Fájdalom, sebek és láz: ilyen a zuhanyzás egy vízallergiás embernek

2021. augusztus 17.
Niah Selway a TikTokon mutatja meg, milyen az élet és hogyan zajlik a fürdés, ha aquagenic pruritusszal, vagyis a vízallergia egyik típusával él az ember.

Egy brit nő a közösségi oldalakat használja arra, hogy felhívja a figyelmet a vízallergiában szenvedők nehézségeire. TikTokján többek között azt is megmutatta, milyen úgy zuhanyozni, hogy a víz súlyos tüneteket okoz az embernél. Niah Selway a vízallergia egy súlyosabb formájában, aquagenic pruritusban szenved, mely a bőrén intenzív viszketést és égési sérülésekhez hasonló sebeket okoz, ha vízzel érintkezik.

„Aki vízallergiás, annak egy egyszerű zuhanyzás is roppant bonyolult” – mondta Selway a videóban.

@niahselway

Showering with an allergy to water 💦 part 1 #niahselway #fyp #aquagenicpruritus #chronicillness

♬ original sound – Niah Selway

A zuhanyzáshoz az első lépés, hogy ellenőriznie kell a testhőmérsékletét, vérnyomását és pulzusát. „Azért van szükség ezek mérésére a zuhanyzás előtt és után, hogy lássam, nem kerülnek-e veszélyesnek számító szintre” – magyarázta a fiatal nő. A videón látható zuhanyzás alatt a testhőmérséklete 36 Celsius-fokról 40,5 fokra ugrott az eltelt 20 perc alatt. 

Az életfunkciók ellenőrzése után Selway egy száraz kefével eltávolítja bőréről az elhalt hámsejteket. Ez fájdalmas is lehet, mégis nagyon fontos, hogy rendszeresen és megfelelően elvégezze ezt is. 

5-10 perccel azután, hogy beszállt a zuhany alá és az érzékeny bőrre való készítményekkel lemosta a testét, Selway már tapasztalja is a fájdalmas viszketést, ami általában egy óra után csillapodik. A vízallergiában szenvedőknek nem feltétlenül vannak látható tünetei a bőrükön, amikor a fájdalmat érzik. A betegség fellángolásakor – akár egy rövid zuhanyzás után – csupán a fájdalmat érzik, akár két órán keresztül is. 

A fürdés után Selway testápolóval keni be a bőrét, és muszáj lefeküdnie, hogy enyhüljön a fájdalom. Súlyosabb fellángolás esetén akár fájdalomcsillapítóra is szükség lehet, hogy enyhítse a panaszokat. „Semmi másra nem vagyok képes, csak feküdni, míg nem szűnik a fájdalom, utána pedig hatalmas kimerültséget érzek” – mondta a fiatal nő, aki anithisztamint, fájdalomcsillapítókat, különböző testápoló készítményeket és speciális kezeléseket is alkalmaz, melyeket kezelőorvosa javasolt a tünetei enyhítésére, ám a tudomány jelen állása szerint a vízallergia nem gyógyítható.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!