Lehet egy hullámcsatból házat venni? A fiatal nőnek pont ez a terve!

2021. május 15.
Demi Skipper szeretne egy saját házat, ám ahelyett, hogy megvenné, a fiatal nő azt tervezi, hogy különböző csereberék útján jut hozzá. Több millióan követik útját álmai megvalósításához a közösségi oldalakon.

Még tavaly, a járvány kitörésekor döntötte el Demi Skipper, hogy háztulajdonos szeretne lenni. Ám pénz nélkül. A fiatal nő különböző tárgyak cseréjével próbál lépésenként közelebb kerülni az álomotthonához. Mostanra már azon kevés ember közé tartozik, akiknek a híres Chipotle étteremhez is van exkluzív kártyája, és azt reméli, hogy nyár végére háztulajdonos lehet. A 29 éves Skipper útja ott kezdődött, ahol olyan sok kaland napjainkban: a YouTube-on. 

hullamcsat-csere-haz-projekt

A fiatal nő San Franciscóban él jelenleg egy bérelt házban. Az ötletet, hogy különböző csereberékkel válik háztulajdonossá, Kyle MacDonaldtól vette. Ő a híres iratkapcsos srác, aki 14 cserével jutott el a piros iratkapocstól egy házig 2006-ban. 

MacDonald akkor 26 éves volt, Kanadában élt és munkanélküli volt. A piros iratkapcsot egy hal alakú tollra cserélte, azt egy kézzel készített kilincsre. Ezután következett a kempingtűzhely, majd egy generátor, egy hordó sör és egy neon felirat. Ezeket egy hómobilra, azután egy utazásra cserélte el a British Columbiában található Yahkba. Ezt követte egy kisteherautó, egy zenei lemezszerződés, egy éves arizonai lakásbérlet, egy este Alice Cooperrel és a rockzenekarával. A legfurcsább tárgy, ami a cserék között szerepelt egy KISS együttes témájú hógömb volt, amit egy hógömböket gyűjtő színésszel, Corbin Bernsennel cserélt el egy hollywoodi filmszerepért. A filmszerepet váltotta aztán be egy kétszobás farmházra a kanadai Kiplingben.

Skipper úgy jellemzi magát, mint aki imádja a furcsa dolgokat és kalandokat, szintén készen állt hasonló kalandra, miután meghallgatta MacDonald TED-előadását arról, hogyan jutott házhoz. „Nem vásárolhatok semmit. Nem használhatok pénzt. És nem üzletelhetek olyannal, akit ismerek” – magyarázta a saját maga által állított kihívás részleteit egy reggel hétkor kezdődő videóhívásban. Megszokta, hogy korán kel, a BuzzFeed internetes portál termékmenedzsereként nem ritkán dolgozott reggel hattól éjjel fél háromig is akár. ”Rengeteg olyan hozzászólást kaptam, hogy dolgozzak inkább. Ilyenkor mindig azt jutott eszembe: ó, ha tudnátok, hogy nagyjából 12 órát dolgozom egy nap” – fogta a fejét a fiatal nő.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Skipper (@trademeproject)

A Facebook Marketplace-en, a Craiglist nevű amerikai apróhirdetés oldalon és az Ebayen bonyolítja a cseréit Skipper. A közösségi oldalán is posztolt egy képet a hullámcsatról, mely mellett elmesélte küldetését is, és egy nő azonnal elcserélte egy pár vadonatúj fülbevalóra a Facebookon, mert része akart lenni a kihívásnak. Ez volt Skipper számára a legmeglepőbb az egész kalandban: az emberek benne akartak lenni. „Körülbelül ezer üzenetet kapok napont az Instagramon. Sokan nem is cserével segítenek, azt írják, hogy nincs mit adniuk, de ott élnek az adott helyen, és szívesen elviszik a kocsit ide vagy oda, ahol a következő üzlet megköttetik, vagy van egy garázsuk vagy biztonságos helyük, ahol tárolhatom addig, míg el nem cserélem.”

A fülbevalót négy margarita koktélos pohárra cserélte, amiket egy porszívóért adott tovább. Ezeket még a saját lakóhelyén bonyolította, ám a porszívót már egy másik városban élő családdal cserélte el a gyerekek régi snowboadjára. A snowboard egy Apple TV-re ment tovább. Ez volt az első értékesebb csere Skipper tárgyai között, így ezt már könnyű volt továbbadni: Bose fejhallgatóra váltotta a tévét, mielőtt talált egy férfit a Next Door applikációval a szomszédságában, aki a fülest egy régi Apple MacBookra cserélte.

Egy MacBook lett a hullámcsatból: ez mérföldkő volt a csereberében. Eddig a kis projekt, melyet nem igazán forgott a köztudatban, ám ezután több ezer ember kapta fel a fejét a közösségi oldalakon Skipper üzletelésére. „A következő csere volt az első, ami kicsit stresszesebb volt, mivel postáznom kellett a tárgyat. Meg kellett bíznom a másik emberben, hogy elküldi cserébe, amit megbeszéltünk: egy fényképezőgépet objektívekkel” – mondta Skipper. 

