Így lesz lakásból otthon: hogyan használjuk a maximalizmust?

2021. március 03.
Volt pár év, amikor a lakásdekorációban a semmi volt a minden. Ennek azonban, úgy tűnik, vége, és a maximalizmus a kis lakásokban letarolja a minimalista trendeket.

Ha Kim Kardashian tökéletesen beige otthonát vagy a Marie Kondo felbukkanása óta hódító lomtalanítási őrületet nézzük, kijelenthetjük, hogy a járvány előtt a minimalizmus határozta meg a lakberendezési trendeket. A divat és a funkció azonban változik, különösen ami a kis alapterületű lakásokat illeti. Az elmúlt év egyre inkább eltörölte a kevesebb több életstílust.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bohemian Brand (@artisa_los)

A Pinterest adatai szerint az emberek egyre többször keresnek a maximalista dekoráció kulcsszavakra. Egészen pontosan ötször annyian, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A maximalista dekor kis helyeken pedig háromszor olyan gyakori a Pinterest keresései között, mint 2020-ban. 

Nincs ez másként a többi közösségi oldalon sem. Ha végigpörgetjük az Instagramot vagy a TikTokot, azt láthatjuk, hogy az apró lakások színekkel és tárgyakkal teltek meg – a maximalista dekoráció jegyében – a szellős, fehér minimalista berendezés helyett. A szakértők szerint a maximalizmus előretörése annak következménye, hogy az emberek sokkal több időt töltenek otthon, és más dolgokban keresik az örömet és izgalmat, mint korábban.

Minél több, annál jobb

Ahogy a név is sugallja, a maximalista esztétika célja, hogy a lakás otthonnak érződjön. Ha nagyon leegyszerűsítve akarnánk összefoglalni, tulajdonképpen minden, ami Marie Kondo elveinek ellentéte: az élénk színű falakat printek és festmények borítják, minden üres helyen egy növényt és karakteres bútorokat találunk a maximális helykihasználás jegyében. „A maximalizmus gyakran praktikusabb az ember mindennapi élete szempontjából, mint a minimalizmus” – mutatott rá Michelle Fahmy lakberendező. 

„A minimalizmus gyönyörű lehet, ha jól alkalmazzák, ám van egyfajta keménység benne. Egyfajta múzeumjelleg, mintha nem élettér lenne, ami megakadályozza, hogy teljesen belakjuk, a menedékünk legyen, ahol neveljük a gyermekeinket és berendezhetjük a home office-unkat” – mondta Fahmy. 

„Van a maximalizmusban valami, ami szabadságot ad az emereknek és lehetőséget a kísérletezésre, szórakoztatóvá teszi a lakberendezést és a lakótér megtervezését. Lehetőséget ad az önkifejezésre a környezetünkben.”

Olvastad már?

Ezek a kulcskérdések kis lakásban

A maximalizmus különösen kis terekben működik nagyon jól, ha a tárgyak és dekorációk elrendezése nem tűnik véletlenszerűnek és szedett-vedettnek. Így nagyon fontos az általános hatásra fókuszálnunk, mikor kiválogatjuk a dekorációs elemeket.

„Hogy jól működjön a maximalizmus, a trükk az, hogy már a tervezéskor meggyőződünk róla: a színek, textúrák és minták együtt működnek és nem egymás ellen – mondta a lakberendező. – A kis terekben fontosak a rétegek, mivel a kiterjedés nem nagy. Ez azt jelenti, hogy nem szabad, hogy az egyes darabok elnyomják a másikat.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Réka Thornton (@reka_thornton_home)

Ennek érdekében válasszunk hasonló mintájú vagy formájú elemeket, hogy megteremtsük a kohéziót. Például mind a kanapé, mind a könyvespolc legyen lekerekített sarkú, vagy olyan párnákkal dekoráljunk, amelyeknek a mintája visszaköszön a szőnyegen.

Fontos a negatív tér

Még a maximalista lakberendezés mellett is fontos, hogy megteremtsük a negatív teret a szobákban. Ez biztosítja ugyanis, hogy nem tűnik zsúfoltnak otthonunk. Ilyet létrehozhatunk például egy üresen hagyott fallal vagy polccal, illetve ha a szőnyeg mellett látható marad a padló. 

A lakberendező azt javasolja, hogy ne a bútorokban legyünk maximalisták. Válasszunk alapvetően egyszerű, letisztult darabokat, és a dekorációval vigyünk tobzódást a helyiségeinkbe.

Az is fontos, hogy ne egyszerre akarjuk elérni a maximalizmus maximumát: dekoráljunk lassan, lépésenként. Hagyjunk időt egy-egy karakteres elem beillesztése után, hogy megnézzük, valóban működik-e, szükségünk van-e rá. „Lépjünk hátra egyet, és vegyük szemügyre a teret. A megfelelő adag önkritika és önmérséklet nagyon fontos, ha maximalisták akarunk lenni” – mondta Fahmy.

A maximalizmus lehetőséget ad az embernek arra, hogy megmutasson mindent, ami fontos számára. „Vegyük elő a giccses szuvenírokat az elmúlt évek utazásairól, és azóta jól eldugva rejtegettünk. Készítsünk mókás kiállítást belőle a nappali polcán – javasolta a lakberendező. – A maximalizmus hatására az otthonunk egy óriási emlékkönyv lehet, az, amitől egy házat otthonnak nevezünk.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!