7 tipp, hogy túléld az allergiaszezont

2021. szeptember 18.
Allergia kínoz? Szerencsére Bernáth Melinda, a Smarta.hu bloggere rejteget a tarsolyában néhány tippet, ami segít majd átvészelni ezt az időszakot.

Nálunk 2 éve ütött be az allergia. Először azt hittem, megfázott a kisfiam, de aztán kiderült, hogy a parlagfüvet, és még jó néhány virágnak a pollenjét nem bírja. Azt a szezont nagyon megszenvedtük, éjszaka nem volt pihentető alvás, és kartonszámra vettem a zsebkendőt. Azóta alaposan utánajártam a témának, és az idei szezont eddig elég jól átvészeltük. Hogy hogyan? Íme az én 7 bevált tippem.

1. Porszívózz rendszeresen!

Legyen szó pollen- vagy porallergiáról, sajnos a heti egyszeri porszívózás nem elegendő, hiszen egy-egy szellőztetés alkalmával rengeteg pollen tud bejönni, ráadásul a száraz időjárásban jelentősen megnő a szálló por mennyisége. Ha pedig még kiskedvenc is van a lakásban, akkor még fokozottabban kell erre figyelni. Én 2-3 naponta porszívózom a gyerek szobáját, és heti egyszer felmosok, hogy minél kevesebb irritáló anyag legyen a levegőben. Elsődlegesen azt a szobát kell minél tisztábban tartani, ahol az allergiás alszik, lehetőleg olyan porszívóval, amely vízfilteres és HEPA-szűrő is van benne.

allergia-porszivo

2. Használj légtisztítót!

A légtisztító készülék használata allergia esetében az egyik legjobb dolog. Tudom, nem olcsó beruházás, de az, hogy a gyerek végig tudja aludni az éjszakát, és nem kell fel óránként köhögni, tüsszögni és orrot fújni, és így én is tudok aludni, na az megfizethetetlen. A légtisztítók kiszűrik az allergénrészecskéket, így tiszta levegőt biztosítanak.

allergia-legtisztito

3. Moss gyakrabban hajat!

Akármennyire rövid a hajunk, ha sokat vagyunk kint, rengeteg pollen tud beletelepedni. Ha sokat vagytok a szabadban, vagy kirándultok, akkor este lefekvés előtt érdemes hajat mosni, hogy az ágyba ne kerüljön pollen, hiszen a hajunkról könnyen rákerül a párnára, ami a következő napokban is irritációt okozhat.

parlagfu-allergia

4. Cseréld hetente az ágyneműt az allergiaszezonban!

Akármennyire is elővigyázatosak vagyunk, az ágynemű az egyik legnagyobb porgyűjtő, allergiaszezonban, én hetente mosom. A pléd, amivel letakarom az ágyat, és a plüssállatok is rendszeresen bekerülnek a mosógépbe.

allergia-poratka

5. Mosd gyakran a függönyt!

Ugyan ez vonatkozik a függönyökre is. Az ablakon bejövő levegő először ezzel találkozik, nagyon sok por és pollen tud benne felhalmozódni. 2-3 hetente a hálószoba függönyei is menjenek mosásba.

legtisztitok

6. Ágyazz be minden nap!

Visszatérve az ágyra. Ha nem kerül zárt ágyneműtartóba az ágynemű minden reggel, akkor terítsétek le egy takaróval nappalra, hogy ezzel is védjétek a fekvőhelyet az allergén anyagoktól.

allergia-megoldas

7. Ne szellőztess éjjel, ha allergiás vagy!

Ez egy furcsa paradoxon lehet, hogy miért ne éjszaka szellőztessünk, amikor a legtisztább és leghűvösebb a levegő. Azért ne mert a hajnali és kora reggeli időszakban a legmagasabb a pollenkoncentráció a levegőben, nem véletlen, hogy az allergiásokra is ilyenkor jön rá prüszkölés.

allergias-levego

Ha még részletesebben érdekel a téma, akkor nézd meg ezt a videómat is:

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta) Fotó: Unsplash.com

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!