Növénymama: kávécserjét otthonra!

2022. január 22.
2020-ban még az is növénymama lett, aki eddig nem volt az. A karanténban a gondoskodás, növénynevelgetés néptevékenységgé vált, most pedig már csak meg kéne valahogy tartanunk újdonsült „gyermekeinket”. Nekünk is van egy növénymamánk: kollégánk hétről hétre ad tippeket kezdő „növénygazdiknak”. A rovat kilencedik részében egy igazi különlegességről lesz szó.

Bevásárlás közben megakadt a szemem egy gyönyörű, mélyzöld, fényes levelű növénykén. Amikor közelebb mentem, akkor láttam csak, hogy egy Coffea Arabica cserjével van dolgom, és máris tettem a kosaramba. Persze rögtön pirosodó kávébabot vizionáltam, hasonlóan, ahogy azt az optimista citromfát és avokádót nevelgető növénygazdák teszik. kávécserje-otthon

Egy rövid Google-keresés után kiderült, hogy ha nem is kell házi kávépörkölőt nyitnom a kis cserjém miatt, de illatos, fehér virágokra például abszolút számíthatok. Tévedés ne essék, ez a növény már önmagában is igazán mutatós, különösen jól állnak neki a világos cserepek, és sok helyen stílszerűen méretes kávésbögrébe szokták ültetni a növényt vagy gyönyörű floráriumba teszik. A különleges, hosszúkás, fehér virágokhoz az kell, hogy legalább 3 éves legyen a növényünk, és jól érezze magát lakóhelyén. Ezekből a virágokból aztán akár néhány szem pörkölhető kávébab is lehet, így köszöni meg a törődést a növényünk! 

A természetben a kávécserjék akár 4-5 méteres, bokros növények is lehetnek, de lakásban is tekintélyt parancsoló méretet tudnak elérni. Nemcsak különlegesek, de mutatós növények is, ha kinövik a kávébögréket, akár kávékhoz használatos jutazsákban is tarthatjuk őket. (Ilyet akár kávézókban is vásárolhatunk jelképes összegért.)

kávécserje-otthon

Az Afrikában őshonos növénynek szubtrópusi körülményekre van szüksége a boldogsághoz. Nagyon nem szereti a huzatos tereket, de a közvetlen, tűző napfényt sem tolerálja, a közvetett fényben érzi legjobban magát. Ha megtaláltuk neki az otthonunkban a megfelelő helyet, akkor már nagyon könnyű dolgunk van a kávécserjével, ugyanis csak arra kell figyelnünk, hogy soha ne száradjon ki teljesen a földje, és ne is álljon soha vízben a növény. Ha földjének teteje száraz, akkor önthetünk rá egy keveset, egyébként csak békén kell hagyni. A teljes szárazságot rosszul tolerálja, ezért rendszeresen végezzünk ujjpróbát!

Tavasz elején és nyár végén jól jön a növénynek a tápoldatozás is, illetve hálás lesz a növény, ha rendszeresen párásítjuk a közegét vagy agyaggranulátumot szórunk a földje tetejére, hogy a rálocsolt víz sokáig párologjon körülötte. (Ha a levelek széle barnulni kezd, az valószínűleg azt jelzi, hogy nem elég párás a levegőnk.)

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!