Pályakezdőként se a nulláról indulj – tanácsok a karrierépítés első lépéseihez

2022. március 21.
Nagyot tévedünk, ha azt hisszük, hogy az államvizsga volt a legnehezebb megmérettetés az életünkben. A java még csak most jön! Egy egész élet áll előttünk a karrierünk építéséhez, de nem érdemes későn kezdeni. Sőt, igazából akkor van előnyünk a munkaerőpiacon, ha már az egyetem alatt nekilátunk.

A határidők betartása

Diákként még valamennyire lehetett csúszni a beadandókkal, dolgozó felnőttként azonban ez már nem annyira egyszerű, és mindig szembe kell néznünk a következményeivel. Míg az egyetemi dolgozatok határidő utáni beadása csak a mi előmenetelünkre volt kihatással, egy munkahelyen akár már a kollégáink és a cég terveit is keresztülhúzhatjuk vele, ráadásul az állásunkat is kockára tesszük.

palyakezdo-karrierepites-karrier-tipp

A személyes márka építése

Előbb vagy utóbb tényleg felelősséget kell vállalnunk a tetteinkért, ezt pedig leginkább akkor érezzük meg, amikor rájövünk, hogy a viselkedésünkkel nemcsak magunkat, hanem másokat, sőt akár egy egész céget is képviselünk. Legyünk proaktívak, rugalmasak, kommunikáljunk asszertívan és lessük a lehetőségeket.

Kapcsolatépítés

Egy jó állás megszerzése nem csupán attól függ, hogy mit tudunk, hanem attól is, hogy kit ismerünk. A munkaerőpiacon nagy a verseny. Ha valamiben tehetségesek vagyunk, ne rejtsük el, mutassuk meg akár az interneten is. Ne féljünk barátkozni, új kapcsolatokat kialakítani már a diplomaszerzés előtt sem, és soha ne égessük fel a hidakat magunk mögött – ki tudja, hogy mikor fog jól jönni egy régi ismeretség. Az önkéntes tevékenységek szintén nagyszerű lehetőséget nyújtanak új emberek megismerésére, ráadásul pozitívumnak számítanak a társadalom szemében is.

Mindig fontos az első benyomás

Legyen igényes az önéletrajzunkban szereplő fotó, és mindig készüljünk fel alaposan az állásinterjúkra. Az önéletrajzunk legyen egyszerű és legfeljebb két-három oldal hosszúságú, világítson rá a készségeinkre és tehetségünkre. Ne szerkesszük túl, és csak azokat a munkatapasztalatokat írjuk bele, amelyről úgy gondoljuk, relevánsak a megpályázott pozíció szempontjából. Azt is érdemes beleírni, amiről elsőre nem is feltétlenül gondolnánk: a bébiszittelés megbízhatóságot sugároz, az eladói-pultos tapasztalat pedig azt, hogy nyitottak és kitartóak vagyunk.

Nyelvtudás

Angol nyelvtudás nélkül ma már szinte semmi esélyünk sincs egy szép karrier befutására. Applikációk, könyvek, ingyenes videók és oldalak állnak a rendelkezésünkre, nekünk csak az időt kell megteremtenünk. Viszont akkor sem dőlhetünk hátra, ha jól beszélünk angolul. Ez a nyelv már annyira alapvetővé vált, hogy igazán akkor tudunk csak kiemelkedni, ha legalább egy második idegen nyelven ki tudjuk magunkat fejezni.

Akarjunk tanulni

Törekedjünk arra, hogy mindig megragadjuk a lehetőséget a tapasztalatszerzésre és az új ismeretek befogadására. Az elméleti tudás persze önmagában nem elegendő, de elengedhetetlen a munkaerőpiacon való érvényesüléshez. Szánjunk időt arra, hogy beletanuljunk a feladatainkba, és igyekezzünk annyi feladatot vállalni, amennyit csak tudunk – de túlvállalni sem érdemes magunkat, mert az a testi-lelki egészségünk rovására megy! Ajánljuk fel a segítségünket és ne féljünk a kihívásoktól.

palyakezdo-karrierepites-karrier-tipp

Néha kell a vastag bőr

Sajnos sok munkahelyen nem túl idilli a közösség, gyakran előfordul a sárdobálás. Mindig vigyázzunk magunkra, keressük meg azokat az embereket, akikben megbízhatunk, és soha ne pletykáljunk!

Óvatosan az interneten

Mindig körültekintően osszuk meg fotóinkat és gondolatainkat a közösségi oldalakon. Már nem vagyunk gyerekek, a vállalhatatlan megnyilvánulás nem elfogadható egy munkahely szempontjából. A munkaadók gyakran még az interjú előtt csekkolják a potenciális jelöltek profiljait, ezért érdemes ott is ügyelnünk a személyes márkánkra.

Legyen egy mentorunk

Talán a legjobb módja annak, hogy folyamatosan fejlődhessünk, ha keresünk egy mentort, aki végigsegíthet minket a karrierutunkon. Ő egy felbecsülhetetlen értékű személy lesz az életünkben, akiben megbízhatunk, és akire számíthatunk.

Alázat, alázat, alázat!

Legyünk alázatosak, különben hamar hoppon maradunk. Merjünk kérdezni és mindig hallgassuk meg a tapasztalt kollégákat. Persze egy kis magabiztosság sem árt, sőt kifejezetten hasznos lesz, ha nem ijedünk meg az előttünk álló kihívásoktól.

Fotó: Getty

Olvass tovább!