5 élelmiszer és 1 gyógyszer, amit soha nem lenne szabad éhgyomorra fogyasztanod

2021. október 21.
Hasznos, de bizonyos szempontból „fájdalmas” lista, ugyanis nagy valószínűséggel mindannyian találunk rajta olyan ételt vagy italt, amit eddig rosszul ettünk. Sőt még egy gyógyszertípust is mutatunk pluszban, amit semmiképp nem lenne szabad éhgyomorra bevenni!

Amikor üres a gyomrunk, egyáltalán nem mindegy, milyen élelmiszereket fogyasztunk – az óvatosság persze akkor sem árt, ha nem éhgyomorra eszünk-iszunk, de közvetlenül ébredés után vagy a nap folyamán többórás kihagyással különösen résen kell(ene) lennünk. Ha mindezt figyelmen kívül hagyjuk, és az ellenjavallt ételek és italok közül veszünk magunkhoz, azzal savasodást, refluxot, gyomorégést, hasfájást, puffadást idézhetünk elő, sőt akár az emésztőrendszeri gyulladásokat is fokozhatjuk.

5 étel, amit nem lenne szabad éhgyomorra fogyasztani

1) Kávé

A legtöbbünk számára „alapvető szükséglet”, hogy az ébredés utáni kávéval induljon a nap, a gyomrunk számára azonban ez nem túl örömteli szokás. Akár tejjel, akár feketén isszuk a kávét, gyomorégést tapasztalhatunk, és a későbbi étkezéseket követően emésztési problémákat okozhat. Ha a reggelit egy gyorsan bedobott kávé jelenti, könnyen megeshet, hogy feszültebbek, ingerlékenyebbek leszünk, ami nem túl jó ómen a napkezdéshez. A szakértők szerint a szervezetünk számára az lenne az ideális, ha az első kávénkat 12 és 14 óra között fogyasztanánk el – nem mondjuk, hogy könnyű lenne kibírni!

2) Tej

Sem a kávé, sem a tej nem tartozik a gyomorbarát italok közé, főleg akkor, ha üres gyomorra fogyasztjuk azokat. Úgy tartják, hogy a tehéntej azért nem jó választás a reggeli órákban, mert megakadályozhatja a többi élelmiszerben lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Más a helyzet a növényi tejekkel, azok mindenképpen egészségesebbek, a hozzáadott cukor mennyiségére azonban érdemes figyelmet fordítani, némelyiké ugyanis meglepően magas!

3) Rágógumi

A rágózásnak – főleg akkor, ha cukormentes rágógumival tesszük – nagyon sok előnye van, üres gyomorral azonban nem a legjobb ötlet. Amikor rágózunk, hiába nem nyeljük le, az agyunk 12-15 perc után úgy értelmezi, hogy eszünk, ezért parancsba adja a gyomornak és az emésztőrendszernek, hogy álljanak készen a munkára. Ezzel együtt jár a gyomorsav fokozott termelése, hiszen nagy szükség van rá az elfogyasztott ételek emésztéséhez. Ha viszont nem érkezik semmi a gyomorba, amit „kezelésbe lehetne venni”, savtúltengés és gyomorfájás alakulhat ki. Ezért mondják, hogy a fent említett 12-15 percnél hosszabban nem szerencsés rágózni, ha nem ettünk előtte semmit.

4) Banán

Sokak szerint jó ötlet banánnal indítani a napot vagy többórás kihagyás után fogyasztani, mert viszonylag sok kalóriát tartalmaz és gyorsan energiához juttatja az „éhező” sejteket. Ez így is van: rövid idő alatt felviszi a vércukorszintet és „felrázza” a szervezetet, azonban ha csak magában fogyasztjuk, megvan a veszélye annak, hogy a gyors fellendülés után hirtelen leesik a vércukrunk, ami miatt még fáradtabbnak érezhetjük magunkat és ránk törhet a farkaséhség.

5 étel, amit nem lenne szabad éhgyomorra fogyasztani

5) Csípős, fűszeres ételek

Bár ezeket ritkábban esszük reggelire, a nap során kedvet kaphatunk ilyen ételek fogyasztására – jobb azonban óvatosan fogyasztani ezekből, ha előtte 4-6 órán át nem ettünk semmit. Minél csípősebb és fűszeresebb egy étel, annál nagyobb eséllyel irritálja a gyomrot. Aki hajlamos a refluxra, annak különösen körültekintőnek kell lennie, főleg akkor, ha a délutáni pihenés vagy az esti lefekvés előtt fogyasztaná a pikáns fogásokat – vízszintesbe kerülve ugyanis csak fokozódnak a kellemetlenségek, és teljes mértékben alááshatják a nyugodt alvást.

+1: Gyulladáscsökkentő gyógyszerek

Ugyan nem élelmiszer, de gyakran kerül „terítékre” akkor is, ha üres a gyomrunk, ezért fontos erről is szót ejteni. Amikor fáj a fejünk, hasogat a hátunk vagy betegek vagyunk, a mielőbb enyhülés reményében hajlamosak vagyunk csak úgy „bekapni” az arra való tablettát. Lényeges tudni, hogy a fájdalomcsillapítók közül sok gyulladáscsökkentő is egyben, márpedig ezeket az orvosságokat soha nem lenne szabad éhgyomorra bevenni. Még a leghétköznapibb, recept nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatban is ajánlott lenne kikérni a gyógyszerészek vagy az orvosok tanácsát, illetve ha ez elmarad, legalább átfutni a dobozban lévő betegtájékoztatót!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?