Törjük meg a csendet! – így beszéljünk a férfiakkal mentális egészségükről

2022. március 02.
Lelki támaszra lenne szükségük, a társadalmi nyomások miatt azonban sokszor inkább a hallgatást és elfojtást választják – összeszedtük, hogyan segíthetjük a férfiakat érzelmeik kifejezésében, az őket nyomasztó kérdések feldolgozásában.

A toxic masculinity, vagyis a mérgező férfiasság azokat a kulturális kényszereket foglalja össze, amelyek előírják, hogy egy igazi férfinak hogyan „kell” viselkednie. Ebből ered az a felfogás is, hogy a férfiaknak nem szabad kimutatniuk érzelmeiket, ami pedig számos probléma forrása lehet. Egy 2015-ös tanulmány eredményei rávilágítottak, hogy azok a férfiak, akik azonosultak a férfiasság hagyományos meghatározásaival negatívabban viszonyultak a mentális egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez, mint  rugalmasabb nemi attitűddel rendelkező társaik. Mindezek után sajnos nem is meglepő, hogy a mentális egészséggel foglalkozó alapítvány, a Ben adatai szerint a brit férfiak háromszor nagyobb eséllyel vetnek véget saját kezűleg életüknek, mint a nők. Azonban az, hogy a férfiak sokszor elutasítóan reagálnak, ha hogylétük felől érdeklődünk, még  nem jelenti azt, hogy fel kell adnunk a beszélgetést a számunkra fontos személyekkel. Összegyűjtöttünk néhány tippet és gondolatot, ami segíthet biztonságos környezetet és gördülékeny kommunikációt kialakítani.

mentális-egészség

1. Megfelelő időzítés

A mentális egészséggel kapcsolatos megnyílás nagy teljesítmény, különösen akkor, ha először – vagy sok idő kihagyása után – tesszük. Figyeljünk rá, hogy ne érezze úgy a másik fél, hogy vallatjuk, hiszen ez könnyen szorongást kelthet benne, amitől még nehezebb lesz beszélni a benne kavargó érzésekről. Így egy direkt „mesélj arról, hogy mit érzel” típusú csevej helyett próbáljuk természetesen megteremteni a diszkurzus lehetőségét. Például sétálás vagy autózás közben – ilyenkor nem kell fenntartani a szemkontaktust, ami enyhíti az esetleges feszültséget. Ugyanilyen jó lehet közös főzés, vagy takarítás közben kezdeményezni a beszélgetést – a lényeg, hogy a másik fél ne érezze azt, sarokba van szorítva, és azonnal mindenről számot kell vetnie, amit érez.

2. Biztosan ránk van szükség?

Lehet, hogy ellentmondásosan hangzik, de az egészséges kapcsolatok fenntartása érdekében szükséges bizonyos határok meghúzása és tiszteletben tartása. Ennek az is része, hogy elfogadjuk: nem minden esetben mi vagyunk a megfelelő beszélgetőpartnerek. Lehet, hogy épp olyan probléma nyomja a férfi szívét, amit nem szeretne nekünk szóba hozni, mert esélyes, hogy megbántana vele bennünket. Illetve sok esetben szakember segítségére lehet szükség. A mi szerepünk ilyenkor az, hogy belássuk, ha valami nem a mi hatáskörünk, és hagyjunk időt arra, hogy a férfi olyan emberhez forduljon, aki nálunk többet tud segíteni – legyen az akár egy közeli barát vagy egy szakember.

3. Érdeklődj. Sokszor

Ha a megérzéseid azt súgják, hogy valaki a környezetedben nehézségekkel küzd, máshogy viselkedik, egy „jól vagyok” után ne könyveld el magadban, hogy akkor biztos minden rendben van. Sok férfi érzi azt, hogy nem kellene segítséget kérnie, hiszen ő az erős férfi, aki nem akar sebezhetőnek látszani. Ha többször érdeklődsz, azzal jelzed, hogy törődsz a másikkal, észleled, hogy támogatásra van szüksége, és te ott vagy neki. Idővel ez hozzájárulhat ahhoz, hogy elfogadja a felajánlott segítséget.

4. A fókusz: érzelmek jelentése

Ahelyett, hogy azt kérdeznénk „hogy érzed magad?” célszerűbb az adott történések által ébresztett érzések jelentőségére rákérdezni – amire bővebb válasz adható, és kevésbé értelmezhető faggatózásként. Például: Mit jelent számodra az, hogy nem sikerült elérned a célodat? Hogyan éled meg azt, hogy nem kaptad meg ezt az állást?

5. Oszd meg a tapasztalataid

Sok férfi számára olyan kényelmetlen a mentális egészségével kapcsolatos kérdésekre való válaszadás, hogy inkább teljes mértékben kerüli azokat. Egy kutatás eredményei alapján a megkérdezettek 78%-a azt mondta, hogy jól van, mikor nem volt jól, csak, hogy ne kelljen részleteznie hogylétét. Így eredményes lehet, ha kérdezgetés helyett elkezdünk beszélni saját élményeinkről, nehézségeinkről, amihez kapcsolódva a másik fél is kifejti az őt nyomasztó gondolatokat. Ez egyrészt azt mutatja, hogy senki sincs egyedül problémáival, másrészt párbeszédet teremt, amiben sokkal könnyebb megnyílni.

6. Nem kell mindent értened

Amikor a kezdeti félelmek oldódnak, és elindul az őszinte kommunikáció, szinte biztosan hallani fogsz olyan gondolatokat, amelyeket nem értesz, vagy nem tudod, hogyan kell őket megfelelően kezelni,  és ez teljesen normális. Nem kell minden választ megkapnod, és időnként a legjobb dolog, amit tehetsz valakiért, aki fontos számodra az, hogy szakmai segítség igénybevételére biztatod.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!