Növénymama: így élhetik túl a növényeink a téli időszakot

2021. november 05.
2020-ban még az is növénymama lett, aki eddig nem volt az. A karanténban a gondoskodás, növénynevelgetés néptevékenységgé vált, most pedig már csak meg kéne valahogy tartanunk újdonsült „gyermekeinket”. Nekünk is van egy növénymamánk: kollégánk hétről hétre ad tippeket kezdő „növénygazdiknak”. A rovat nyolcadik részében a teleltetés kérdésköre kerül fókuszba.

Végre minden növény megtalálta a helyét, látszólag jól érzi magát, új levélkéket hoz, majd… – Majd beköszönt az éjszakai fagy és a fűtésidőszak, ezzel együtt pedig a növényeinknek is új helyet kell találnunk. Nem is olyan könnyű feladat ez, különösen akkor nem, ha lakásban élünk, és nincs kéznél egy pince vagy tároló, esetleg egy fűtetlen szoba. Meg persze az sem mindegy, hogy milyen növényről van szó! Az alábbiak alapján azonban könnyedén átteleltethetjük a növényeinket!

Ha kezdő növénymamák vagyunk, a nulladik pont mindenképpen legyen az, hogy meghatározzuk pontosan a növényeink típusát. Ehhez szuperek (a cserépen található leírásokon túl) a növényfelismerő appok is. Utóbbiak azért is jó szolgálatot tehetnek, mert el tudjuk menteni benne a növényeinket, és létrehozhatunk egy kvázi növénykatalógust, mely alapján sokkal egyszerűbb lesz majd a teleltetés is a növénygondozás, átültetés stb. mellett. Az egynyári növényeinktől sajnos ebben az időszakban el kell búcsúznunk, az évelőket pedig várja a téli álom. Mutatjuk, hogyan!

novenymama-teleltetes

1. Előkészítés

Ha cserepes, kültéri növények teleltetéséről van szó, akkor az első lépés a megtisztítás kell, hogy legyen. Szedjük le a növényünkről a száraz, elhalt részeket, ha szükséges, vágjuk le a beteg leveleket, szárakat. Ha kártevőket észlelünk a növényen (például fehér vagy barna foltok formájában), akkor semmiképpen ne vigyük be, előbb kezeljük a problémát, és tegyük karanténba a növényt, nehogy a többi társát is megfertőzze. Ha nagyon poros, koszos lett kültéren a növényünk, akkor egy növényzuhanyoztatás sem árthat!

Ha viszont évelő, kültéri, nem cserepes növényekről van szó, akkor a takarás lesz a megoldás. Léteznek úgynevezett takarófóliák vagy -szövetek erre a célra: ezek úgy melegítik a növényeket, hogy közben azért szellőzni is tudnak. Illetve az is jó, ha mulccsal, szalmával takarjuk be a növények tövét, így szigeteljük azt.

2. A megfelelő hely kiválasztása

Ha cserepes növényekről van szó, akkor az alapszabály az, hogy a növény tulajdonságaihoz képest a lehető legkésőbb kell bevinni teleltetni, és lehető leghamarabb visszahelyezni őket a helyükre. Ugyanis a teleltetést általában stresszként élik meg a növények, hiszen nem természetes a hirtelen környezetváltozás számukra. Olvassunk utána a növényfajtának cselekvés előtt, mert vannak olyan fajok, amelyek nagyon érzékenyek az éjszakai fagyokra, így egy ilyen kint töltött éjszaka is végzetes lehet a számukra, míg más fajok jobban tűrik az enyhe fagyot, így még néhány hetet vígan kint tölthetnek a költöztetés előtt.

Útmutató lehet a tökéletes teleltetőhely meghatározásához az, hogy honnan származik az adott növény, tehát hogy eredeti előfordulási helyén milyenek a téli körülmények. Például a trópusi növényeket semmiképpen nem szabad 20 foknál, a mediterrán növényeket 10 foknál alacsonyabb hőmérsékleten tartani. A mérsékelt övezeten honos növények általában fagytűrőbbek, a lombhullatókat sötét, hidegebb helyen érdemes teleltetni, az örökzöldeket viszont érdemes fényen tartani ilyenkor is. Sötétebb, hidegebb helyre szuper példa a pince, azonban fontos, hogy csak akkor rakjuk oda a növényt, ha nincs nagy szélmozgás és tényleg eléri az ottani klíma az 5-10 fokot.

novenymama-teleltetes

3. Kell e locsolni, párásítani?

Minél melegebb helyen teleltetünk egy növényt, annál több fényt is igényel, így nem szerencsés például az északi tájolású, árnyékos hálónk meleg sarkába tenni a teleltetendő növényeket. Minél melegebb van egy szobában, annál gyakrabban is kell locsolni a növényeket, így a pincében teleltetett leandernek nem igazán, a fűtött szobában lévő orchideának viszont télen is szüksége van rendszeres locsolásra. Fontos, hogy ne a fűtőtest mellé helyezzük a növényeket, mert az túl száraz, forró levegőt ad számukra és ne felejtsük el a mediterrán, trópusi növényeket rendszeresen párásítani is ezekben a hónapokban!

Bízzuk profikra!

Nagyobb kertészeteknél hazánkban is van lehetőség úgynevezett bérteleltetésre, mely keretei között profi szakemberek vigyáznak a zöld csemetéinkre hónapokon keresztül – kifejezetten erre kialakított fóliaházakban. Nemcsak a megfelelő hőmérsékletre, napfényre és tápanyagellátásra figyelnek, de kártevőmentesítik is a növényeinket. Különösen jó opció lehet ez a nagy, egzotikus fák, pálmák számára, melyeket otthon nehezen lehet mozgatni.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!