Gombával borította be bútorait a romániai dizájner

2022. február 14.
A Mari Koppanen által tervezett biomorf formákat egy olyan különleges textil borítja, ami – egy Romániában hagyományosnak számító eljárással – gombából készült.

A Fomes kollekció a bútorokat borító textil alapanyagát adó taplógombáról kapta nevét, amit Románia középső részein hagyományosan textilkészítésre is felhasználtak. Mari Koppanen bútortervező most felélesztette és modern kontextusba helyezte ezt az elfeledett tradíciót, bebizonyítva, hogy ezeknek a régi technológiáknak a mai világban is van helyük.

mari-koppanen-gomba-butor

A formavilágában is taplógombákat megidéző sámli és pad lábai nyírfából készültek – a taplógombák többnyire ezeken a fákon telepednek meg a térségben. Az 1840-es évekig visszanyúló textilkészítési technológia során a gombákból bőrhöz hasonló alapanyag készült, amit Koppanen puha, bolyhos gyapjúval is kiegészített, tovább erősítve a tárgyak organikus, biomorf érzetét.

mari-koppanen-gomba-butor

mari-koppanen-gomba-butor

A felhasznált technológia nemcsak a régmúlt hagyományainak megőrzését szolgálja, de újabb izgalmas alternatívát kínál az állati bőrök helyett.

Forrás: Dezeen

Olvass tovább!