Művészi kannák tágítják a teázás lehetőségeit

2021. november 18.
A japán UO dizájnstúdió a teáskannák hagyományos formavilágának teljes eltorzításával, sőt, kannák egybeolvasztásával nyit új tereket a teázásban.

A Teapot Hybrid kollekció célja, hogy a teáskannák klasszikus formájának újragondolásával a teafogyasztás lehetőségeit is tágítsák. Az öt izgalmas dizájn nem kizárólag a teáról, de a teázás kultúráról is gondolkodik – a Teapot E névre keresztelt darab például összesen 16 kannát fog körbe, ami az alkotók szándéka szerint egyrészt lehetővé teszi 16 különböző teaféle keverését, másrészt alkalmas egy nagyobb társaság kiszolgálására. A szimbolikus forma a közösség által működtetett szakralitást, rítusokat is megidézi. A Teapot D már egy meghittebb élményre szabott, kétszemélyes darab, a Teapot D nyúlánk alakja a mennyiséget növeli, a Teapot A pedig több kimenettel teszi hatékonyabbá a töltést.

tea-kanna-dizajn-uo-hybrid

tea-kanna-dizajn-uo-hybrid

A kollekció a legalapvetőbb japán kannaformából, a tokoname-yakiból indult ki, majd 3D-szimulációk és nyomtatás segítségével hozták létre a végleges formákat. A különleges szériával nem elsősorban használati tárgyakat akartak létrehozni, sokkal inkább a teafogyasztás aktusát vizsgálták a formai játékon keresztül. A Hybrid kollekció egyébként a helyi Kakegawa Chaennale eseményre készült.

tea-kanna-dizajn-uo-hybrid

tea-kanna-dizajn-uo-hybrid

Forrás: DesignBoom

Olvass tovább!