3 dolog, amit sose tegyél a könyvespolccal

2019. március 27.
Az Instagramon már a #shelfie fogalma is elterjedt: pózolni a szépen elrendezett könyvespolc előtt. De van néhány bizonyíték arra, hogy jónéhányan azok közül, akik ilyen képeket posztolnak, valószínűleg elég ritkán olvasnak.

Gerinccel hátra
Valószínűleg azért találjuk olyan lenyűgözőnek a könyvespolcokat, mert megtestesítik a forma és a funkció tökéletes egységét: egy szükséges tárolóhely a könyvek számára, mely vizuálisan is vonzó, ha szépen sorakoznak rajta a kötetek. De miért tárolja valaki a könyveit gerinccel a polc háta felé, lapokkal előre? Nem kreatív, nem természetes, és egy könyvmoly vendég biztos, hogy elkezd ugratni miatta.

Szivárvány borítók
A minimalizmus fehér trendjének megvan a színes változata is. Terjed a könyvek különböző árnyalatú színes papírba csomagolása, ami teljesen értelmetlen munka. Képzeljük el a beszélgetést: “Hé, drágám, hol van az Egri csillagok?” “Hát, azt hiszem körülbelül 15-20 centis narancs… hm, vagy várj csak, lehet hogy rózsazsín inkább? Ó, nem… Ez a Légy jó mindhalálig! Nem akarod ezt olvasni inkább?”



Könyvek méterre
És még mindig van rosszabb! Úgy szeretnénk tűnni, mintha a klasszikus irodalom megszállotjai lennénk? Vásárolhatunk könyvet méterre. Shakespeare-től a történelmi biográfiákig, csak néhány kattintás, és már meg is rendelhetjük a sornyi szép, egységes, dekoratív, antik hatású bőrkötéses könyveket, melyek olyannak tűnnek, mintha csupa olyan kötet lenne a könyvespolcon, amit már számtalanszor végiglapoztunk.

Forrás: Good Housekeeping
Fotó: Getty Images