A hatékony szelektálás 5 lépése Cserta Szandrától

2022. január 09.
Az újévi fogadalmaid között szerepel a rendezett otthon? Hidd el, nem lehetetlen cél, viszont fontos, hogy milyen lépésenként haladsz annak érdekében, hogy elérd! Az első és legfontosabb folyamat a szelektálás, ugyanis enélkül nehezebben tartható fenn hosszú távon az otthonod rendezett állapota. De hogyan is kell jól szelektálni?

1. lépés: Gondold át, hogy fogsz haladni

Az otthonod mely pontján szeretnél első körben rendet teremteni? Minden szoba kész káosz, vagy csak egy-két helyiség szorul nagy volumenű rendszerzésre? Többféleképpen haladhatsz a szelektálással, de a legcélravezetőbb az, ha kategóriánként kezdesz bele! Tehát gondold át, hogy először a ruhaneműket szeretnéd átválogatni, vagy inkább a konyhaszekrény rendszerezés élvez prioritást, vagy esetleg a sok irat és papír, amit első körben szelektálnál!

Ha egyszerre nem akarsz több órát a válogatással tölteni, akkor kezdj csak az egyik ruhásszekrénnyel vagy kamrapolccal. Amennyiben viszont jobban szereted egyszerre letudni a feladatokat, akkor az adott kategóriából mindent egyszerre válogass át. Ebben az esetben nem számít, hogy az adott kategóriákat azonos helyiségben tárolod-e vagy sem.

2. lépés: Pakolj ki mindent egy kupacba

Ha megvan a szisztéma, ami alapján szelektálsz, akkor kezdődhet a folyamat! Tegyél mindent egy kupacba, és úgy kezd bele az átválogatásba. Ez a lépés azért fontos, mert ilyenkor szembesülhetsz azzal, hogy mennyi mindent felhalmoztál az évek alatt, és láthatod, hogy valóban szükség van a szelektálásra. Úgy döntöttél minden ruhát egyszerre válogatsz át? Ürítsd ki a szekrényeket, gardróbokat, komódokat, és tedd a sok ruhát az ágyra vagy a szoba közepére a földre. A konyhai eszközök selejtezésébe polconként, fiókonként vágnál bele? Semmi gond, ez is egy jó megoldás! Rajtad áll, hogy az idődbe és energiádba melyik rendszerezési stílus, módszer fér bele.

3. lépés: Kezdődhet a válogatás

A szelektálás akkor mondható hatékonynak, ha sikerül minden olyan tárgyadtól megválni, amit nem használsz, vagy nincs rá szükséged. Ehhez az kell, hogy minden egyes dolgot fogj meg egyesével, mielőtt döntenél a sorsáról. Emiatt fontos tehát, hogy egy kupacba gyűjtsd az adott kategória összes tárgyát, hiszen csak így fogod tudni egyidejűleg eldönteni egyenként mindegyikről, hogy meg szeretnéd-e tartani.

kivul-belul-boldogsag-rendszerezes

4. lépés: A döntés folyamata

A döntési folyamat és a megválás sokszor nem egyszerű. Őszintének kell lenned magadhoz, amikor egy tárgy sorsáról döntesz, azonban fontos az is, hogy következetes maradj. Tartsd szem előtt a célod, vagyis azt, hogy zsúfoltságtól és káosztól mentes, rendezett otthont szeretnél.

Ha szentimentális típus vagy, akkor számodra mérvadó szempont lehet egy tárgy sorsáról való döntéshozatal során, hogy az az adott dolog örömet okoz-e számodra. Amennyiben igen, akkor nem kérdés, hogy tartsd meg. Viszont, ha elbizonytalanodtál, akkor a jó döntés a szanálás lesz. Amennyiben inkább racionális beállítottságú vagy, akkor a következő kérdéseket vedd alapul a döntés során: Szükséged van rá? Milyen gyakran használod? Jó állapotú? Van más, ami helyettesíti? Hány darab van belőle? Illik az otthonodba?

5. lépés: Találj mindennek fix helyet

A szelektálás során nemcsak arról kell döntened, hogy mit tartasz meg és mitől válsz meg, hanem arról is, hogy pontosan hogyan válsz meg az adott dologtól. Van legalább három opciód, amik alapján döntést hozhatsz abban az esetben, ha a tárgyat nem kívánod megtartani: kidobod, eladományozod vagy eladod. Ez attól függ, hogy milyen állapotban van a tárgy és milyen értékkel bír. Természetesen továbbadhatod családon belül is, ha másnak van rá szüksége, de a lényeg, hogy te ne őrizgesd tovább ezeket az otthonodban, hanem told át a küszöbön!

A megtartani kívánt tárgyak esetében pedig a legfontosabb, hogy mindennek találd meg az állandó helyét! Továbbá, ha egy adott kategóriát átválogattál, akkor pakold is el, mielőtt belekezdenél egy másik rendszerezésébe.

+ tipp

Ahhoz, hogy a későbbiekben ne legyen sűrűn szükség a szelektáláshoz, figyelj oda a vásárlási szokásaidra. Mielőtt megvennél egy adott dolgot, döntsd el, hogy valóban szükséged van-e rá, és ne ess bele az impulzív vásárlások csapdájába. Ezzel is támogathatod a hosszú távon fenntartható rendszert az otthonodban!

Remélem, hasznosnak találtad a szelektálással kapcsolatos lépéseket, és motiváltan kezdesz bele a válogatásba! Ne feledd, a szelektálás egy kisebb káosszal járó folyamat. Ne ijedj meg a tárgykupacok láttán, haladj a célod felé, és nem fogod megbánni, hogy belekezdtél!

Olvass tovább!