5 lépés, hogy átláthatóbb legyen a gardróbod

2021. szeptember 27.
Ha a te szekrényedben is düledező ruhakupacok fogadnak, miközben azt érzed, nincs semmid, amit szívesen felvennél, próbáld ki ezt az ötlépéses csodamódszert a gardróbrendszerezésre!

Elképesztő mennyiségű ruhát vásárolunk, ez pedig a ruhásszekrényünk állapotán is meglátszik: a legtöbb gardróbban düledező kupacokban állnak a ruhák, amiknek a felét valójában soha sem hordjuk, ráadásul néhány darab annyira elveszik a halmok között, hogy gyakran csak hónapokkal később látjuk viszont. Aztán ott vannak a már szűk, bő, impulzusvásárlás során a kosarunkba került, de igazából nem passzoló, kinyúlt, kopott holmik, amiktől valamiért nincs szívünk megválni. Nem véletlen, hogy egyre többeket vonz a letisztult és átlátható, kevés, de egymással jól kombinálható darabból álló kapszulagardrób gondolata – ha ilyen a ruhatárunk, akkor reggel valószínűleg sokkal gyorsabban és jobb kedvvel tudjuk kiválasztani az aznapi szettünket.

öt-lepes-gardrob-rendszerezes

Ha a kapszulagardrób nem is cél, egy kis selejtezés néha mindenkinek jól jön! Az alábbi öt lépéses módszer segít, hogy egy jóval felhasználóbarátabb és szerethetőbb ruhásszekrény fogadjon minket, amikor öltözködésre kerül a sor:

  1. Pakolj ki mindent: de tényleg MINDENT. Terítsd ki az összes ruhádat az ágyra vagy a padlóra.
  2. Rendszerezd a ruháidat kupacokba valamilyen általad választott elv mentén – például rakd külön a nadrágokat, felsőket, szoknyákat, ruhákat.
  3. Minden kupacból válassz ki 4-5 kedvencet, amit mindenképpen szeretnél megtartani. Ezeket pakold vissza a szekrényedbe. Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, miket szeretnél kidobni, koncentrálj arra, hogy milyen darabokat szeretnél mindenképpen az életedbe!
  4. Csinálj még egy kört: a maradék kupacokból válassz ki további néhány kedvencet, ami visszamehet a szekrénybe. A ruhásszekrényedet csak annyira töltsd fel, hogy az átlátható legyen, semmiképpen ne legyen túlzsúfolt!
  5. A megmaradt ruháktól szabadulj meg: ezek azok a darabok, amik már nem férnek be a szekrényedbe, és valójában nem is olyan fontosak számodra. Ha lehet (és ha az adott ruhadarabok jó állapotban vannak), add tovább őket rászorulóknak valamilyen megbízható szervezeten keresztül.

A ruháktól való megválás nem mindenkinek egyszerű, de hidd el, sokkal jobb érzés egy szellősebb gardróbból öltözködni, és valószínűleg sokkal kreatívabb megoldásokra is ösztönöz, mint amikor csak a kupac tetejéről válogatunk.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!