Undorító dolgok történnek, ha nem tisztítod rendszeresen a hajkefédet!

2022. január 26.
Logikus, hogy a hajkefe időnként igényli a tisztítást és a cserét, mint mondjuk a fogkefe, sokan mégsem tulajdonítanak ennek akkora jelentőséget, mint amekkorát érdemelne. Csúnya dolgok történnek, ha te sem vagy elég körültekintő!

Ha nem tisztítod kellő alapossággal és gyakorisággal a hajkefédet, annak nemcsak az lehet a következménye, hogy számos kórokozó telepszik meg rajta, de még a hajad zsírosodásához is hozzájárulhat. Te tudod, hogy milyen gyakran és hogyan kell takarítani a hajkefét? Most már fogod!

Undorító dolgok történnek, ha nem tisztítod rendszeresen a hajkefédet!

Gyomorforgató eredménnyel végződött a kísérlet

Egy igen megrázó TikTok-videó rántotta le a leplet a közelmúltban arról, hogy mi mindennek adhat otthont a hajkeféd, ha nem tisztítod olyan rendszeresen, mint ahogyan kellene. Elég volt egy órára samponos meleg vízbe áztatnia a hajkeféit a videó készítőjének ahhoz, hogy nem túl megnyerő színt kapjon a startnál teljesen tiszta víz.

Maga is meglepődött a végeredményen, és bevallotta, korábban sosem gondolt rá, hogy ilyen piszkos lehet egy hajkefe, amivel nap mint nap átfésüli a haját. Túl az esztétikai problémán azért is érdemes megfogadni a rendszeres hajkefetisztítást, mert a fejbőr és a hajkorona egészsége is kockán foroghat, ha túl sok szennyeződés tapad meg a kefén.

Viszlát, tiszta haj!

Bridgette Hill hajgyógyász szerint az elhanyagolt hajkeféken vastagon megül a por, tökéletes táptalajt biztosítva az atkáknak, baktériumoknak, arról nem is beszélve, hogy a hajformázó termékek maradványai mellett elhalt hámsejteket is szép számmal találhatunk rajtuk. Hiába mosol rendszeresen hajat, ha rendre piszkos hajkefével fésülködsz, nincs mit csodálkozni azon, hogy a hajad hamar zsírosnak tűnik. Ebben szerepet játszik az is, hogy a szennyezett hajkefe még a fejbőrön található faggyúmirigyeket is fokozottabb munkára ösztönzi, így még hamarabb zsírosodhat a hajad. 

Faggyút, baktériumokat, sőt akár még mikroszkopikus méretű penészgombákat is felvihetsz a hajszálaidra, ha nincs szerencséd, amitől nemcsak fakóbbá és kellemetlen tapintásúbbá válhat a hajad, hanem a fejbőrön gyulladás és irritáció is kialakulhat, ami akár korpásodást, viszketést és kellemetlen érzetet is eredményezhet. 

Undorító dolgok történnek, ha nem tisztítod rendszeresen a hajkefédet!

Ennyiszer és így mosd a hajkefédet!

A kérdésre, hogy hányszor kellene tisztítani a hajkefét, a szakértők azt válaszolják, hogy havonta legalább egyszer. Ez nem egetverő gyakoriság, a hatékonysága viszont annál nagyobb, érdemes tehát rászánni az időt. Első lépésként távolítsd el belőle a hajszálakat, már ezzel is nagy lépést teszel a tisztaság felé!

Tökéletes, ha a jól bevált samponodat hívod segítségül: tegyél belőle borsónyi mennyiséget egy puha sörtéjű és előzőleg langyos vízbe mártott fogkefére, és dörzsöld át vele a hajkefét. Ez utóbbit nem kell (és nem is szabad!) hosszú időre vízbe áztatni, mert nem biztos, hogy tökéletesen meg tud száradni, a nedvesség pedig további kórokozóknak biztosíthat táptalajt.

Miután végeztél a dörzsöléssel, gyors mozdulatokkal öblítsd le a sampont, majd tedd a kefét egy törölközőre száradni.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?