Tóth-Szántó Krisztina: Karrier+ – te úgy érzed, a helyeden vagy?

2022. március 21.
Azzal foglalkozol, amit megálmodtál magadnak? Szereted a munkád, megbecsülnek? Van időd tanulni, fejleszteni magad? Van erőd változtatni, ha úgy érzed, nem vagy a helyeden? Karrier+ tematikus hetünkön ezekre a kérdésekre próbálunk válaszokat, megoldásokat kínálni nektek.

A karrier szó hallatán, gondolhatnátok (jogosan), hogy tematikus hetünk alapvető iránya a nők és férfiak közötti egyenlőség, az „egyenlő munkáért egyenlő bér” elve lesz, de foglalkozhatnánk azokkal a problematikákkal is, hogy a munkaerőpiac bizonyos szegmenseiben a nők még mindig alulreprezenáltak, és még mindig átlagosan 16 százalékkal kevesebbet is keresnek az Európai Unión belül, mint a férfiak. Karrier+ tematikus hetünkön most máshonnan fogjuk meg a karrier és a nők kérdéskörét. Segíteni szeretnénk, hogy ötletet, inspirációt adjunk – és esetleg hozzátok is passzoló megoldásokat.

toth-szanto-krisztina-karrier

Karrierfronton nem lehet okom panaszra. Bár be kell vallanom, hogy nem kedvelem a karrier szót. Sosem karrierként gondoltam a munkámra. Sosem az előrelépés volt fontos számomra, hanem hogy amit csinálok, azt élvezzem. Szerencsésnek gondolom magam, ami a munkát illeti. Akár hiszitek, akár nem, gimnazistakoromban, amikor iskola után a nagymamámnál ebédeltem, közben mindig a hetilapokat olvasgattam, és egyszer csak az jutott eszembe, hogy én újságíró leszek. Tulajdonképpen elmondhatom, hogy ez a fiatalkori vágyam valóra vált. Persze, mint minden munkának, vannak árnyoldalai, nehézségei, de azt hiszem, amíg a nagyobb része inkább öröm, és még mindig flow-ba tudok kerülni ennyi év után is, ha egy feladat magával ragad, addig nincs okom panaszra. Talán azon a téren is szerencsésnek mondhatom magam, hogy bizonyos időközönként a szakmámon belül új területekre tévedtem, új dolgokban próbálhattam ki magam, új kihívások találtak meg. Ez pedig az éppen esetleg lankadni kezdő motivációmat újra lendületbe hozta. Köszönhető ez persze annak is, hogy a média és a social világ olyan gyorsan változik, hogy mire valamit megtanulnunk, megszokunk, már be is lép az életünkbe egy új platform, egy új irány… De ez jó! Pontosan ettől izgalmas és pontosan ezért szeretem azt, amit csinálok már 20 éve. Új dolgokat tanulni sosem késő.

De nem mindenki ilyen szerencsés. Tisztában vagyok vele, hogy sokan érzik úgy, hogy nem tudnak kiteljesedni a munkájukban, hogy nem biztos, hogy a megfelelő helyen vannak…

Tematikus hetünkön a munka és karrier témákra fókuszálunk. Olvashattok majd interjúsorozatot karrierváltó nőkkel, akik egészen nagyot „csavartak” az életükön, hozunk tanácsokat pályakezdőknek, eláruljuk, milyen zenét hallgassatok munka közben, hogyan prezentáljatok profin, és izgalmas kurzusokat is ajánlunk nektek (különböző területekről), ha nagyot változtatni éppen nem akartok, de úgy mellesleg kipróbálnátok magatokat egy új területen. Vagy egyszerűen csak tanulni szeretnétek! Mert tényleg sosem késő…

A nyitóoldalon a Karrier+ menüpont alatt egybegyűjtve is megtaláljátok a témában írt cikkeinket!

Fotó: Czvitkovits Judit

Olvass tovább!