Egy egyszerű tipp, és az üvegpoharak újra csillognak

2022. január 19.
Képzeld el: arra készülsz, hogy hosszú idő után újra vendégeket fogadj. És akkor beüt a krach…

Bejártad a piacot és a boltot – többször is. Elkészítetted az összes előételt és harapnivalót. Behűtötted a bort, és megterítettél. Beállítottad a zenelistát, van elég széked és tányérod. Most a polcon lévő borospoharakért nyúlsz, és elképedsz. Bár a poharaid tiszták, hiszen legutóbb gondosan elmostad őket, most azt látod, hogy foltosak, homályosak. A legjobb esetben is réginek és porosnak tűnnek, rosszabb esetben pedig egyszerűen koszosnak.

uveg-pohar-takaritas-ecet

Azt gondoljuk, hogy a poharakat is elég elmosogatni, mint az evőeszközöket, tányérokat és minden mást. Csakhogy előbbiek egy kicsit másként viselkednek, mint a többi edény. Ha a vezetékes víz – úgymond – kemény otthon, akkor ez gyakran okoz problémát. A kemény víz annyit jelent, hogy a csapvízben lévő ásványi anyagok apró maradványokat hagynak maguk után a poharakon. Bár ártalmatlanok, meglehetősen makacsok és csúnyák lehetnek. Szerencsére azonban van egy egyszerű megoldás az ilyen típusú szennyeződésekre az apartmenttherapy.com szerint. Valószínűleg a te konyhádban is megtalálható: az ecet.

A poharak egyszerű ecetes áztatásával gyorsan eltüntetheted a borospoharak vagy bármely más típusú üvegedény homályosságát.

A foltok eltávolításának legegyszerűbb módja, ha egy edényt hígított ecetoldattal (fele-fele arányban víz és ecet) töltesz fel. Ezután áztasd be az üvegedényeket, poharakat az ecetes-vizes oldatba, és hagyd állni körülbelül 30 percig. Az idő letelte után vedd ki az egyik darabot az oldatból, és öblítsd le a csap alatt. Ha továbbra is zavaros, ismételd meg az eljárást további 30 percig. Végül töröld le a poharakat egy tiszta ruhával!

Ez az egyszerű áztatási módszer szinte semmibe nem kerül, és a legtöbbször eltávolítja a kemény vízokozta foltokat. Ha azonban végigcsinálod az egész folyamatot, és a foltok továbbra is megmaradnak, lehet, hogy maratási problémáról van szó. Ezek is sima foltoknak tűnnek, de valójában egy tartós dolog, amelyet a forró víz, a túl lágy víz, a túl sok mosószer vagy az edények túltisztítása okoz. Sajnos a maratást nem lehet ugyanúgy eltávolítani, mint a kemény víz okozta foltokat és a felhősödést, és az általa okozott kár valószínűleg maradandó.

Valószínű azonban, hogy az előbbi gonddal küzdesz, ezért legközelebb, ha élelmiszerboltban jársz, feltétlen tárazz be fehér ecetből! Jó, ha eleve van otthon, amikor újra összejövetelre készülsz.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!