A kamera megérkezett, és egy pár gyűjtőknek szánt sportcipőritkaságra cserélte. „Itt segítséget kértem, mert nem értek a sportcipőkhöz. De a srác nagyon rendes volt, elmagyarázta, mire kell figyelnem, honnan tudhatom, hogy valódi a cipő” – mondta Skipper, aki inkább szabadulni akart a sportcipők világából, és gyorsan talált is egy férfit, aki régóta vadászott az ezer dolláros cipőre. Egy vadonat új iPhone 11 Maxot adott érte. 

Ekkorra már rajongói is lettek a Trade Me-nek elnevezett projektnek, és egy család, aki nagyon drukkolt Demi Skipper sikerének, egy piros kisbuszt adott a telefonért. Ez volt a legnagyobb ugrás a cserék között, és érzelmileg a legnehezebb Skipper számára. A pár annyira imádta Skipper elszántságát, hogy 29 órát vezettek Minnesotából San Franciscóba a két gyerekükkel, hogy átadják a kisbuszt. A kisbusz lerobbant a hosszú út után, amiről Skipper beszámolt a TikTokján is. Amit nem látott előre, hogy a családot, aki jószándékkal cserélte el a telefont vele, gyűlöletcunami árasztotta el, rengeteg iszlámfóbiás kommenttel. „Az internet legsötétebb oldala tört fel” – mondta Skipper.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Skipper (@trademeproject)

Mivel a kisbusz nem működött és nem fizethetett a javításért a saját maga állította szabályok szerint, így ezúttal vissza kellett lépnie a cserékkel: egy elektromos gördeszkára váltotta, amit a legújabb MacBookra cserélt aztán. Ezt egy elektromos teherbicikli, majd egy Mini Cooper követte.

A következő csere azonban hatalmas zuhanás volt. „Ó, a gyémánt nyaklánc” – sóhajtott Skipper. Amikor az autót elcserélte, azt gondolta, a nyaklánc húszezer dollárt ér, ám csupán kétezer dollárért vette előző tulajdonosa, világosította fel egy szakértő Skippert. Míg a nyaklánc eszmei értéke valóban húszezer dollár volt, Skipper most saját kárán tanulta meg, hogy ez nem ugyanaz, mint a kereskedelmi értéke. „Lelkileg ezen a ponton megtörtem picit. A körülbelül nyolcezer dollárt érő szép Mini Coopert körülbelül a negyedét érő tárgyért cseréltem el.”

Ám nem adta fel. A nyakláncot elcserélte egy Peloton bicikliért, amit egy leharcolt Mustang követett, azt egy Jeepre váltotta be, majd egy kicsi faházra, egy Honda CRV terepjáróra, azt pedig három traktorra. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Skipper (@trademeproject)

Kyle Macdonaldhoz hasonlóan Skipper útját is rengetegen figyelik mostanra. Közel ötmilliós követőtáborral rendelkezik a TikTokon. Legutóbb a három traktort cserélte el a Chipotle étterem exkluzív belépőkártyájára, amit az étteremlánc ajánlott fel neki, miután videót posztolt a három traktorról. Csupán három darab létezik a kártyából, és a tulajdonosa korlátlan mennyiségben fogyaszthat ingyen egy évig a Chipotle-ban, emellett egy ötven fős vacsorára is jogosult. 

Nyilvánvaló, hogy az étterem nem lett volna ennyire lelkes, ha nem követnék több milliónyian Demit a közösségi oldalakon, akik potenciális vásárlók lehetnek náluk a hírverés nyomán. Ám Skippernek továbbra is meggyőződése, hogy bárki szerencsét próbálhat a saját cseréivel. „Van egy londoni srác, aki szintén elég sokáig jutott, pedig nem lett TikTok-híresség, ő saját maga, a közösségi oldalak nélkül csinálta meg a saját cseréit” – mondta Skipper.

Bár a tárgyakra nem ad ki pénzt, azt már az elején eldöntötte, hogy a postázás nem tartozik ebbe a körbe. „Nem tartom túl igazságosnak, ha megkötöm a csereüzletet, majd a végén közlöm, hogy a postaköltséget azért fizetni kellene”–- mondta Skipper, aki eddig körülbelül négyezer dollárt költött el az ilyen járulékos költségekre. 

„A mai világ a pénz körül mozog, az időnk nagyrészét a megkeresésével, majd elköltésével töltjük. Ám mielőtt a pénzt kitalálta volna az emberiség, cserekereskedelem létezett: megcsinálom a tetőt, ha adsz érte egy zsák krumplit. Ezek kiegyenlítik egymást. Ám amikor felfelé próbálunk cserélni, ott az a cél, hogy megtaláljuk azt az embert, aki másfajta értéket is talál az adott tárgyban – magyarázta Skipper, aki reméli, hogy egyre többen próbálják majd ki a csereberének ezt a formáját. – A csere egyre népszerűbb, hiszen mindenkinek van egy iratkapocs vagy hullámcsat a keze ügyében. A TikTokon már több ezren jelölnek be a saját hasonló projektjüknél, ahol autótól a kollégiumi szobáig rengeteg dolgot cserére kínálnak. Őszintén, imádom ezt az egészet, ahogy fityiszt mutatunk a kapitalizmusnak.

Forrás: The Guardian Fotó: Instagram

Olvass tovább!

 

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!