nemi úton történő megbetegedések megelőzése, felismerése és a szükséges teendők. 

 

Ebből is láthatjuk, hogy a fiataloknak nyújtott tájékoztatás orvosi, pszichológiai, társadalomtudományi elemeket is tartalmaz: a sokrétű jártasságot igénylő témakör átadásához szükséges legfontosabb elvek az objektivitás és a nyitottság. 

További számos érdekes tartalom és hasznos cikk található a Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés weboldalán, ahol az ősz folyamán több írás is foglalkozik a felvilágosítás témájával, egyaránt segítve a tiniket és felnőtteket.

Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!


Kapcsolódó