Növénymama: jó szerencse, bőség, szerelem – ezeket a növényeket tartsd otthon a hiedelmek szerint

2021. augusztus 13.
2020-ban még az is növénymama lett, aki eddig nem volt az. A karanténban a gondoskodás, növénynevelgetés néptevékenységgé vált, most pedig már csak meg kéne valahogy tartanunk újdonsült „gyermekeinket”. Nekünk is van egy növénymamánk: kollégánk hétről hétre ad tippeket kezdő „növénygazdiknak”. A rovat ötödik részében kicsit eltávolodunk a praktikumtól, és a növényekhez kapcsolódó szimbólumok, hiedelmek világába tekintünk be.

A minap az egyik legnagyobb kertészeti üzletlánc egy üzletében szerettem bele egy apró, különleges, szabályosan kerek levelű növénykébe, amit haza is hoztam magammal. Az egyik kedvenc appom, a PictureThis növényfelismerő funkciójával be is azonosítottam, hogy a feng shui szerint az egyik legjobb növényre esett a választásom, a kínai pénzlevelű pileára, avagy a Chinese Money Plantre. Ez az egyik leghíresebb olyan növény, amit szimbolikus jelentése miatt is tartanak – de a listán van még jócskán érdekesség.

Akár társítunk többletjelentést ezekhez a növényekhez, akár nem, baj biztosan nem származhat abból, ha beszerzünk néhány, a világ egyes kultúrái szerint szerencsét, bőséget, boldogságot, szerelmet, békét hozó növényt! A legtöbbjük ráadásul nagyon kevés törődést igényel, de annál különlegesebb a formája, színe vagy levele, így igazi éke lehet az otthonunknak – sőt, ajándéknak sem utolsók!

Gazdagság

A feng shui szerint minden kerek levelű növény (főleg akkor, ha dús a levélzete) segít a pénz bevonzásában: a kínai filozófiai irányzat szerint a bejárattal szemben, a bal sarokba kell ezeket tenni. A pénzlevelű pileán túl pénzérmékhez hasonló levéllel rendelkezik a pénzlevelű borsac és a törpebors is például – mindkettőről úgy tartják, hogy segítenek bevonzani a gazdagságot, anyagi bőséget. Ezekről a növényekről igen könnyű gondoskodni, mert többnyire igénytelen fajták, bírják a szárazságot és a napfényt is, ezért – és szimbolikus jelentése miatt – gyakran ajándékozzák üzletkötéskor, új befektetéskor egymásnak az emberek, illetve ázsiai irodaházakban is gyakran találkozhatunk velük.

szerencse-noveny-novenymama

Szerencse

Magyarországon a szerencse növénye egyértelműen a négylevelű lóhere. De hogyan vigyük be a lakásba a ezt a leginkább mezőkről, út széléről ismerős növényfajtát? Van egy rendkívül látványos, lila levelekkel rendelkező növény, az Oxalis triangularis, azaz a madársóska, vagy más néven szerencsehere, ami igazából nem is lóhere, hanem egy sóskafajta, de a kelta, majd germán hit szerint ez a szerencse szimbóluma. Mélylila színével és különös formájával a lakás növényeinek különlegessége lehet!

szerencse-noveny-novenymama

Az európai-amerikai kultúrkörbe átszivárgott az ázsiai szerencsebambusz hiedelme is. Az a spirálosan tekeredő növény, amit a boltokban szerencsebambusz néven találunk, igazából egy dracénafajta, de ez mit sem változtat azon, hogy a távol-keleti kultúrák szerint mindenképpen érdemes otthon tartani belőle, mert szerencsét hoz. Már külalakra is kiugrik a többi, cserepes növényünk közül, izgalmas formájával, élénk, friss színével az egyszerűség és a szépség jelképe. Azért is ruházódhatott fel szimbolikus jelentéssel, mert erős, gyorsan növekedő növényről van szó, ezek pedig olyan tulajdonságok, amiket egy embernek is gyakran kívánunk. A bambuszféléknek, dracénáknak üreges a szára, az üregesség pedig a kultúrkörben a nyitott, alázatos emberi szívet szimbolizálja.

szerencse-noveny-novenymama

Szerelem

Érdekes megfigyelni, hogy ahogyan a szerelmet sokszor élénk, meleg színekkel ábrázolják, úgy a virágoknál is a vöröses, rózsaszínes, pirosas, lilás árnyalatban pompázó fajták szimbolizálják a szerelmet. A szerelem és a szépség első számú virága az orchidea, mely formája és színe miatt több tájon a termékenység jelképe is. Vannak békességet, nyugalmat árasztó orchideák is (például a sárgák, fehérek, kékek), a vágyat, a szenvedélyt, az aktivitást és a kreativitást viszont az erőteljes lilák és vérnarancsszínű példányokkal lehet bevonzani a hiedelem szerint.

szerencse-noveny-novenymama

Ami keleten az orchidea, az nyugaton a rózsa! Ugyan kicsit macerás, de kert, balkon híján cserepes minirózsát a lakásban is lehet nevelgetni. A szimbolika szerint a piros cirmos rózsa az odaadás és a szenvedély, a pink a romantikus szerelem és a játékosság, a fuksziaszín az életszeretet és az önszeretet, míg a tiszta piros rózsa a mély, odaadó, igaz szerelem képviselője.

Ma már a rózsával ízesített ételek sem ismeretlenek, azonban van egy növény, ami kifejezetten több érzékszervre hat és a szerelmet hozza meg a lakás tulajdonosának a hiedelmek szerint. Nem másról van szó, mint a bazsalikomról, mely az olasz hagyományok szerint tenkintélyt parancsoló, mélyzöld színével és erős aromájával a szemünket és az orrunkat is lenyűgözi, elfogyasztva „felébreszti a bennünk szunnyadó szenvedélyt”. – Az olaszok már csak tudják!

szerencse-noveny-novenymama

Béke

Végül jöjjön a béke, amire az emberiség mindig annyira áhítozott, hogy természetesen szimbolikusan, növények formájában is megpróbálta körülvenni magát vele. A legtöbb békét jelképező növény fehér színű, mert tisztaságával, egyszerűségével nyugtatja a szemet, ha ránézünk. A vitorlavirág, más néven békeliliom éppen ilyen: kecses virágait békét, megadást szimbolizáló fehér zászlóként tartja. A feng shui szerint a házunkban elhelyezett békeliliom védő funkciót lát el, a keresztény kultúrkörben Szűz Mária szimbóluma és a transzcendenciát, a lélek újjászületését is jelenti.

szerencse-noveny-novenymama

Fotó: Getty Images, Unsplash

Ezt már olvastad?