Elő a porszívót, a házimunka megmenthet a demenciától!

2021. november 29.
gy friss kutatás szerint a kor előrehaladtával a portörlés, padlósúrolás és ablakmosás segíthet megőrizi a testi és szellemi egészségünket. Ráadásul fizikailag minél megerőltetőbb egy feladat, annál hatásosabb a demencia megelőzésében.

A BMJ Open tudományos folyóiratban jelent meg a szingapúri kutatók tanulmánya, mely szerint a rendszeres fizikai aktivitás javítja a fizikai és mentális egészséget, csökkenti a krónikus betegségek, az esések, mozgásszervi problémák, másoktól való függőség és halálozás kockázatát. A kutatók szerint pedig a házimunka nagyon is fizikai aktivitásnak számít. A könnyebb házimunkák (mint például a portörlés) és a nehezebb házimunkák (mint a padló felmosása) egyaránt hatásosak lehetnek.

A tudósok felnőtteket vontak be a kutatásukba, akiknek szellemi teljesítményt mérő teszteket kellett kitölteniük, illetve a fizikai aktivitásukat vizsgáló feladatokat kellett elvégezniük, például felállni egy székről olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudnak. A kutatók a vizsgálatba bevont közel 250 21–64 év közötti és 240 65–90 év közötti ember eredményeinek elemzése után arra a megállapításra jutottak, hogy alacsonyabb volt az elesés kockázata azoknál, akik úgy nyilatkoztak, hogy rendszeresen végeznek nehezebb-könnyebb házimunkát. Többségük nő volt

takaritas-egeszseg-demencia

A tudósok azt is megfigyelték, hogy a szellemi képességet mérő teszteken öt százalékkal jobban teljesítettek azok, akik sokszor végeznek könnyű házimunkát, átlagosan 902 percet egy héten. Az ő memóriateszteken elért eredményeik is jobbak voltak, összehasonlítva azokkal, akik csak átlagosan 89 percnyi házimunkát végeztek egy héten. 

„Azt hiszem, nagyon jó tanács, ha azt mondjuk, a házimunka igenis jó testmozgás, jót tesz a szívnek és az agynak. Nem szabadna az egészségügyi ajánlásoknak a fizikai aktivitást a szabadidős tevékenységekre vagy csak a sportra szűkítenie, hiszen ahogy láttuk, már a házimunkák elvégzése is javíthat a kor előre haladtával az egészségi állapoton. Ezt tudatosítani kellene az emberekben” – mutatott rá Shiou-Liang Wee, a tanulmány egyik szerzője.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!