Így néz ki egy dizájnos templomi oltár

2022. január 12.
Max Lamb álmodta meg a letisztult, sejtelmes fényű oltárt, ami az 1966-ban épült londoni St John Chrysostom templomba került.

A dél-londoni Peckhamben álló St John Chrysostom templomot 1966-ban építették modernista stílusban. A templom jelenlegi, teljes körű felújításának keretében Max Lamb brit dizájnert kérték meg, hogy álmodjon kortárs, izgalmas szakrális tárgyakat az épületbe: Lamb különleges oltárt, emelvényt és gyertyatartókat is tervezett.

london-templom-max-lamb-dizajn-oltar

A templom központi eleme így a minimalista, robusztus oltár lett, amit egy letisztult, nagy méretű emelvényre helyeztek. A szürkés, masszív hatású elemek szép kontrasztot teremtenek a templom nyers, vöröses téglafalaival, miközben visszafogottságukkal erőt és nyugalmat sugároznak. Az anyagválasztás során az is fontos volt a dizájner számára, hogy visszatérjen az eredeti alkotóelemekhez, így lett az oltár és az emelvény alapanyaga a selyemfényű mészkő.

london-templom-max-lamb-dizajn-oltar

A szakrális légkör megteremtéséhez két légies, aranyszínű gyertyatartó is hozzájárul, amik egyébként az istentiszteletek során valóban fontos használati tárgyaknak számítanak. Az összhatás így friss és modern, bizonyítva, hogy a spiritualitásnak sem kell minden téren konzervatív értékeket képviselnie.

london-templom-max-lamb-dizajn-oltar

Forrás: Dezeen

Olvass tovább!