Plafontól a padlóig: így takaríts, ha allergiától szenvedsz

2021. augusztus 29.
A tiszta otthon kritikus fontosságúvá válik, ha a pollenallergia felüti a fejét, különösen akkor, ha elindul annak a növénynek a szezonja, amire érzékenyek vagyunk. A takarítás ilyenkor nem is olyan egyszerű, hiszen nem elég körbeszaladni egy tollseprűvel és egy héten egyszer felporszívózni és felmosni.

Minden szoba és helyiség más stratégiát igényel, sőt, az sem mindegy, hogyan időzítjük a takarítást, ha allergiától szenvedünk. A proaktivitás és megelőzés a lényeg, hogy minél jobban kizárjuk otthonukból az irritáló anyagokat, sőt, arra is nagy figyelmet kell fordítani, hogy a penész és állatszőr se maradjon egyetlen apró sarokban sem, hiszen ezek súlyosbíthatják tüneteinket allergiaszezonban.

1. Elengedhetetlen a jó porszívó

Ráadásul nem elég megvenni az erős és alapos porszívót, gyakran kell használnunk is. Az első és legfontosabb védelmi vonal, ha gyakran porszívózunk. Ugyanis a padlón gyűlhetnek fel elsőként az allergiás tüneteket okozó részecskék. Amikor porszívót választunk, HEPA-filterrel felszerelt modellt vegyünk. Ezek a szűrők elég erősek ahhoz, hogy a potenciálisan irritáló részecskék (pollen, állatszőr, poratka) 99,7 százalékát kiszűrjék a padlóról, bútorokról, kanapéról és más zugokból való porszívózás közben. 

allergia-takaritas-8-tipp

2. Viseljünk maszkot és szemüveget takarítás közben

Különösen porallergiásoknak lehet nagy segítség, ha maszkot és védőszemüveget veszünk fel portalanításhoz vagy a porszívózáshoz. A kényelem is fontos, így választhatunk puha pamutból vagy vászonból készült maszkokat, erre még jók lehetnek a koronavírus-járvány elején vásárolt vagy varrt textilmaszkok is.

3. Gyakori ágyneműcsere

Muszáj komolyabban venni az ágynemű cseréjét, nem elég havonta egyszer mosni. Gondoljunk csak bele, hogy a párnánkon mennyi elhalt bőr, állatszőr, penész és pollen gyűlhet össze a hajunkról és arcunkról. Minden héten mossuk ki meleg vízben a huzatokat, és teljesen szárítsuk meg, mielőtt ismét felhúzzuk.

4. Illatmentes tisztítószereket használjunk

Az illatosított tisztítószerekben előfordulhatnak olyan mesterséges kémiai anyagok, melyek allergiát okozhatnak, súlyosbíthatják a meglévő tüneteket. Emiatt célszerű illat- és színezőanyag-mentes takarítószereket használni.

5. Fentről lefelé haladjunk

Ironikus, de a takarítás maga egy olyan művelet, amivel szerte szórjuk a port és a részecskéket a lakásban. Ha tetőtől talpig tisztára akarjuk suvickolni a lakást, kezdjük a magasabban fekvő területekkel: portalanítsuk a polcokat, majd innen haladjunk lefelé az íróasztalra, és csak ezután következzen a padló.

6. Nedves ruhával töröljünk port

A portalanításhoz a legjobb eszköz a nedves törlőrongy. Ha tollseprűvel poroljuk a felületeket, sokkal nagyobb eséllyel keverjük fel a port és az allergéneket, míg az enyhén vizes textil azonnal megköti ezeket.

7. Fertőtlenítsük a zuhanyt

A penész imádja a meleg, nedves zugokat, amilyen például a zuhanyzó. Ám nem mindig látható szabad szemmel. Ha már látszanak a fekete foltok, biztosak lehetünk benne, hogy milliónyi, sőt, milliárdnyi spóra található a résekben. Ezért is fontos, hogy legalább minden héten végigmossuk a zuhanyt – például ecetes tisztítószerrel –, még akkor is, ha egyébként teljesen makulátlannak látszik.

8. Ne feledkezzünk el a zuhanyfüggönyről

Már tudjuk, milyen fontos a zuhany falának és a padlónak az alapos tisztítása, de eszünkbe jutott a zuhanyfüggöny is? Gyakran elfeledkezünk róla, hogy ezen ugyanúgy megtelepedhet a penész, mint a fürdőszoba bármely más felületén, így a zuhanyfüggönyt is célszerű hetente kitisztítani. A legegyszerűbb és legkönnyebb módszer, ha leakasztjuk és berakjuk a mosógépbe két törölköző mellé. A törölközők ugyanis extra dörzsölő hatást fejtenek ki, míg a tisztítószer kimossa belőle, amit kell. Arra azért ügyeljünk, hogy a zuhanyfüggönyt ne magas hőmérsékleten mossuk.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!