Ezért ne rendezzük a könyvespolcot cím vagy szín szerint

2021. szeptember 15.
Rögtön öt olyan okot is tudunk mondani, amiért a legjobb rendszer a könyveink tekintetében, ha nincs különösebb rendszerünk.

A lakberendezős műsorok soha nem látott népszerűségre tettek szert az elmúlt évben. De árgus szemekkel figyeltük az otthonról bejelentkező hírességeket is, milyen dekorációs elemek, könyvek találhatók az otthonuk könyvespolcain. Arról nem is beszélve, hogy irigykedve figyeltük, milyen jól elrendezettek és áttekinthetően, precízen rendszerezettek olvasnivalóik. Ugyanakkor voltak olyanok is, akik olyan rendezési elvet követtek, mint a legtöbb hétköznapi ember: semmilyet. 

Ha valakinek a könyvtára több száz kötetre rúg, bizonyára rengeteg olyan kérdést kapott már az ismerőseitől, hogyan talál meg bármit?! A válasz pedig általában az, hogy felidézi a borítót, és erről szinte mindig beugrik, hol látta a polcon. Talán azért, mert olyan sokat keresgélünk a könyveink között. 

konyvespolc-rendszerezes

Ugyanakkor az igény időről időre felmerül arra, hogy szépen és gusztusosan elrendezett könyvespolcunk legyen, mint a lakberendezési magazinokban. A Pinteresten és közösségi oldalakon rengeteg módszer között válogathatunk, melyeknek mind megvannak az előnyei, és bizonyára vannak, akik számára ezek működnek is, és ez a lényeg. Azonban a rendszermentes rendszernek is vannak kifejezetten jó oldalai.

Az új könyvek könnyebben a helyükre kerülnek

Amikor egy új kötet kerül a gyűjteményünkbe, bárhova tehetjük a polcon. Ha valamilyen elv mentén kategorizálva lenne a könyvespolcunk, csak egyetlen hely lenne, ahova bizonyos könyvek helyezhetők. Nem volna tér és szabadság, folyamatosan tologatni kellene a régebbi köteteket, átpakolni egyik polcról a másikra. Ez elég fenntarthatatlan annak, akinek rengeteg könyve van, és a folyamatos újrarendezés sok időt igényel. Amit akár olvasással is eltölthetünk.

Vannak könyvek minden helyiségben

Az olvasás rajongóinál a lakás szinte minden helyiségében van egy (vagy több) könyvespolc, így egy általános rendezési elv nehezen működhetnek. Hogyan rendezzük ábécésorba a könyveket a szobák között? Téma szerint helyezzük el az egyes helyiségekben, például a szakácskönyvek a konyhában vannak? Az olvasás különböző világokat nyit meg az ember számára és rengeteg lehetőséget, sokkal érdekesebb, ha vacsora közben rövid történeteket, novellákat olvashatunk, de ha a konyhában csak szakácskönyvek vannak, hogyan legyen kéznél a kedvünk szerinti szépirodalom?

A könyvön van a hangsúly

Amikor kategória szerint rendezzük a könyveinket, a hangsúly értelemszerűen a kategóriára kerül: itt vannak az utazásról szóló könyvek, ott Margaret Atwood regényei, amott pedig az A-val kezdődő könyvek. Sokkal jobb azzal az érzéssel nézni a könyvespolcunkra, hogy az jut eszünkbe, mennyi csodálatos kötet!

A színek szerint rendezett könyvespolc mesésen nézhet ki, ám inkább a szivárványban való gyönyörködésről szól, mint a könyvekről. Könnyen belátható, hogy ilyen elrendezés esetén történnek azok az esetek, amikor valaki azért vesz meg egy könyvet, mert hiányzik egy narancs színű borító még a polcról, és nem azért, mert valóban érdekli a téma. 

Mindig van valami új felfedeznivaló

Az egyik legnagyobb élvezet a rendszerezetlen könyvespolcban, kutakodni egy kötet után, és megtalálni egy teljesen másikat. Ez ugyanaz az érzés, mint amikor a zene lejátszási listáinkon is hagyjuk, hogy keveredjenek a különböző albumok, ahelyett, hogy egyet hallgatnánk elejétől a végéig. 

A könyvespolcok beszélnek a tulajdonosukról

Sokkal inkább elképzelhető, hogy valaki, akinek rendszermentes rendszer uralkodik a könyvei között, spontán vesz egy last minute repülőjegyet, felpattan a gépre, és eltölt egy hosszú hétvégét valahol, mint hogy lefoglalja a következő évi nyaralását előre. Utóbbi személy az, aki valószínűleg ábécérendben tartja a könyveit is. És amíg olyan rendszerünk van, ami számunkra a legjobban megfelel, addig ez így is van jól.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!