Meglepő mellékhatásai lehetnek a napszemüveg viselésének

2022. január 12.
A napszemüveg évtizedek óta egyfajta divat státuszszimbólum, pedig ennél sokkal több. Véd a direkt napfénytől és az UV-sugárzástól, ami veszélyes lehet a szemünk számára. Vannak azonban több mint meglepő mellékhatásai, ha feltesszük a kedvenc napszemüvegünket.

Egy 2014-es tanulmány eredményei szerint, melyet az Amerikai Nemzeti Szemészeti Intézet kutatói végeztek, arra az eredményre jutottak – ezzel megerősítve a korábbi tanulmányokat is –, hogy az UV-sugárzás a szemlencse fehérjeállományát károsítja. A fehérjekárosodás vezet aztán hosszú távon szürkehályog és más szembetegségek kialakulásához.

A napszemüveg segíthet kivédeni ezeket a hatásokat, ám arra is rámutattak a tudósok, hogy csak akkor érvényesülnek ezek az egészségügyi előnyök, ha nem hordjuk állandóan. Ha ugyanis folyton napszemüvegben megyünk el otthonról, azzal nagyobb veszélynek tesszük ki a szemünket, mintha egyáltalán nem viselnénk napszemüveget, meglepő mellékhatásokkal szembesülhetünk. 

napszemuveg-mellekhatas

Fájdalom és kellemetlen érzetek a szemben

Az egyik leggyakoribb mellékhatása a napszemüvegnek a szemfájdalom és feszítő érzés. Ha megfigyeljük, mennyire megdolgoztatja a szemet, ha a változó fényviszonyokhoz alkalmazkodnia kell, az érzetek könnyen érthetővé válnak. A pupilláink folyamatosan kitágult állapotban vannak a napszemüveg viselésekor, akár hosszú időn át is egyhuzamban. Ilyenkor a szem hozzászokik, a sötét lencse mögött a kevesebb fényhez alkalmazkodik. Amikor levesszük a napszemüveget, a hirtelen nagy mennyiségű fényhez képtelen alkalmazkodni a szemünk, ami kellemetlen, feszítő érzéssel járhat. Ezt elkerülhetjük, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá a szemünket a napszemüveg viselése után a fényhez. 

Hatással lehet az alvásra

A retina fényérzékelő receptorai nagyon fontos szerepet játszanak a cirkadián ritmus irányításában. Ezek a receptorok elnyelik a fényt, így a szemünk segítségével érzékeljük, nappal van-e vagy éjszaka. A napszemüveg a sötét lencsék miatt ezt az érzékeny rendszert zavarja meg, ami az alvásritmusunk felborulásához vezethet, aminek már tudjuk jól, milyen káros hatásai lehetnek az egészségünkre, a hormonrendszertől az immunrendszerünkig. 

A napszemüveg viselése valóban hasznos, fontos védeni a szemeinket az UV-sugárzástól. Azonban nem árt odafigyelni arra, hogy valóban akkor viseljük, amikor szükséges, mert a nemkívánatos hatásokat viszont jobb elkerülni.

Forrás: Health Digest Fotó: Unsplash

Olvass tovább!