Eltérő a szexuális vágyatok? Íme két módszer az összehangolásra  

2022. március 07.
Ha az utóbbi időben megcsappant a szexuális érdeklődésed, esetleg kevesebbet is vagytok együtt a pároddal, ezzel nem vagy egyedül.  

A Kinsey Institute felmérése szerint (amely 1559 amerikai felnőtt szexuális viselkedését vizsgálta) majdnem minden második pár szexel kevesebbet a a világjárvány kezdete óta. Vannak szexológusok, akik szerint ez nem feltétlen probléma, feltéve, ha egyik fél sem érzi annak. Más szakemberek szerint a szexhiány mindig valamilyen gondot jelez, pláne, ha sokáig fennáll. Persze nem mások véleménye számít, csakis az, hogy mi hogyan érezzük magunkat a kapcsolatunkban. A Sex and Psychology podcast műsorvezetője, Justin Lehmiller szexológus szerint van megoldás a libidó hiányára. Ő azt javasolja, addig ne erőltessük a szexet, amíg az igényeink nem „szinkronizálódnak”. Először foglalkozzunk a kommunikációnk javításával, például mondjuk el egymásnak a vágyainkat, és azt is, hogy mi hoz hangulatba minket.

szex

Lehmiller szerint, ha az egyik partnernek alacsonyabb a szexuális vágya, mint a párjának, az gyakran okozhat szégyenérzetet nála. Ám ez az érzés a megoldás ellen dolgozik. Ezért ő azt javasolja, hogy az össze nem illő libidót inkább a párok problémájának tekintsék, mintsem egyéni problémának. Beszélgessen a partnerével arról, hogy vajon milyen tényezők állhatnak a háttérben! A munkahelyi stressz, a teljesítményszorongás, a családi kötelezettségek és az egészséggel kapcsolatos problémák mind hozzájárulhatnak a vágy hiányához. Lehmiller azt mondta, amellett, hogy tervet kell készítenünk a stresszhatások csökkentésére, meg kell határozni azokat a tényezőket is, amik erotikus hangulatba hoznak.

Normális, hogy nem akarsz olyan szexet, ami nem elégíti ki az igényeidet. De ha javítani tudod a szex minőségét, az elősegítheti a több és még több iránti vágyat” – véli Lehmiller. Ian Kerner szexterapeuta szerint segíthet, ha olyan élvezettel kapcsolatos tevékenységekre összpontosítunk, amelyek nem járnak orgazmussal, mint például szexuális fantáziák kitalálása és megosztása. „Arról van szó, hogy ki kell zárnunk minden mást, hogy valóban jelen legyünk és fókuszáljunk. De ennek idő kell.” Érdekes, hogy a szakértők egyetértenek abban, hogy bár a spontán szex hangzik ideálisnak hangzik, az előre megtervezése mindkét partner számára jobbá teheti az élményt ilyen helyzetben. „Amikor a szexre tervünk van, akkor életünk minden más részét e köré tervezhetjük, hogy kevesebb zavaró tényező legyen” – mondják. Így mindenkinek jut kellő idője a felkészülésre, ráhangolódásra.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!