Amit a pizzásdoboz újrahasznosításáról feltétlenül tudnunk kell

2021. május 04.
A szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást nem mindig egyszerű helyesen végezni. A pizzásdoboz például különösen nagy fejtörést okozhat, hiszen tipikus példája annak, amikor a jól újrahasznosítható papírszemetet mégsem szabad a szelektív gyűjtőbe dobnunk.

Rengeteg szabály vonatkozik arra, mikor, hogyan és milyen szemetet lehet szelektíven gyűjteni. Elsőre valószínűleg azt gondolnánk, hogy a pizzásdoboz például sima ügy, hiszen papírból van, így minden további nélkül dobhatjuk a szelektív papírgyűjtőbe. Ám nem minden körülmények között igaz ez.

pizza-doboz-ujrahasznositas

Ha ki kell dobnunk egy szennyződésmentes pizzásdobozt, a legjobb, ha az újrahasznosítható szemétbe dobjuk. A dolgok akkor válnak bonyolultabbá, ha a pizzáról foltok, zsír került a dobozra. A pizzásdoboz jellegéből adódóan remekül magába szívja a zsírt, a nem tiszta anyagokat pedig nem lehet újrahasznosítani. Rengeteg csomagolóanyagnál ilyenkor működőképes opció, hogy elmossuk, ám a zsírfoltokat tulajdonképpen lehetetlen eltávolítani a papírról. Ha ezt figyelmen kívül hagyva mégis úgy döntünk, hogy a szelektív papírgyűjtőbe dobjuk a koszos pizzásdobozt, az azért sem jó ötlet, mert beszennyezheti a többi összegyűjtött papírszemetet is, így még több újrahasznosíthatatlan szemetet gyártunk. 

Ha lelkiismeretes újrahasznosítók vagyunk, akkor sem kell csak ezért kihagynunk a pizzarendelést az életünkből. Végülis a pizzásdoboz egyik fele általában tiszta marad, így még mindig félbetéphetjük, és csak a zsírral szennyezett részt kell a háztartási hulladéka dobnunk. Sőt, még erre sincs szükség, ha komposztálunk, mivel a kartonpapír tökéletesen lebomlik, függetlenül attól, mennyire zsíros. 

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!