5 mítosz a teáról, amivel ideje leszámolnunk

2021. május 29.
Mindegy, hogy azért kezdtünk teázni, mert egészségesebben akartunk élni vagy mert helyettesíteni akartuk a kávét, esetleg egyszerűen azért, mert finom. Bármelyikről is legyen szó, nagy eséllyel rengeteg kérdés felmerült bennünk azzal kapcsolatban, hogyan főzzük, mivel kezdjük és milyennek kell lennie egy valóban finom teának. Egy biztos, ne higgyünk el mindent, amit a teáról mondanak.

Nincs egyetlen helyes módja a teázásnak, nagyon sok dologtól függ, mit és hogyan készíthetünk el. Nem árt tisztáznunk azért néhány szabályt a teázás alapjaival kapcsolatban, ami segíthet, hogy megtaláljuk azt a teát, ami nekünk a legjobb.

5-tea-mitosz

1. mítosz: a fekete tea több koffeint tartalmaz, mint a zöld

A legtöbb teában kevesebb a koffein, mint a kávéban. Hogy mennyi pontosan, az teáról teára változik. Ám mivel az emberek szeretik ezt pontosan tudni, a teaforgalmazók kénytelenek meghatározni egy értéket: a zöld teában ennyi koffein van, a feketében annyi. Általánosságban elmondható, hogy a fekete teában több koffein van, mint az oolongban, amiben valamivel több a koffein, mint a zöld és fehér teákban, ám a pontos érték nehezen meghatározható, hiszen nem csak a fajtától, az elkészítés módjától is függ. Ha ügyelnünk kell a koffeinbevitelre, fogyasszunk inkább gyógynövényes teát, vagy próbáljuk ki a sütött oolongot, az idős teákat és a nyers pu-erht. Vagy egyszerűen hagyjunk ki több időt két csésze között.

2. mítosz: a forrásban lévő víz megégeti a tealeveleket

Az általános nézet szerint a fekete teát forrás közeli vízzel kell leforrázni, míg a kényesebb zöld és fehér teát nyolcvan-kilencven fok közötti vízzel, különben tönkreteszi a forróvíz a tea ízét, és az antioxidánsokat átalakítja mérgező neurotoxinokká. Az alapfelvetés valóban helyes. A fekete teákból és a sötétebb oolongokból valóban forrásban lévő vízben áznak ki jobban a tanninok, míg a fehér és zöld teából kicsit hidegebb vízben. Ám nem minden zöld tea tartozik ebbe a kategóriába, és nem minden fekete teának kell forrásban lévő víz. Minél forróbb a víz, annál testesebb, sötétebb lesz a teánk, hidegebb vízben pedig édesebb, enyhébb lesz az íz. Az egyetlen kivétel a japán zöld tea, ami tényleg akkor működik, ha a víz 80 fokos.

3. mítosz: a fekete teát tovább kell áztatni, mint az zöldet

Mivel az íz és a szín annak függvénye, meddig áztatjuk a teát, ez tényleg csak a mi ízlésünktől függ. A kínai stílusú teázás szerint apró kannában sok levelet áztatnak nagyon rövid ideig, 10-30 másodpercig. Egymás után többször leforrázzák, és minden forrázásnál 10-15 másodperccel hosszabban hagyják rajta a vizet a tealeveleken. Így egyetlen adag teából 6-8 alkalommal ihatunk, attól függően, milyen hosszan áztattuk a leveleket.

4. mítosz: az organikus tea jobb minőségű

Attól, hogy egy teaültetvény 100 százalékban organikus, nem biztos, hogy a szomszédja is az. Ráadásul az sem szükségszerű, hogy az organikus tea jobb ízű, mint a hagyományos termesztésű. Ha a teázás környezetre gyakorolt hatásai miatt aggódunk, valóban van értelme az organikus címkét keresni, ám fontosabb, hogy olyan kereskedőtől vásároljunk, aki megbízható termesztőtől szerzi be a tealeveleket.

5. mítosz: a zöld tea egészségesebb, mint más teák

Az emberek általában az alacsony koffein- és magas antioxidánstartalma miatt választják a zöld teát. Azt már tisztáztuk, hogy pont annyi koffein van a zöld teában, mint a többi fajtában, és az is igaz, hogy több antioxidánst tartalmaz, mint a fekete tea vagy az oolong. Ugyanakkor a fehér teában gyakran magasabb az antioxidánstartalom. A nyugati társadalmakban a kutatások jórészt a zöld tea egészségügyi hatásaira koncentrálnak, pedig más, sötétebb fajtáknak, például a tieguanyin teának erősebb a gyomorvédő hatása és az elalvást is segíti. És míg a zöld tea éhgyomorra könnyen hányingert okozhat, az oolong és a fekete teák, illetve a komposztált pu-erh tea kifejezetten gyomornyugtató, emésztést segítő hatású.

Forrás: Serious Eats Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!