A legboldogabb országok tanácsai a kiegyensúlyozott élethez

2022. január 18.
Tél van, sötét, és ráadásul év eleje is. Míg van, akinek az új év egy tisztalap, addig másoknak belecsöppenés az ünnepek utáni borzasztó mókuskerékbe – és hol van még az uborkaszezon! Tanuljuk el a világ legboldogabb országainak lakóitól, hogy hogyan törekszenek a boldogságra, és milyen módszerekkel csökkentik a stresszt, hogy mi is könnyebben vehessük a nehéz évkezdést.

Svédország

A „kis szombat”, vagyis lillördag egy skandináv kulturális hagyomány, ami szerint a szerdák olyanok, mintha hétvégi kis ünnepségek lennének. A gyakorlat abban gyökerezik, hogy régen a szolgálók és a szobalányok szombatonként dolgoztak, így helyette hétköznap kaptak szabadságot, és a hét közepén eresztették ki a gőzt. A kis szombat jelenthet egy csendes estét a családunkkal és a barátainkat, vagy bármilyen ürügyet arra, hogy kényeztessük magunkat. A svédek gyakran tartanak fikát is, azaz kávészünetet a barátaikkal – ez az 1700-as évek óta része a kultúrának. Sok cégnél 10 és 15 óra között mennek fikára az alkalmazottak: ekkor ellátogatnak egy kávézóba tejeskávéért, teáért vagy turmixért, és fahéjas tekercset, muffint vagy macaront fogyasztanak mellé.

boldogsag

Franciaország

Amikor hazaérnek egy stresszes nap után, a franciák petit aperitiffel lazítanak: egy kis pohár bort isznak, hozzá pedig kesudiót vagy pitachipset esznek hummusszal és olajbogyóval. A bor lazító hatású, de sokkal fontosabb, hogy legyen egy rituálénk, ami elválasztja a munkát az otthoni kényelemtől.

Oroszország

Az oroszok banyába, azaz forró szaunába járnak, hogy kiegyensúlyozottak maradjanak a napi stressz és az állandó a munka mellett. Ha mi is be akarunk iktatni egy hasonló rutint a hétköznapjainkba, akkor zuhanyozzunk le jó meleg vízben és párásítsuk be a fürdőszobát. Csak egy kis illóolaj, gyertya és meleg, puha törölköző kell, és máris búcsút mondhatunk a feszültségnek. A Yale Egyetem kutatása szerint a forró zuhany melegsége olyan reakciókat válthat ki az agyban és a testünkben, amik fokozzák a hangulatunkat.

Dánia

Dániában télen délután 3:30-kor sötétedik, így az északi ország lakói már rutinosan hyggéznek, azaz bekuckóznak a szeretteikkel a melegben, gyertyát és égőket gyújtanak, és beszélgetnek, társasjátékoznak, hogy közösen feledkezzenek meg a kint tomboló hidegről.

Thaiföld

Thaiföldön a masszázs tudomány. A mesterek erőteljes nyomást gyakorolnak térdükkel és könyökükkel a páciensek testére, ami jelentősen csökkenti a stresszt. Ha nincs senki, aki megmasszírozzon minket, akkor ha megtehetjük, fizessük be magunkat egy szakemberhez, vagy gyúrjuk át a tarkónkat és környékét. A nyomásreceptorok stimulálása szerotonint, egy természetes antidepresszánst szabadít fel szervezetünkben.

Argentína

Az emberek maté teát isznak, amit békepipaként adnak körbe baráti körükben. Felejtsük el mi is a közösségi médiát, hogy valós élmények is érjenek minket a fizikai világban. Belga kutatások szerint az étel másokkal való megosztásával testünk oxitocint, azaz boldogsághormont termel.

India

Indiában az emberek minden reggel egy nevető gyakorlatot végeznek, azaz mosolyognak, hadonászak a kezükkel és ugrálnak. Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint az összehúzódó gyomorizmok jó közérzetet biztosító endorfinhullámot indítanak el szervezetünkben. Mindössze néhány perc önfeledt nevetés is képes megnyugtatni minket!

Írország

A hideg hónapokban az írek jól felöltöznek, és kimennek a természetbe egy nagy sétára, ami felpezsdíti az agyukat és energiával tölti fel őket, illetve a szorongást is csökkenti. Menjünk ki a szabadba és járjunk egyet. Egy 2012-es tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik 30 percig kerékpároztak, majd zavaró dolgokról néztek fényképeket, kevésbé voltak idegesek, mint azok, akik csendben ültek a fotók megtekintése előtt.

Kína

A nők lefekvés előtt beáztatják a lábukat – ezt a rituálét úgy hívják, hogy zu yu. Egy nagy fazékba forró vizet öntenek, és leülnek a kanapéra, hogy relaxáljanak.

Törökország

A törököknek a keyif ismert jelenség, ami azt jelenti, hogy megtanulják élvezni a kellemes dolgokat, például zenét hallgatnak vagy kinyújtják a lábukat. A stresszes gondolatok gyakran abból a feltételezésből fakadnak, hogy valami rossz fog történni. Ha képesek vagyunk egy pozitív dologra koncentrálni, kisiklathatjuk ezeket a gondolatokat. Jegyezzük fel azokat a dolgokat, amiért hálásak vagyunk az életünkben, és olvassuk át a listát rendszeresen.

Ausztria

Ausztriában elég magas a várható élettartam és az egy főre jutó GDP. Az osztrákok szerint a boldogság receptje az, hogy elmegyünk egy kerékpár- vagy lovaglótúrára, ha túl sok stressz ér minket.

Svájc

Svájc egy olyan ország, ahol mindenről szavaznak a munkavállalók a szabadságától kezdve egészen addig, hogy hány bevándorlót engedjenek be az országba. Ez a közvetlen demokrácia rendszere, ami annyit jelent, hogy a svájci állampolgárok közvetlenül részt vehetnek országuk fejlődésében, az emberi jogokkal kapcsolatos döntésektől kezdve egészen addig, hogy kell-e új közlekedési lámpát felszerelni a szomszédságukban.

Finnország

Finnországnak világszerte híresen kiemelkedő az oktatási rendszere, olyan országokat szorítva a háta mögé, mint Dél-Korea, Japán és Szingapúr. Ez a siker nagyrészt a tanárok iránti mély és széles körű tiszteletből fakad, akik nem a tanult anyag mennyiségére, hanem a tapasztalati tanulásra helyezik a hangsúlyt. Legyünk hát nyitottak a világra, és fogadjuk meg azoknak a jótanácsait, akik mesterszinten űzik hivatásukat.

Forrás: BBC, Health, Condé Nast Traveler, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!