Ilyen gyakran kell ágyneműt, törölközőt és konyharuhát mosni

2022. február 02.
Mi alapján döntjük el, hogy egy ágyneműt vagy konyharuhát ki kell-e már mosni? Az eltelt idő vagy a szag a döntő? Bernáth Melinda, a Smarta bloggere elárulja, milyen gyakran kell mosnunk az otthonunkban található textileket, ha szeretnénk a lehető leghigiénikusabban élni.

A nagytakarítás láza időről időre elkapja az embert, ilyenkor leszedjük a függönyöket, kimossuk a fürdőszobai kilépőket, téli takarókat. De vajon a mindennapokban használt textíliákat milyen gyakran mossuk vagy cseréljük?

A nagy konyharuha-kérdés

A konyhai törlő az egyik legkritikusabb, hiszen számtalanszor törüljük bele az edényeket, a kezünket, letörüljük vele a pultot…. ami ahhoz vezet, hogy a konyhai törlőruha a legkülönbözőbb szennyeződésekkel lesz tele, amely melegágya a baktériumoknak. Optimális esetben minden nap érdemes lenne tiszta konyhai törlőt elővenni, de ez természetesen függ attól is, hogy mennyire használjuk aktívan a konyhánkat. Mindent figyelembe véve, 2-3 naponta mindenképp érdemes új konyharuhát elővenni.

A konyharuhát mindenképpen legalább 60°C-on mossuk, de akár 90°C-ra is betehetjük, ha nagyon szennyezett, vagy különösen fontos a higiénia az otthonunkban. A vasalás is pont emiatt fontos ezeknek a textileknek az esetében, mert a magas hőfok nem csak széppé teszi azokat, de fertőtleníti is.

Az asztalterítőknél szintén számolni kell az ételmaradékokon elszaporodó baktériumokkal, így ha a látható kosz nem is indokolja, érdemes minden héten új terítőt tenni az étkező asztalra. Ezt is legalább 60°C-on mossuk. Ha extra folt eltávolítására van szükség, még a mosás megkezdése előtt gondoskodjunk erről.

mosas-takaritas-konyharuha-torolkozo-agynemu-tipp

Milyen gyakran mossuk a törölközőt?

Az első kérdés, amit tisztázni kell, hogy a különböző funkciókhoz van-e külön törölközőnk. Azaz, van-e külön kéztörlő és külön a fürdéshez. Az is szempont, hogy van-e törölköző-szárítónk, amin a használatban lévő törölközők rendesen meg tudnak száradni használat után, vagy nedvesen állnak órákig. Utóbbi ugyanis segíti a baktériumok elszaporodását.

Ha mindenhez egyetlen törölközőt használunk, és nincs szárítónk sem, érdemes 1-2 naponta újra cserélni a használatban lévőket. Ha van külön kéztörlőnk és fürdőlepedőnk, ráadásul szárítós radiátorunk is van, a kéztörlőt 2-3 naponta, a fürdőlepedőt 4-6 naponta cseréljük.

Ezeket is mindenképpen legalább 60°C-on mossuk!

Extra tipp: ha szeretnéd, hogy puhák legyenek a törölközőid, az öblítő mellé egy kevés ecetet is tegyél a gépbe. Az ecet segít, hogy lágyabb legyen a víz. További mosási tippeket találsz ehhez kapcsolódóan a Smarta blogon. A fertőtlenítés és a puhaság miatt érdemes a törölközőt is vasalni.

Az ágynemű mosása

Az ágyneműt hetente lenne érdemes cserélni, de legalább kéthetente mindenképp húzzunk frisset. Még ha este tisztán is fekszünk be az ágyban, az izzadás és az elhalt bőr hámsejtek miatt a kórokozók 2 hét után igencsak elszaporodnak. Ha a reggeli zuhanyzás hívei vagyunk és este koszosan fekszünk le, a helyzet sokkal rosszabb lehet. Ha viszont valaki allergiás, mindenképp tartsuk be a heti cserét. Itt is érvényes a 60°C-os mosási ajánlás, a napon szárítás és a vasalás. Érdemes nemcsak az ágyneműhuzatot, de magát a takarókat, paplanokat is legalább évente egyszer kimosni. Ha nem elég nagy a mosógépünk kapacitása, keressünk fel egy mosodát.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta) Fotó: Unsplash

Még több hasznos tippért kattints a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!