Növénymama: szárítsunk virágot, hogy átmentsük az őszbe a nyár színeit!

2021. szeptember 10.
Egy-egy friss virágcsokor nem sak az enteriőrt, de a kedvünket is feldobja. Most, hogy egyre inkább ősz van, már többnyire import virágot találunk csak a boltok polcain. Ha kisebb ökolábnyommal rendelkező csokorral díszítenénk az otthonunkat, akkor a szárított virág lesz a megoldás, ráadásul ha ügyesek vagyunk, akár vásárlás nélkül is megúszhatjuk a dekorálást!

A nyári színparádé után az ősz az elmúlásról, a hulló falevelekről szól. Azonban ilyenkor is szükségünk van a jókedvre és a színekre a lakásban, így az egyik legjobb módszer, hogy bevigyük négy fal közé a természetet, ha szárított növényekből készült csokrokat helyezünk el a lakás különböző pontjain. Mostanában hatalmas trendje van a szárított növényeknek, azonban inkább vásároljuk ezeket a csokrokat. Pedig otthon, egy kis időráfordítással egyedi és jó nagy csokrokat tudunk mi is készíteni.

Mit szárítsunk?

A növényszárítás inkább egy kicsit hosszadalmasabb, mintsem bonyolult művelet, ráadásul a szárítandó növényeket nem is kell feltétlenül az udvarunkon gondozni, akár erdőkben, réteken, utak mentén is gyűjthetünk szárítani valót, melyből utána rusztikus csokrot kötve a lakásunk színes éke lehet. A következő kirándulásunk, sétánk alkalmával nézzünk körül, hátha van néhány olyan mezei/erdei virág körülöttünk, ami alkalmas a szárításra.

A teljesség igénye nélkül íme néhány különleges színű vagy formájú virág, amit érdemes szárítani: pipacs, mák, bogáncs, vadbúza/árpa, gyékényfajták, sóvirág, gombvirág, szalmarózsa, achilleák, holdviola/júdáspénz.

szaritott-virag

Hogyan szedjünk és szárítsunk virágot?

Mindig a hosszú, erős szárú, még teljesen ki nem nyílt virágokat vágjuk le, mert a szárítás során úgyis még tovább fognak nyílni. Szedjük le a leveleket, maximum 10-15 szálat kössünk össze egy madzaggal vagy hajgumival, és akasszuk fel a csokrot virágaival lefelé egy biztonságos helyre. Jobb, ha nem éri közvetlen napfény a virágokat – sőt, a legjobb egy kamra, pince, padlás vagy melléképület, ahol teljesen sötét van –, így száradás során megtartják élék színüket a választottjaink. A szárításra a legmegfelelőbb szoba az, ahol nem magas a páratartalom (ahol nem teregetnek, vízpermeteznek szobanövényeket vagy párásítanak), és ahol megfelelően jár a levegő, így jól szellőzik a csokor.

szaritott-virag

Utómunka

A virág akkor száradt ki, ha már teljesen kemény, száraz tapintású: csak ezután fordítsuk fel őket virágukkal felfelé (hogy a szárítás közben ne törjön meg a szár), és kezdődhet a komponálás. Többféle száraz virág összerakásával bohém, rusztikus hangulatot érhetünk el, de igazán minimalista, elegáns csokrokat is készíthetünk úgy, ha például csak a nude árnyalatú virágokat rakjuk össze. Minél hosszabb szárú virágokat sikerül szárítanunk, annál jobb, ezek ugyanis jobban mutatnak a vázákban, mert magasabban kiállnak és jobban is komponálhatók.

Csokor helyett persze fonhatunk vagy virágfejekből egy koszorúalapra ragasztva készíthetünk kopogtatót, fali dekort is, illetve a csokroknak remek kiegészítői lehetnek az őszi, színes falevelek préselve, az eukaliptuszágak, a (mű) gyapotágat, esetleg a színben passzoló papírból készített virágutánzatok is. Elsőre furának hangozhat, de a papírvirágok nagyszerűen mennek a szárított virágokhoz, hatalmas trend most például a pálmát formázó hajtogatott virág és a madártoll-utánzat is. (Lásd lentebb!) Válasszunk olyan színű papírt ezekhez, melyek a természetben nehezebben fordulnak elő, így izgalmasabb, mélyebb lesz a csokrunk színe! Jöhetnek például a mélyebb lilák, bordók, kékek vagy a különlegesebb narancsos pasztellárnyalatok is.

A természet mindig jó tervező, a szárítást követően fantasztikus pasztellszíneket kapunk, azonban ha nem vagyunk megelégedve a kapott árnyalatokkal, esetleg nem tudtuk megoldani a napfénymentes szárítást, akkor természetesen rá lehet erősíteni a színekre. Ehhez a folyamathoz vagy speciális virágfestéket vagy egyszerű ruhafestéket kell beszereznünk – utóbbi azonban igényel némi kísérletezést, ugyanis nem minden virágfajtát egyformán precízen fog be.

Ha megvagyunk a komponálással, hajtogatással, festéssel, nincs más dolgunk, mint élvezni a látványt. Ezek a csokrok akár több évig is a lakásunk díszei lehetnek, így a portalanításukról is gondoskodnunk kell. Mivel nagyon törékenyek a szárított növények, a portörlő kendővel, nedves ronggyal való áttörlés nem lehetséges, helyette inkább egy nem túl forróra állított hajszárítóval fújjuk le a port a virágokról. Ha meguntuk a virágokat (és nem festettük be őket), akkor mehetnek a komposztra, vagy ami még jobb, tovább is ajándékozhatjuk őket.

Fotó: Unsplash, Pinterest

Ezt már olvastad?