Így hozd helyre a kutyarágta, macskakarmolta szőnyeget

2021. november 05.
A kiskutyák és a játékos macskák megmagyárazhatatlan vonzalmat éreznek a szőnyeg iránt: úgy rágják és karmolják sokszor, mintha nem lenne holnap... Szerencsére van megoldás, ha viharvertté vált a szőnyeged!

Annak, aki háziállatot tart, semmihez sem fogható örömökben lehet része kedvencének köszönhetően, számolni kell azonban azzal is, hogy a bundás lakótárs károkat is okozhat. Az egyik legrosszabb szokás, amiről szinte minden kutyát vagy macskát nehéz leszoktatni, a lakásban lévő szőnyegek rágása, karmolása. Szerencsére van megoldás, ha nálatok is annyi a szőnyegnek!

Így hozd helyre a kutyarágta, macskakarmolta szőnyeget

A megoldás első és egyik legfontosabb lépése Jeanne Huber, a The Washington Post újságírója szerint az, hogy egy sávban levágod a szőnyegről a megkárosított részt. Ahhoz, hogy ez a művelet jól sikerüljön, érdemes speciális szőnyegvágót használni, mert egy hagyományos ollóval ferde vagy cakkos lehet a végeredmény, ami nem fest sokkal jobban a szétrágott vagy összekarmolt szőnyegnél.

A levágott darabot sablonként használva rajzold át egy másik, színében és anyagában megegyező vagy nagyon hasonlító szőnyegen, szabd ki, és alulról egy széles ragasztószalaggal rögzítsd a megkárosított szőnyeghez. Ha különlegesebb szőnyeg fedi nálad a padlót és nem találsz pont ugyanolyat, szánj elég időt a keresgélésre, és biztos akad majd olyan, amivel szépen kiegészítheted a pórul járt darabot!

Vehetsz speciális, hőre olvadó ragasztószalagot, ami kétségtelenül erősebben tart, viszont a felhelyezéséhez elvileg egy kimondottan erre a célra kifejlesztett vasalót is be kell szerezned. Hagyományos vasalóval is próbálkozhatsz, ehhez viszont mindenképp tegyél egy törölközőt a felhevített vasaló és a szőnyeg közé, hogy a meleg ne közvetlenül érje a rögzítendő darabokat. Ha a vasaló túl forró, megolvaszthatja a szőnyeg szálait, aláásva a szőnyegmentés sikerét.

Így hozd helyre a kutyarágta, macskakarmolta szőnyeget

A lakásban tartott kutyáknak – némi kitartással – meg lehet tanítani, hogy fel kell hagyniuk a szőnyegrágással, a macskákat pedig átszoktathatod a kaparófákra, mindenképp szerezz be kedvencednek egy ilyet, ha még nem tetted volna meg! A kutyák imádják a rágható játékokat, próbálkozz többször, és meglátod, jobban fog „ízleni” neki, mint a szőnyeg!

Ha a háziállat mindig ugyanazon a ponton szeretné harapdálni vagy kapirgálni a szőnyeget, takard le: ha úgy helyezkedik el, tegyél rá egy bútort, vagy ha ez kivitelezhetetlen, akkor kerüljön oda egy puff, egy kosár, egy váza vagy valamilyen dísztárgy.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?