Tippek a kutyaiskolából: 5 trükk, amit te is megtaníthatsz a kutyádnak

2021. április 20.
Ha szeretnél néhány kedves trükköt tanítani a kutyádnak, nincs szükséged másra, csak egy kis türelemre és sok-sok jutalomfalatra. A közösen töltött időt mindketten szeretni fogjátok, hiszen az, hogy házi kutyakiképzőnek állsz, nemcsak jó mulatság, hanem hasznos is.

A kutyáknak mindig repes a szíve az örömtől, ha minőségi időt tölthetnek a gazdájukkal, az pedig csak hab a tortán, ha jutalomfalatokat is bezsebelhetnek, ha ügyesen haladnak a tanulással. A sikerélmény a te lelkednek is jót tesz: látva, hogy négylábú barátod napról napra okosodik, még büszkébb leszel rá, mint eddig. Íme 5 könnyen megtanítható trükk tapasztalt kutyakiképzőktől

kutya kutyaiskola kutyakikepzes

Hempergés

 1. Feküdj a földre a kutyád mellé. 
 2. Adj neki egy kis darab kutyakekszet, pár szemet pedig tarts a markodban. 
 3. Tartsd a kezed, amiben a jutalomfalatot őrzöd a kutya vállához közel, azon az oldalon, amin előszeretettel fekszik lustálkodás közben. Így el kell fordítania a fejét, ha szeretné megszerezni a jutalomfalatot. 
 4. Lassan vezesd át a kezed a másik vállához, és közben mondd neki, hogy forduljon át. Ha minden a terv szerint alakul, követni fogja a kezedet, először a hátára fekszik, majd átgurul a másik oldalára. 
 5. A következő körben gyorsabban vezesd a kezed, így a kutyád is gyorsabban fordul majd át a másik oldalára. 
 6. A jutalomfalatot csak azután add oda neki, ha teljesen átfordult, és nagyon dicsérd meg.

Tipp: A legkisebb előrelépésért is dicsérd meg a kutyád! Egy 2014-es kutatás bebizonyította, hogy a pozitív megerősítéssel végzett kiképzés kevésbé stresszes a kutyáknak.

Kutyabeszéd

 1. Mindig legyen a kezed ügyében jutalomfalat. 
 2. Amikor a kutyád ugatni kezd, azonnal mondd neki, hogy „Beszélj!”, és lepd meg egy jutalomfalattal. 
 3. Ismételgesd ezt az utasítást, és adj neki jutalomfalatot, minden alkalommal, amikor szót fogad. 
 4. Idővel a kutyád fejében a parancsszóval összekapcsolódik az ugatás, az ugatással pedig a jutalomfalat. 
 5. Amint elsajátította ezt a tudományt, bármikor szóra – azaz ugatásra – bírhatod a „Beszélj!” parancsszóval. 

kutya kutyaiskola kutyakikepzes

Kézfogás, pacsi

 1. Szorítsd ökölbe a kezed, ami jutalomfalatot rejt, majd fordítsd tenyérrel felfelé. Közelíts vele a kutyád felé, az egyik mancsát célba véve.
 2. Amikor kiszagolja, hogy csemege van benne, minden bizonnyal megpróbálja a mancsával megszerezni azt. Amikor a mancsával a tenyeredhez ér, mondd neki, hogy „Igen!”, és add oda a kutyakekszet. 
 3. Ismételd meg a műveletet, mondd neki, hogy „Igen!”, és adj minden alkalommal a jutalomfalatból, amikor a mancsával a tenyeredhez ér. 
 4. Amikor már jól megy neki, és egymás után többször is hozzád ért, mondd neki, hogy „Add a mancsod!” amikor azt látod, hogy elemeli a lábát a talajról, az „Igen!” pedig akkor hangozzon el, amikor beleteszi a mancsát a kezedbe.
 5. Ha ez is olajozottan működik, nyitott tenyérrel folytassátok a gyakorlást. 

kutya kutyaiskola kutyakikepzes

Kutyapuszi

 1. Kenj egy kis mogyoróvajat az arcodra, és fordítsd el a fejed a kutyádtól. 
 2. Mondd neki, hogy „Puszi!”, és fordítsd felé az arcodat. Hogy megkönnyítsd a dolgát, az ujjaddal rá is mutathatsz a mogyoróvajra. 
 3. Ahogy haladtok a gyakorlással, úgy használj egyre kevesebb és kevesebb mogyoróvajat. 
 4. A tanulási folyamat elején a mogyoróvaj a jutalom – miután ezt elhagyod, a pusziadás mégis sikerül, nagy örömmel dicsérd meg a kiskutyádat és/vagy adj neki egy kutyakekszet. 

Forgás

 1. Helyezkedj el négylábú barátoddal szemben, és első lépésként érd el, hogy rád figyeljen. 
 2. Adj neki egy jutalomfalatot, ha sikerült magadra vonnod a figyelmét. 
 3. Fogj a kezedbe egy csemegét, és emeld a kutya orra fölé olyan magasságba, hogy ne érje el.  
 4. Lassan írj le egy kört a jutalomfalattal. 
 5. Miközben a kört rajzolod, a kutyád pedig követi a mozdulatot, mondd neki, hogy „Forogj!” 
 6. Jutalmazd meg akkor is, ha nem írt le egy teljes kört, ha pedig teljes sikerrel teljesítette a feladatot, lelkesen dicsérd meg, és adj neki a csemegéből! 
 7. Amikor a kutyád már megtanulta, hogy a felszólítás után körbe forogjon, csak akkor adj neki jutalmat, ha egy teljes kört leírt.

Tipp: Egy tanulmány szerint a kutyák szófogadóbbá válnak, ha többet játszol és tréningezel velük – ez a módszer a kistestű kutyáknál működik a leghatásosabban.

ForrásVia Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?