Ezeket gondold végig porszívóvásárlás előtt

2022. január 12.
A porszívó hosszú távú, viszonylag nagy értékű beruházásról, ha rosszul dönt az ember, akkor vagy bosszúság lesz minden takarítás, vagy jöhet egy újabb porszívó beszerzése, hogy tényleg megfelelő legyen a végeredmény. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere egy hasznos útmutatóval készült, amiben leírja, mi alapján dönts, ha porszívó vásárlása előtt állsz.

Egy átlagos porszívóvásárló első kérdései között szerepel, hogy porzsákos modellt vagy porzsák nélkülit válasszon, milyen márka legyen, mennyi a gép fogyasztása és mekkora a szívóereje.  Ezek mind nagyon fontos szempontok, de először azt kell végig gondolni, hogy mire, milyen gyakran és hol fogod használni. Csak ezután jöhet a termékspecifikáció.

Milyen porszívót vegyek?

A következő kérdéseket gondold végig porszívó vásárlása előtt, hogy megtaláld a számodra és az otthonod számára is ideális porszívót.

1. Lakásban vagy házban élsz? Csak bent vagy kint is fogod használni?

Az ingatlan mérete nagyon fontos. Ha nagy a lakás, akkor érdemes nagy porzsák vagy portartály kapacitással rendelkező modellt választani, hogy ne kelljen akár minden porszívózás után porzsákot cserélni vagy portartályt üríteni.

Ha nagy teraszod van, esetleg kint is van szőnyeg vagy műfű, amit porszívózol, fontold meg a porzsák nélküli kivitelt, mert külső felületen több szennyeződés kerülhet a készülékbe, így gyakrabban kell üríteni.

porszivo-utmutato-porzsak-hepa-allergia-vizszuro

2. Egy vagy több szinten fogod használni?

Ha több szinten egy készülékkel akarod megoldani a takarítást, akkor fontos a készülék súlya, hiszen lépcsőn kell cipelned, sőt a lépcsőtakarítás közben tartanod kell. Ebben az esetben a vízfilteres porszívót húzd le a listádról, mert a porszívó súlyán felül még vizet is cipelni, nem túl komfortos.

Ebben az esetben ne csak a cipekedés jusson az eszedbe, hanem az is, hogy a lépcsőt is rendszeresen porszívózni kell. A lépcső takarítására a legideálisabb egy vezeték nélküli, könnyű porszívó.

3. Milyen típusú felületek vannak? Hidegburkolat? Parketta? Szőnyeg?

A gyártóknak már fel kell tüntetni az energiacímkén, hogy a különböző felületeken mennyire hatékony a készülék. Ha tudod, hogy milyen felület, ami dominál az otthonodban, akkor már tudni fogod, hogy melyik készülék lesz neked a legnagyobb segítség.

Emelett a szívófejet és a tartozékokat is vizsgáld meg. Szőnyeghez jól jön egy turbókefe, parkettához keménypadló-szívófej.

4. Van bármilyen speciális körülmény? Kisgyerek? Háziállat? Allergiás családtag?

Ha bármelyikre igen a válasz, akkor keresd azokat a gépeket, amelyek ezekre kínálnak egyedi megoldásokat. Kisgyerek esetében fennáll a veszély, hogy apró játékokat beszippantasz, ami a legféltettebb kincs volt, és turkálhatsz a koszban. Vannak olyan készülékek, amelyeknek van külön gyerekjátékgyűjtő tartálya, ahonnan ezeket ki tudod könnyen venni.

Háziállat esetében a speciális szőrgyűjtő kefével rendelkező porszívó elengedhetetlen, míg az allergiásoknak a HEPA-filteres kivitel hozhat némi enyhülést.

Tudd, hogy mire van szükséged

Ha megvannak a válaszok, akkor mehetünk válogatni, ami nem könnyű, mert az áruházakban több tucat készülék vár bennünket már 10 000 Ft-tól akár több százezerig. A tökéletes választáshoz pedig tudatosság és felkészültség kell.

Amit mindenképpen nézz meg, mielőtt meghozod a döntést, az a por visszabocsájtási osztály. Hogy ez miért az egyik legfontosabb döntési szempont, arról itt írtam bővebben.

Ha ennél részletesebben is szeretnél még tippeket kapni porszívó vásárlásához, akkor nézd meg ezt a videómat is:

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta) Fotó: Getty Images

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!